Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
HUSMAN FEST

DRZÝ ČERT – Return... CD-R 2009, Panda Music

Vtipný název kapely inspirovaný slavnou hláškou „Jsi drzý čert“ z ještě slavnější pohádky S čerty nejsou žerty jasně naznačuje, že pánové se neberou smrtelně vážně a hudbou se chtějí hlavně bavit. A když se u toho budou bavit i fanoušci, budou spokojení... ostatně mrkněte do Anket, kde je s kapelou k přečtení pěkné a otevřené povídání, které leccos osvětlí.

Drzý Čert poprvé zablekotal letos na začátku roku a záhy pořídil ve vlastním MM „studiu“ (= zkušebna) třískladbový demosnímek uvozený na můj vkus zbytečně natahovaným klávesovým intrem, které k čertí muzice příliš nepasuje. Onou muzikou je mix thrash a black metalu staré školy, přičemž za minoritním blackem je třeba si představit starou tvorbu Root (od nichž mají Čerti na Bandzone cover Píseň pro Satan) či Amon, nikoliv severské vichřice.

První zpívaná skladba Země mrtvých loutek, to je valivá thrashová jízda s nadupanými bicími, standardními kytarovými riffy i občasnými melodickými výjezdy. Ač se nejedná o nic světoborného a invenčního, šlape „to“ solidně. Muzikanti své řemeslo ovládají – aby ne, když se jedná o třicátníky se spoustou zkušeností z různých metalových kapel. Mnohem horší je to se zpěvem. Nemůžu si pomoct, ale na Kuželův zpěv jsem si nezvykl ani po třiceti posleších... Nucený hrubý zpěv působí do muziky jako pěst na oko, další „ranou“ jsou v bookletu slibované „vokální efekty“, které se objevují v druhé polovině skladby a mají za následek, že vokálu není kloudně rozumět. Ono to není úplně na škodu, už z názvů skladeb je vidět, že texty neřeší žádné složitosti… slovy kapely jsou témata jasná –  „peklo, inferno, deprese, samota, svinstva a nešvary tohoto světa“

Ve dvojce Kniha hříchů (docela hezká hříčka v souvislosti s původem názvu kapely) jako by zavanul poryv starodávného black metalu. Zpěv je tady o poznání zajímavější, variabilnější, škoda že jen v úvodu... po chvilce opět sklouzne do již zmiňované stereotypní polohy. Je to škoda, skladba není špatná, potěší v ní kytarové vyhrávky a nechybí ani lehce zapamatovatelný refrén... zato přebývají trochu úsměvné pokusy o ďábelský smích, to je věc, která je opravdu „mimo“. Poslední kus Sám v temnotě se zase vrací k rychlejším thrashovým tempům, jízda je to nesmlouvavá, opět v ní hrají prim devastující bicí a znovu se objevuje sólo (v němž se žel nepovedlo patřičně nazvučit a vytáhnout kytaru). Se zpěvem bych se opakoval – tady vidím nejcitelnější slabinu a do budoucna bych se nad výrazem vokalisty zamyslel; když to jde v Knize hříchů, proč by to nemohlo jít jinde?

Doprovodné záležitosti řekněme průměrné. I ve zkušebně se dnes dá s trochou vybavení a schopností pořídit slušný zvuk, v tomto případě to je tak akorát, žádný průšvih, ale ani paráda... v případě nahrávání plánovaného CD bych asi volil studio jiné, na promo to samozřejmě pro představení kapely stačí. Obal (přeložený dvojlist vytištěný na barevné tiskárně) je strohý – kresba na titulce je slepená z dobově neladících věcí (náboje do kulometu vs. kropáč) a působí kýčovitě, texty chybí...

Seznam skladeb:
  1. Pekelná brána (intro)
  2. Země mrtvých loutek
  3. Kniha hříchů
  4. Sám v temnotě

Čas: 15:35

www.drzycert.cz
www.bandzone.cz/drzycert

Zveřejněno: 07. 11. 2010
Přečteno:
3739 x
Hodnocení autora:
4 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

10. 11. 2010 12:03 napsal/a Kužel - DČ
OK ukončíme to...
Chci se k tomu naposled vyjádřit, já napsal jedinou chybu a to tu že použil slovo likvidující, za to se omlouvám, protože měl jsem použít slovo nepochopitelně negativní. Když jsi nenašel na našem CD nic pozitivního a napsal si takto přísnou recenzi, měl si dát hodnocení 1 a nikoliv 4. Nedočtu se tam co se ti zdá na tom CD pozitivní. Nevadí, je to tvoje recenze a i takto za ní díky i za rozhovor atd., ale nebude nikdo hanit sprostě a urážlivě kohokoliv z branže, tohle je fakt svinstvo a proto vlastně tohle všechno vzniklo, jinak bych se na to vyprd a mávl nad vším rukou. Asi jsem se neměl nechat vyprovokovat, ale jsem prostě takový... aspoň to tu žije. Old school fanda nám dodal zase energy a vo tom to je... Mějte se tu fanfárově! K.
10. 11. 2010 11:59 napsal/a Johan
->Old school fanda
Nezlob se na mě, ale když někdo napíše cosi ve smyslu „A co jsi od Pandy čekal“, nemusím na to snad reagovat. Dnešní doba je prostě taková, anonymita internetu dělá z lidí siláky, kteří bezostyšně plivají na kohokoli. Já s tím nic nenadělám, ty taky ne, každý si může psát kam chce co chce… Jinak mezi mnou a Pandou určitě žádná nevraživost není, osobně se sice neznáme, ale přes mailový kontakt ano a nikdy jsme neměli problém. A co se týká old school music, sám ji mám rád, taky už nejsem nejmladší a na této muzice jsem začínal, takže nemám proti podobným kapelám žádnou averzi.
10. 11. 2010 11:16 napsal/a Old school fanda
Ad Johan
Máš pravdu Johane, cd vám chodí za učelem recenzí, můžeš si napsat co chceš to je pravda, ale jak ohodnotíš příspěvek nějaké piče jmenem Ydas? ,, Co bys chtěl Johane od Pandy´´ - Tohle uráží kapely a vydavatelství!!! Tenhle ten Ydas urazil jak kapelu Drzý čert(která mě osobně se líbí) tak i ostatní kapely které vydávaj u Pandy a nakonec i Pandu samotného. Tohle už není underground, ale bordel!! A tenhle ten Ydas to směřoval tobě Johane, takže s ním možná i souhlasíš. Není nnějaká nevraživost mezi tebou a pandou? kterou odnáší i kapely, které on vydal??????Jeden plive na druhého - to je hnus. A to že ta kapela je hudebně na stejným místě je záměr, všichni nechtěj hrát moderně!!!!! Stále je tu mnoho fans, který poslouchaj Old school!!!!!!! Přeju Drzýmu čertu to nejlepší a nemůsíte truchlit, vždycky Vám to někdo poplive nějakou horší recenzí - to k tomu patří. Fobii přeji mnoho čtenářů a dělejte i nadále co děláte a tomu kreténovi nepřeji nic!!!!!
10. 11. 2010 08:05 napsal/a Johan
-> Kužel
Kužel: „Pokud chcete psát likvidující recenze, tak je nepište... moc tím kapelám ani vydavatelstvím nepomůžete.“ Chlape, to snad nemůžeš myslet vážně… Za prvé ta recenze není likvidující, za druhé nám vaše CD přišlo právě kvůli tomu, abychom napsali recenzi. To, že dopadla, jak dopadla, je přece úplně vedlejší, je to subjektivní názor jedince. Ale co mě už asi posté zaráží, že někdo vytahuje taková slova jako „že kapelám a vydavatelstvím nepomůžeme“. Připomíná mi to tu slavnou větu z Nejisté sezóny o pozitivní konstruktivní kritice… Nejdříve si odpověz, co je účelem recenze a pak piš cosi o pomoci. Nehledě na to, že vaše kapela dostala prostor i formou rozhovoru. Co byste chtěli víc???
09. 11. 2010 21:04 napsal/a DW
Ad Kužel
od redakce tady k týhle slovní roztržce nepadlo ani slovo? Upřímně, kluci tady předvedli nějakej duel, kterej sem nějak neměl čas sledovat.. Ad muzika - mimo mě, nehodnotím, protože nemusím:)) Recenze asi přísná, neumím posoudit, stejně mi připadá, že poslední dobou už i webziny hodně povolují, snad proto, že soucítí se všemi kapelami, které za něco stojí a že to v dnešní tvrdé době opravdu nemají lehké a zrovna velká část osazenstva fobia zinu o tom ví své. Já vám přeji hodně chuti do hraní a pevné nervy, ale zakazovat psát recenze autorovi (byť brutální, likvidační, nesmyslné) prostě nelze. To, že spousta kapel netiskne a nelisuje promo CD je sice pravda, stejně tak to ale další spousta ještě dělá! Jen já za tu chvilku toho mám do půlky skříně a často dokonce kapelám fyzický promáče odmítám, protože mám přístup k bezztrátům z delýho světa - kapely ušetřej a mně jde o booklet fakt minimálně, spíš mě zajímá hudební obsah. Pokud však přijde (hudebně) kvalitní originálka, pak mám samozřejmě já a nejen já radost velikou.