Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

14.10.2010, Strakonice, Music Bar Křemelka

Zhruba po roce zamířila do Strakonic kapela ze Srbska. Loni to byli Disdained, letos Bane. Zatímco Disdained se v mezidobí odebrali do věčných lovišť, Bane se do Čech během poměrně krátké doby podívali podruhé; poprvé to bylo na volyňském Metalfestu, kde se jim dostalo velmi příznivého přijetí.

BANE se původně měli vypravit na dvoutýdenní turné s francouzsko úderkou Nibirus, leč těsně před startem putování Francouzi z dohody vycouvali a tak se Bane vydali na cesty sami. Vcelku pochopitelně došlo k snížení počtu zastávek, ta strakonická naštěstí v seznamu zůstala. Zůstaly i obě avizované předkapely Mururoa a Designed By Death, jen začátek se pochopitelně posunul.

Krátce po dvacáté hodině jsem byl dvacátým příchozím a to nevěstilo nic dobrého. Naštěstí během půlhodinky dorazilo ještě jednou tolik zvědavců a MURUROA mohla spustit svůj kolotoč krátkých úderných songů na pomezí grindu a crustu. Před pár dny dal kapele vale kytarista Radek a na jeho místě se objevil Honza, který s kapelou už občas vystupoval. Na funkci (úsměv) to ale nemělo žádný vliv, kapela šlapala jako minule, Zebra se taky jako minule producíroval na place pod pódiem a vyřvával třeba proti církvi a systému (Falešná víra) a v souvislosti s komunálními volbami neopomněl zmínit ani politiku (Politický prasata). Písečtí drtikolové se rozloučili coverem Oběti doby od (z poloviny přítomných) Lahar a opět mě dokázali zaujmout.

Oči všech přítomných pánů pak zamířily do středu pódia, kde si drobná blondýnka začala štelovat bicí. Zvědavost byla ukojena kolem dvaadvacáté hodiny, kdy DESIGNED BY DEATH rozjeli svůj deathový marš. Tahle nová parta na scéně částečně navazuje na momentálně hibernované Nameless Gathering, z nichž pochází kytarista a křikloun Honza. DBD zpočátku spustili střednětempý valivý death metal, ale postupem času došlo i na řádně rychlé pasáže. O vokály se dělili oba kytaristé, ale při vší úctě k nim se největší pozornosti těšila bubnující Jarka. A myslím, že své řemeslo zvládla v pohodě. Na první pohled se možná pojetí její hry zdálo jednodušší, na druhý ale došlo k poznání, že hrála přesně, razantně a s přehledem zvládala i dvoukopákové výjezdy. Kapela míří do studia za pořízením debutové nahrávky, tak uvidíme, nakolik s ní zaboduje. Ve čtvrtek večer rozhodně nenudila.

BANE a Disdained mají kromě původu ještě něco společného – osobu kytaristy a občasného vokalisty  Branislava Paniče. Kolem něj se ale sestava mění, od července zmizel bubeník i druhý kytarista a na jejich místech se objevily nové tváře. Kapela nedávno u kooperace Werewolf Productions, Zero Budget Productions, Godeater Records a Grom Records vydala novinkové album  Chaos, Darkness And Emptiness a právě z něj servírovala songy. Klon Dissection a Behemoth si během chvíle podmanil všechny přítomné a pár divočejších jedinců se dalo do podpódiové pařby. Z beden se valil nesmlouvavý nářez šperkovaný spoustou klenutých melodických sól a vyhrávek – Branislavova hra byla pastvou pro oči i uši – a dva smrtící vokály do okolní řežby parádně zapadaly. Zajímavý byl pohled na bubeníka, resp. jeho sestavu – bubny byly postavené proklatě (a nezvykle) nízko (úsměv), ale když mu to vyhovovalo... Bane samozřejmě nemohli po skončen koncertu jen tak odejít, přídavek byl nutností a korunoval již tak velmi kvalitní vystoupení.


Zveřejněno: 17. 10. 2010
Přečteno:
3313 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář