Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
Heathen Convention 2024

FESTA DE LA POHODA 10 DVD 2010, Papagájův Hlasatel Records

V krásném prostředí jihočeských Vodňan se konává letní festiválek, jehož atmosféru vyjadřuje dokonce i název – „Festa de la pohoda“. Z malé lokální akce festival pomalu vyrostl ve slušně rozjetou akci a pravidelně přitahuje i větší jména z naší punkové scény. V roce 2008 se odehrál už desátý ročník „Festy“ a při příležitosti tohoto výročí bylo pořízeno i video...

Ano, vodňanský festival oslavil v roce 2008 kulaté výročí a všechny kapely, které vystoupily, se objevují na průřezovém DVD. Mezi dvanácti jmény jsou jak letití harcovníci, tak méně známé spolky; většinou hrají plus mínus punk, tu tradičnějšího střihu, tu s nádechem HC, ale nechybí ani osvěžení z jiných žánrových soudků. Každá kapela má zhruba 15 minut a je to tak akorát, aby nezačala (většinou) nudit.

Skupiny jsou řazeny tak, jak v průběhu soboty 26. července na Sokolské louce zahrály. Jako první se na pódiu (návěs kamionu) objevila H.USA, podivný pokus o grunge-rock s nepříjemným zpěvem. Není divu, že v „kotli“ se pohyboval pouze kameraman... Když jsem nakousl kameru – celý fest byl snímán dvěma kamerami, jednou statickou, umístěnou snad v prostoru zvukaře, druhou pohyblivou, kterou byly zabírány detaily. Díky rozumnému střihu se ale ty tři hodiny nechají v pohodě shlédnout na jeden zátah – mobilní kamera totiž kromě záběrů muzikantů nabízí i momentky z areálu a pohled na vymóděné pankáče je zajímavý...

Po čtvrthodině hrůzy se s příchodem SOCIÁLNÍHO TERORU začalo blýskat na lepší časy. „Teroristi“ právě oslavovali 15 let na scéně a jejich ostrý punk s „nezpěvem“ natáhl na plac první číra, která se, řádně posilněna alkoholem, s chutí pustila do poga na skladby se sociálně kritickými texty (třeba o Velké pardubické nebo naší vládě). Druhou polovinu setu odehráli ST v pamětnické sestavě – kompletně se vyměnili struní hráči, za bicí zasedl kytarista – a muzika nabrala trochu chaotičtější směr.

To slovenští hosté,  PROBLÉM 5, fungují s přestávkami od roku 1982, ale ve Vodňanech evidentně nevystoupila zakládající sestava – minimálně bubeník byl o generaci mladší než zbytek kapely. Opět punk staré školy, leč fanoušci je asi neznali (hráli i skladbu z roku 1983, kdy většina ještě nebyla na světě), protože ohlasy viditelně ochably a podpora pod „kamionem“ klesla na pět postav. Opět nepotěšil zpěv, naopak občasné melodie byly vítaným zpestřením.

První mně známá parta – SVINĚ! – byla známá i divákům. Aby ne, když je ve Vodňanech doma a jejich bicmen je hlavním pořadatelem Festy. Proti předchozím bandám šla kvalita lehce nahoru, útočný, byť lehce monotónní, punk/core s neustálým řevem frontmana konečně rozdováděl početný dav.

Druhým zahraničním, opět slovenským, hostem byli ILEGALITY. Kvartet zahrál také na ostřejší punkovou notu a postupně dostal zpočátku chladnější diváky na svou stranu – a měrou nemalou se na tom podílel častý sborový zpěv, nervní kytarové metalizované plochy i rock´n´rollový feeling.

Další letitou cháskou, která také leccos pamatuje (založena 1991), je DEZINFEKCE. Maxa bros. (Pufffy a Maxeek) a Flash-K drtili zemitý HC s punkovými i metalovými náznaky, proti Sviním! (kde se Pufffy také vyskytuje) pro mě zajímavější muziku, která zněla spíše k poslechu, než k tanci – rytmické změny často rozhýbané divochy zaskočily a zpomalily...

Druhou polovinu festivalu otevřeli nářezníci GRIDE. Pufffy a Maxeek zůstali, přidali se Čert, Pája a Iny a strhla se pořádná mela... Thrash, HC, grind... nářez a řev, peklo a běs (úsměv). Pro mě nejlepší kapela celého DVD, skvěle sehraná, s výborným a charismatickým frontmanem... vždyť to stejně všichni znáte... Kolik třešní tolik višní, Arogance moci, Horizont událostí, Made In Hell... Inyho vtípky... skvělé vystoupení!

Druhou hvězdou večera (začalo se smrákat) byli brněnští HarCovníci SEE YOU IN HELL. Zpěvák v mikině Bathory s hrůzou ve tváři vyřvával, skotačil, sundal si mikinu (úsměv), zbytek kapely valil precizní svižný HC/punk a kytarová melodická sóla do okolního rámusu skvěle zapadala... Spolu s Gride vrchol festu i placky.

Zvláštní úkaz tihle UŠTKNI. Kapelka zahrála cosi mezi punkem, novou vlnou a undergroundovým psychedelickým rockem, kde vedle klasických rockových instrumentů dostával velký prostor saxofon. Originální muzika s pestrými vokály, o které se dělili sólový zpěvák, basák i bubenice (!). Zaujaly i otevřené názory odsuzující náboženské poměry v Polsku či Rakousku a chvála tuzemského ateizmu.

Alternativní – to je slůvko, které snad nejlépe charakterizuje ILLEGAL ILLUSION. Ti nabídli jednoznačně nejtěžší hudbu míchající rock, grunge, emo... Expresivní zpěv, nervy drásající momenty se střídaly s melodickými, minimalistické pasáže s nadupanými, všude přítomná byla posmutnělá nálada... Kvalitní instrumentace i kompozice.

MICHAEL´S UNCLE si pamatuji z legendárního alba The End of Dark Psychedelia (1990), pak zmizeli nejen z mého záběru, ale v roce 1994 i ze světa. Po návratu v roce 2004 začali sporadicky koncertovat a vrátil se i původní zpěvák Amrit. Na Festě „Majkláči“ zahráli mix punku, HC a psychedelie... pro dospělé. Mně je povědomá akorát skladba Fakt že jo – hardcoreová vypalovačka stará dvacet let.

Závěr patřil PNS, výtržníkům, kterým bylo pódium malé... nechali tam osamoceného bicmena a koncert odehráli mezi křepčícími fanoušky, odposlechy neodposlechy (úsměv). Na pódium tedy vylezl kameraman a nabídl zajímavé záběry na kapelu zhora i detaily bubeníka a jeho tetování. Jinak PNS to na závěr rozdrtili v nasraném HC tempu.

Obraz už jsem nakousl... zvuk (2.0) prošel studiovou úpravou, ale žádná sláva to není, spíše undergroundová D.I.Y. záležitost – ostatně jako celé tohle DVD, které určitě potěší všechny návštěvníky akce, ale zaujme i další plus mínus punkové fanatiky. Kde jinde se podívat na solidní live záznam některých kapel... proti youtube je kvalita záznamu na DVD podstatně lepší.

P.S. Uvnitř krabičky je dárek, složený originální plakát z akce (jehož motiv je použitý i jako titulní cover).

Seznam kapel:
  1. H.usa
  2. Sociální Teror
  3. Problem 5
  4. Svině!
  5. Ilegality
  6. Dezinfekce
  7. Gride
  8. See You In Hell
  9. Uštkni
  10. Illegal Illusion
  11. Michael´s Uncle
  12. PNS

Čas: 3:15:24

www.phr.cz


Zveřejněno: 12. 10. 2010
Přečteno:
3657 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář