Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

LLYR – Two Years of Emptiness CD 2010, Leviathan Music

Ať počítám, jak počítám, k evidenci ryze doommetalových tuzemských kapel mi stačí prsty jedné ruky. Dissolving of Prodigy, Et Moriemur a Llyr... toť vše. Na prvotinu Llyr se čekalo relativně dlouho, od prvního koncertu uplynuly tři roky, což je dost času na to, aby kapela materiál vyladila. Podle mého názoru to Llyr udělali dobře, neztráceli čas a energii nahráváním demáčů, ale rovnou vydali plnohodnotný nosič, který s přestávkami nahrávali dva roky. Tahle poměrně dlouhá doba byla způsobena jednak vytížením části kapely v jiných projektech, jednak výměnou zpěváka. Ono už předtím skupinou prošla řada muzikantů, než se usadila sestava na pětici Sir (baskytara, zpěv), Kaťas (zpěv), Martina (kytara), Olav (kytara) a Příba (bicí). Na Dvou letech prázdnoty se podílel i bývalý zpěvák Mára, který se postaral o čisté vokály i nějaké nečisté, a Lord Morbivod, který promluvil v posledním songu.

Po mluveném úvodu XIII (jak z rádia či nějakého filmu) se postupně rozjíždí střednětempá Captive of the stellar ocean, ve které zaujme několik specificky oddělených vrstev – ostře riffující kytara, čistá vybrnkávaná kytara, brblající baskytara a samozřejmě bicí; jistě, na tom není nic zvláštního, zvláštní je, jak mají Llyr jednotlivé instrumenty oddělené, aniž by celek trpěl roztříštěností. Hrubý vokál se střídá se skřehotem, bicmen hraje jednoduše, ale do téhle ponuré muziky žádné extravagantnosti nepatří. O něco sevřeněji působí druhá Anger, v níž Kaťas sahá k hlubšímu growlu, který kontrastuje s kytarovými vyhrávkami a táhlými tóny téhož nástroje. Chytlavými melodiemi Llyr nešetří, naopak, v každé skladbě lze najít nějaký silný motiv. Ani Kaťas pořád nejede v hlubinách, ale zkouší i recitaci. O další zpestření se stará akustická kytara, která se v hojné míře objevuje v Silence, emptiness and confusion; ve stejném songu o sobě poprvé dává vědět hostující Mára s čistými vokály, takže v kombinaci s hrubým Kaťasem tvoří netypické duo „krasavec a zvíře“ (úsměv).

...čelím pomalu kráčející tmě
zbylo ve mě trochu světla
ale víra žádná
okamžik přemítám než vybuchnu
bez žalu se propadnu v bolest...

Po třech vydařených skladbách úroveň lehce klesá, hudebně nezáživnou Undischarged zachraňuje z podprůměru zpěvák. Mnohem lépe dopadla Broken, kombinace čistého hlasu s nečistými se povedla správně namixovat, stejně jako rychlejší pasáže s pomalými, melodickými; potěší i baskytarové vyhrávky. The rain complains a opět akustická kytara – vůbec bych se nebál ji využít častěji, čímž by se mohla stát poznávacím znamením Llyr. Jinak i tady se střídají pomalá melancholická místa s ostřejšími výjezdy a nechybí ani dlouhé kytarové sólo.

Poslední třetinu načíná svižná Rejected tribe, po monotónním úvodu zafunguje až krátká mezihra, v níž působí Kaťasův řev trochu nepatřičně. Průměrný rachot se zvedá až v závěru, kdy se zapojuje akustická kytara – jakoby se najednou hrála jiná skladba, jiná liga... Mára se vrací v Birdless skies, která opět zabírá tak napůl... Kytarové kvílivé vyhrávky a čisté zpěvy jsou gut, standardní riffy nijak zvláštní nejsou. Myslím, že kapele více sedí pomalá tempa, která v kombinaci s nevtíravými melodiemi, čistým zpěvem, nečistým řevem a mluveným slovem mají dostatečně silný náboj. Důkazem je závěrečná skladba I, jedna z nejlepších tohoto kompletu. Morbivodova recitace v češtině nenásilně zapadá do posmutnělé nálady a opět se potvrzuje, že v mateřštině vyzní některá slova mnohem silněji, než v konformní angličtině.

O obal se postarala kytaristka Martina (mj. i obal posledního alba Oblomov) a trochu zamrzí, že je tak strohý. V přeloženém dvojlistu chybí texty (je tam pouze zmíněná Morbivodova recitace) a potěšily by i lepší fotky, než použité malé portréty. Zato titulka se docela povedla – je sice střídmá a zdánlivě jednoduchá, ale k prezentované muzice pasuje „zádumčivá“ krajina velmi dobře. Celkem dobře lze ohodnotit i zvuk, o který se postaral Morbivod ve svém studiu, jen bicí se nahrávaly u Čmeláka – vše je pěkně slyšet, nahrávka hraje, až když se rozumně zesílí, což je nejspíš způsobeno Morbivodovým odporem ke kompresorům... tudíž bez obav „volume doprava“.

Seznam skladeb:
  1. XIII/Captive of the stellar ocean
  2. Anger
  3. Silence, emptiness and confusion
  4. Undischarged
  5. Broken
  6. The rain complains
  7. Rejected tribe
  8. Birdless skies
  9. I

Čas: 40:12

www.bandzone.cz/llyr
www.leviathanmusic.cz


Zveřejněno: 20. 11. 2010
Přečteno:
3456 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

20. 11. 2010 13:46 napsal/a DW
Přesně
\"Houston we may have a problem\".. \"Please say again\"... to je naprosto uchoslyšný:)
20. 11. 2010 10:34 napsal/a Sir
XIII
Díky moc, za recenzi. Doplním jen, že intro XIII je originál záznam komunikace mezi Apollem 13 a řídícím střediskem v Houstono, krátce o výbuchu jedné z kyslíkových nádrží Apolla.