Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

Ostravská zastávka tour s kapelami HROMOVLAD, ALGOR, ŽREC a VESNA

Úvodní koncert Mater Slavorum Tour 2010 se konal v ostravské Tančírně a nabídl přehlídku dvou českých a dvou slovenských kapel pohybujících se ve stylu pagan, folk a black metalu.

Trochu netradičně se jako první na pódiu chystá HROMOVLAD a k mému milému překvapení se během prvních minut jejich setu zaplňuje i prostor před pódiem. Něž odezní první skladba, fanoušci roztáčí kotel a je jasné, že tato zastávka tohoto kratičkého turné bude více než úspěšná. Slovenská čtveřice začala svůj set ostříleným songem Ohňa hlad, vody chlad z předposlední desky a jediné, co mě zamrzelo, byl poměrně špatný zvuk. Vystoupení jako takové ale bylo velice energické a tak jako pokaždé bylo jasné, že kluky hraní prostě baví. V druhé polovině se nám představil nový člen hrající na akordeon - společně s několika novými skladbami, které vyjdou na jaře pod záštitou Naga Production a je se na co těšit.

Na druhou dnešní slovenskou kapelu jsem se hodně těšila, protože to bylo poprvé, co jsem měla možnost je vidět na živém vystoupení. ALGOR fungují už nějakých 12 let, ale vydali jenom jednu studiovou desku Úder Pohanského Hnevu. V letošním roce jim vyšlo promo, ze kterého představili všechny tři skladby, které doplnili spíše novější tvorbou, za starších zazněla například Vládca zimnej krajiny. Tvorba této kapely je podmanivá, chytlavá, plná smutných nálad a toulek přírodou. Propracovaná, blackmetalová kytarové sóla vkusně doplňují rychlé a přímočaré bicí a specifický, ostrý vokál. Všechno se nese v depresivním, temném oparu a všude přítomná melancholie prostoupila celý sál.

Pomalejší tempo střídá folková banda z jižní Moravy, typická kombinací agresivního a čistého vokálu, využitím kláves, flétny a houslí. Pětice pánů ve slušivých kostýmech není nikým jiným, než ŽREC. Uplynuly dva roky, co tihle pánové vydali desku Žertva, velice povedené a propracované dílo. Jejich skladby ale znám už docela podrobně a proto mě mimo známých hitovek (Raráš Rakáša, Nový věk pohanský) potěšila i novinka 1066, která byla jednou z ochutnávek k novému materiálu, na kterém se usilovně pracuje. Po plánované odmlce bude tento materiál představen v rámci jarního turné a dle rychlé a agresivnější skladby 1066 se bude na co těšit.

Hodiny ubíhají jako pokaždé, když je člověku dobře. Publikum už značně vytančené a povzbuzené pomalu utichá v „řádení“ a je čas na poslední dnešní kapelu, domácí VESNU. Kapela navazuje na folkový styl Žrecu a představuje svůj melodický, epický metal. Kapelu jsem za poslední dobu měla možnost vidět už po několikáté a nějak mi dochází slova, co o nich napsat. Standardní vystoupení, které by ale taky chtělo okořenit nějakým novějším materiálem.

A co na závěr? Osobně si myslím, že se ostravská zastávka povedla a jediné, co mi trochu kazilo celkový dojem, byl kolísající zvuk, bohužel nic překvapivého v tomto klubu. Publikum se docela překonalo a od první kapely poctivě podporovalo a tančilo. Poctivě se i pilo, klábosilo a  tak i přes nedýchatelné ovzduší v klubu tu vznikla výborná atmosféra.

Fotogalerie http://www.photomusic.cz/report/395-mater-slavorum-tour-2010.html

Zveřejněno: 15. 11. 2010
Přečteno:
3491 x
Autor: Nathanella | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář