Nejbližší koncerty
  • 23. 03. 2024Jarní akce Necro metal Pilgrims přiveze do ostravského kl...
  • 23. 03. 202423.3.2024-Plzeň-klub Parlament. FUNERAL PILE Blackened ...
  • 23. 03. 2024Alternativní metal v Ponorce. Mayon (Opava) chystají des...
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
HEIDEN – Andzjel

GOSPEL OF THE FUTURE - The Eclipse CD 2010, Epidemie Records

S touhle moravskou kapelou to není jednoduché. Když jí před třemi roky vyšlo debutové album, celkem to způsobilo rozruch. Muzika, kterou produkovala, byla na naší scéně poměrně nová a těžko zařaditelná, proto ani nepřekvapilo, že debut vyšel u Epidemie Records. Stejným stylem tady nikdo nehrál, a kam až sahají mé obzory, nikdo nehraje dosud. (Jako podobný band lze možná jmenovat písecké Fire Walk With Me, kteří už neexistují, i když v jejich případě to byla oproti GOTF o dost pomalejší a extrémnější tvorba). Hodně hrubě by se muzika GOTF dala zařadit jako sludge. Prim hrál vždy neustále se opakující riff, na který se vždy nabalovaly ostatní nástroje, zefektovaný řev a řádně zahuštěný zvuk.

Co se změnilo na novém albu? Téměř nic, trochu se zrychlilo, zvuk je o něco ostřejší, i když se vařil ve stejném studiu, a to v pražské Hostivaři. Takže platí to, že kdo si našel zalíbení v první desce, nemůže být rozhodně zklamán. Kdo jí nepřišel na chuť, ať si radši The Eclipse ani nepouští.

Oproti debutu je třeba pochválit grafickou stránku The Eclipse, která je ve všech směrech povedenější. CD je vloženo v pěkném lesklém černém digipacku, který vytvořil v USA žijící Australan Seldon Hunt. Bohužel, celé práce na artworku alba se natolik zpozdily, že album, ač dávno nahrané, vychází o několik měsíců později. Člověk neznalý poměrů musí mít při uchopení digipacku do ruky pocit, že bude mít co do činění s blackmetalovou kapelou. Všude samá lebka, kostlivci, oltář, blackmetalový font písma.

Novinka obsahuje šest skladeb, které na klidu moc nepřidají. Úvodní The Eclipse pt. I začne kytarovou vyhrávkou, ze které se stává po několika minutovém opakování docela nervní záležitost, to samé platí pro The Eclipse pt. II, uzavírající celé CD. Po úvodní věci přichází jako vysvobození song Children of Chaos, a to už je klasická podoba GOTF. Podobné je to i s dalšími songy na albu. Schéma je často podobné: jeden stále se opakující riff a ke konci skladby vždy hypnotické gradování s neustále se opakujícím motivem a kytarovým sólem. Jako nejpovedenější lze označit čtvrtou Witchbone Dust Overdose. Ze začátku vás uspí svým pomalým tempem, které postupně graduje takovým způsobem, že se vám chce jít si skočit, kam nebo odkud, už nehraje roli.
Zcela nečekaně se objevuje na albu i jedna coververze. Největší překvapení je, že jde o skladbu Géniové od Master´s Hammer, která se sice drží originálu, ale je převedena do pomalejšího tempa a zvuku GOTF. Zdánlivě nepředstavitelné a nemyslitelné spojení působí na albu jako samozřejmost.

U hudby GOTF si můžete připadat, jako když vám někdo naloží pořádně těžké břemeno na záda, a přestože chcete vstát, tak to prostě nejde. Album The Eclipse se klidně mohlo jmenovat Bahno, Hniloba, Stres atd. Všechna temná slova, která vás napadnou, lze s touto hudbou spojit, a všechna by byla trefná. Tato muzika nebude a ani nikdy nemůže být masovou záležitostí, žádnou hitovost v ní nehledejte. Určitě to není hudba pro obdivovatele precizních technických fines a fandy progresu, občas se může zdát až pritivně jednoduchá. Přesto má své kouzlo a kupodivu dokáže i potěšit, i když to zavání sebemrskačstvím (úsměv).

Původně jsem dost řešil otázku délky trvání alba. Na albu je šest věcí – když vezmu v potaz, že The Eclipse pt I a II jsou de facto intro a outro, zbývají čtyři skladby o délce nějakých 23 minut, z nichž jedna je coververze. Co do kvantity je to poměrně slabší záležitost, ale o to silnější v podobě kvality. I když musím přiznat, že bych intro a outro radši vyměnil za regulérní skladby.

Model GOTF 2010 začíná tam, kde v roce 2007 skončil, jen je rozvíjen a takřka dotažen k dokonalosti. Logicky nový materiál nešokuje tak jako před třemi lety, ale ten pocit z dobře odvedené práce zůstává. Debut u mě byl za osm bodů, tím pádem tady nemůžu jít s hodnocením dolů ale ani nahoru – k tomu mi schází dvě vydařené skladby navíc. Jinak by to bylo víc (úsměv).

Čas: 34:01

Seznam skladeb:

  1. The Eclipse pt. I
  2. Children of Chaos
  3. Cavemaster
  4. Witchbone Dust Overdose
  5. Géniové
  6. The Eclipse pt. II

http://bandzone.cz/gospelofthefuture
http://www.myspace.com/gospelofthefuture
http://www.epidemie.cz


Zveřejněno: 03. 10. 2010
Přečteno:
4018 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Coornelus | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář