Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

6th Dimension vydali debutovou nahrávku Nikdy nevíš kdy...

Kdy byla vaše skupina založena, proč zrovna tenhle název, co znamená a co bylo prvotním impulsem pro její vznik?

Tak kapela byla založena někdy na přelomu roku 2002/03, po rozpadu dvou kapel, kde jsme každý působili. Je to asi hodně zvláštní, ale každý jsme byli co se hudebních stylů týče dosti rozdílní. Jestli chceš uvést nějaký příklad, tak tady ho máš - power metal vs. grind, nebo speed metal vs. death metal. Ale nikdo z nás nezapřel thrash v krvi :o). S názvem je to celkem taky zvláštní. Ani sami netušíme, jak to vlastně vzniklo. Zakk to prostě vypustil z úst ve zkušebně a nám to znělo móóóc dobře a hlavně, pod pojmem DIMENZE si můžeš představit snad vše. Jinak doslovný překlad je Šestá Dimenze.

Představte jednotlivé členy - věk, zda již někde hráli a jak dlouho hrají na svůj nástroj?

Zakk - kytara/zpěv - 25 let - kapely Audiens, Imperium. Špirda - kytara/řev - 36 let - kapely Mandatory Suicide, Imperium. Bombič - basa - 42 let - kapely Paramount, Alien, D.I.A., F.S.P. a Buchy - bicí nástroje - 39 let - kapely F.S.F.I., D.I.A.

Za jakých podmínek jste nahrávku pořídili, jak jste s ní spokojeni, jaký náklad jste od nahrávky pořídili, jak jde zatím na odbyt, jaká je cena?

Nahrávka byla vytvořena v plně domácích podmínkách. Nahrávali jsme ve zkušebně, kde na to byl docela čas. Dostali jsme pár rad do života nahrávání :o), od našeho dobrého kamaráda zvukaře Jardy (3J Sound) a hlavně internet je vynález k nezaplacení. Nahrávku jsme dělali zhruba tři měsíce. Práce bylo dost, ale o to víc jsme spokojeni, že se to takhle povedlo. Není to sice světový sound, ale vzhledem k našim podmínkám si myslíme, že je to docela povedené. Náklad byl 500 ks, něco málo se prodalo, něco se posílalo na recenze, něco se rozdalo. Asi jako u jiných kapel (teda myslíme, že to taky takhle funguje i jinde). Cena CD je 99,- Kč, což je za lidovku.

Texty - proč jste se rozhodli zpívat česky, kdo je autorem slov, jaká témata volíte?

Tak asi rozhodujícím faktorem je to, že jak mi říkáme. "když neumíš pořádně anglicky, tak radši zpívej, jak ti huba narostla." Takže proto zpíváme česky. Je to sice o poznání náročnější na výslovnost než angličtina, ale přesto je to také další faktor - každý si může přečíst texty a bude jim (třeba:o)) rozumět. Texty skládáme jako kapela společně, každý máme jiný nápad, námět a když to dáš dohromady, tak potom je to to pravé. Témata našich textů jsou převážně o smrti, nespravedlnosti, trocha politiky atd.










Kdo je autorem loga, obalu, webu - jakou důležitost přisuzujete těmto grafickým věcem?

Autoři loga jsme také všichni. Jeden z nás přinesl nápad, druzí ho odsouhlasili, dodala se grafická podoba a logo bylo na světě. Obal si vzal na starosti Judas (ex - Obscurum), který se toho chopil v plné parádě a přenesl na pozadí přesně to, co jsme si představovali. Podobu webu asi ani uvádět nebudeme. Bandzone mají přece všichni stejný, až na ty příspěvky :o).

Které kapely patří mezi vaše vzory/zdroje inspirace?

Kapel je velká spousta, tak tedy nějaký příklad - Kreator, Trivium, Machine Head, Callenish Circle, Straping Young Lad, Lamb Of God, Shadows Fall, In Flames, Arch Enemy, Suicidal Tendencies, Slayer, Sodom, Destruction, Gamma Bomb, Evile, Children Of Bodom, ale třeba taky Nevermore, Dream Theater, Kalmah, Ensiferum, Death atd. Za českou scénu naši spříznění Neurotic Machinery.

Poslali jste nahrávku na firmy, případně na které, jaká byla/nebyla odezva?

Jestli myslíš na nějaké to vydavatelství, tak to jsme ani nezkoušeli. To si šetříme na pozdější chvíle :o). Jinak pokud máš na mysli nějaké časáky a webziny, tak to určitě ano. Poslali jsme to kam se dalo. Jinde nás chtěli a jinde zase nééé!!! Škoda :o) Hodně nám s tím pomohl náš kamarád hudebník Radek Kopel (Napalmed) a taky nesmíme zapomenout na Johniese. Recenze vyšly asi ve třinácti zinech/časopisech a také nám vyšla jedna recka v Německu. Odezvy na CD jsou různé, asi tak 50% ok a 50% ko :o).

Kolik máte za sebou koncertů a který považujete za nejpovedenější?

Koncertů odehrajeme zhruba 1 až 2 do měsíce. Je to dáno tím, že každý máme své zaměstnání, která nás časově dost vytěžují. Koncertovat jsme začali někdy v roce 2006 a máme za sebou zhruba 50 - 60 akcí. Asi nejpovedenější akce byli Hi - Metal Most, Tachovské léto a ta úplně nej akce v Českých Budějovicích s brazilskými Eminence a místními DieVision v klubu Martys.

Máte ambice ukázat se v zahraničí?

Tak ambice má snad každý a to bez rozdílu, jakou hraje muziku. Nám se momentálně naskytla možnost, kterou nám zprostředkoval "Johnies", za což mu děkujeme, zahrát si v německém klubu Heavy Duty v Drážďanech. Bude to zase nová zkušenost. Moc se na to těšíme a hlavně jsme zvědaví, jak nás tam přijmou.

Plány do budoucna...

Koncertovat, koncertovat, koncertovat... :o). Chystáme se pomaloučku na news materiál, teď nás čekají nějaké akce, asi ta nejbližší je Samhain fest v Teplicích na Hvězdě a to 30. října. A hlavně aby začali lidi chodit na akce!!! Neděláme to jen pro sebe, ale taky pro ně!!!

www.bandzone.cz/6thdimension




Zveřejněno: 21. 10. 2010
Přečteno:
3496 x
Autor: Mafek | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář