Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

SATOR MARTE - Za zdmi, CD 2010, Naga Productions

Blackmetalové komando Sator Marte z Nového Města na Moravě a druhé dlouhohrající CD, které do vínku dostalo zajímavý název "Za zdmi". Po Termonukleární evoluci (CD 2008) se Sator Marte jak se zdá schovávají do relativního bezpečí pevných zdí, domácí firmy Naga Productions. Na CD naleznete celkem sedm autorsky původních skladeb, rychlého antihumánního black metalu.

První a zároveň nejdelší skladbu z kolekce, Řemeslo války, zahajuje nějaké temné troubení a pak to zní, jako když jede výtah, nebo nějaká zdviž (snad úryvek z nějakého sci-fi bijáku?). To trvá naštěstí jen krátce a nastupuje hudba samotná. Rozjezd je ve středním tempu, ale struktura songu je poměrně členitá, takže si užijete i rychlé pasáže, kde bicí vyšívají jako šicí stroj. Materiál ve studiu nakrákal tajemný pan J. (Kult Ofenzivy), neboť původní zpěvák Nav se v době nahrávání alba nacházel v zahraničí. A právě díky jeho poměrně originálnímu vokálnímu projevu, jakési temné deklamaci, může hrozit jistá podobnost právě s Kultem Ofenzivy. Ti jsou ale oproti Sator Marte více primitivnější a surovější. Druhá skladba Koroze začíná minutu a půl dlouhým poklidným nástupem a zvolna končí, aby vlastně znovu začala a postupně se rozjela do vysokých otáček. Prolínáním ultrarychlých sypaček s pomalejšími temnými úseky se Sator Marte snaží o nějakou tu pestrost v rámci ortodoxního stylu, ve kterém je místa pro inovaci a progresi tolik, asi jako v rakvi s umrlcem. Titulní song Za zdmi, zaujme nejprve drtícími baskytarovými výjezdy a následně jsou servírovány apokalyptické rytmy v převážně kvapíkovém tempu. O tom jaké je žití v pokroucené realitě, pojednává stejnojmenná skladba: "Jste loutkami, jste armádou beze zbraní. Jen nástroje bez vlastních já, jen mrzáci. Populace chudáků, dobrovolných otroků, slepě jdoucích vojáků, pojídačů lží. Co je důležité, vzad ustupuje, co je zváno pravdou, je jenom klam...". Texty se dle přiloženého info listu zaobírají bezmocí, terorem, válkou a hrůzami s ní souvisejícími (bez politického nebo ideologického podtextu či přesvědčení). Pátá skladba Řetězy nijak nevybočuje z kolekce krutých black metalových not a to samé se dá napsat i o zbývajících dvou Mstitel a Vězeň minulosti.

Muzika Sator Marte má feeling, určitou nenávistnou náladu, nechybí zde cit pro správné uchopení stylu a fanoušci podobně naladěných uskupení to jistě ocení. Pro všechny ostatní to bude nejspíš zívačka. Tato deska neobsahuje žádná kytarová sóla. I tento nápis by mohl zdobit obálku CD (úsměv). Zvuk nahrávky je velmi podařený. Vše je řádně nazvučené. Svůj prostor dostala i basová kytara, která je pěkně výrazná a skutečně ji nepřeslechnete, jak bývá v black metalu zvykem.

Obal alba je dost nevýrazný a ve stylu černější než černá, mě nijak neoslnil a působí celkem negativně, takže je to vlastně v pohodě (úsměv). V bookletu jsou sice uvedeny kompletní texty, ale jinak je na informace hodně skoupý a díky vše pohlcující černi, aby si na to jeden posvítil baterkou. Všeho moc škodí. Za zdmi mi typově připomíná poslední album norské mlhy (Taake). Sator Marte jakoby se snažili vystavět ohavně pitoreskní sošku a nacpat jí až po okraj lidským utrpením a bolestí, šílenstvím a chaosem. Jinak klasický, solidně zvládnutý model konzumního rychlého black metalu, který se dnes díky nezastavitelné globalizaci hraje prakticky po celém světě. A i proto je dobře, že Sator Marte skřehotají , jak jim zobák narostl.

Čas: 36:17

Seznam skladeb:
  1. Řemeslo války
  2. Koroze
  3. Za zdmi
  4. V pokroucené realitě
  5. Řetězy
  6. Mstitel
  7. Vězeň minulosti

www.naga-productions.com
www.myspace.com/satormarte

Zveřejněno: 26. 10. 2010
Přečteno:
3648 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Mafek | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

06. 11. 2010 00:33 napsal/a Mafek
Oprava
CD Za zdmi, celé nazpíval Nav. Nikoliv tedy zpěvák Jára (Kult Ofenzivy), jak jsem výše v recenzi mylně uvedl. Ten pouze nazpíval první, pracovní verzi skladby \"Řemeslo války\", která byla chvíli vyvěšena na myspace, tenkrát pod názvem \"Ohněm přeměny\". Tímto se Sator Marte a všem zde jmenovaným, veřejně omlouvám za uvedení nesprávných informací a sypu si popel na hlavu.
31. 10. 2010 15:35 napsal/a Johan
Hodnocení
Dal bych víc, mě to album příjemně překvapilo. Když to srovnám s tím, co kapela produkovala předtím, je pokrok obrovský... 7, možná i 8 z 10.
26. 10. 2010 17:47 napsal/a Horn
...
Neser se s tim Jarine...
26. 10. 2010 16:04 napsal/a Jaroslav
...
Ty, Horne, mám mu to říci?
26. 10. 2010 16:01 napsal/a Jaroslav
...
Ty, Horne, mám mu to říci?