Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
HEIDEN – Andzjel

SIXTH DIMENSION - Nikdy nevíš kdy..., CD 2010, vlastní náklad

Kvartet mosteckých muzikantů 6th Dimension nabízí k poslechu debutové CD nazvané Nikdy nevíš kdy... Kapela vznikla na konci roku 2002 a tvoří ji ostřílení hudebníci Zakk - kytara, zpěv (ex- Audiens, Imperium), Špirrow - kytara, řev (ex- Mandatory Suicide, Imperium), Bombič - basa (ex- Paramount, Alien, D.I.A....) a bubeník Buchy (ex- Krevel, F.S.F.I. - pamětníci jistě vzpomenou na první CD Hiromost z roku 1993 a jejich krutou, nelehce zapamatovatelnou úsměvnou škatulku "ecoalcopsychodeathcoretoxictrashchemicalstench", ex- D.I.A.). Album obsahuje intro + deset autorsky původních skladeb, v rytmu ostrého thrash metalu se štěkavým vokálním projevem, na který jsem si zprvu nemohl zvyknout.

Poměrně dlouhé dramatické Inthro, bez kterého bych se v klidu obešel a nástup prvního songu O.N.A. Uši mi masírují rychlé melodické kytary, dynamické bicí a pulsující basa. Projevu 6th Dimension nelze upřít ani určitou dávku správné agrese a nasranosti a je slyšet, že ví co dělají a jak toho dosáhnout. Podobný popis se prakticky dá vztáhnout i na všechny ostatní skladby na vypáleném CD. Jedinou výjimkou je čtvrtý song, krátký instrumentál na španělskou kytaru Samba Tortilla od Vojty Buchnera (předpokládám Buchyho syn, nebo brácha?). V bookletu je uvedeno cosi o super latinské kompozici, ale žádný "El Mariachi" to zrovna není. Jinak je to samozřejmě vítané osvěžení, byť dle mého názoru předčasně zařazené, neboť poté až do konce čeká nebohého posluchače celkem sedm surových vypalovaček a šlus. Neubránil jsem se pocitu mírného postupného splynutí zbývajících songů a občasných hluchých míst. Trochu se to dá eliminovat i soustředěným poslechem do sluchátek a bedlivým studiem textů. Jejich obsah je stejně syrový jako muzika. Převládají neveselá témata, jako například rakovina ve skladbě O.N.A., hrozba náboženských extremistů z blízkého východu v songu Terrorista a celkově z lyriky cítím všeobecnou kritiku a nespokojenost s našimi společenskými problémy. Poslední kus nese název Neurotic Machinery a co má, nebo nemá společného se stejnojmennými západočeskými neurotickými chasníky, netuším.

Jak jsem již výše uvedl, zprvu jsem si nemohl zvyknout na pěvecký projev jinak kytaristy Zakka, ale po pár posleších jsem zjistil, že to zas tak hrozné není a do muziky vcelku sedne. Vokální party, kde svým hrubým hlasem (řevem) vypomáhá druhý kytarista Špirrow, jsou proto vždy jistým zpestřením.

"Nahrávka byla vytvořena v kompletní samoprodukci kapely ve zkušebně, od listopadu do února 2009/10", píše se v přiloženém infolistu. A to je možná ten kámen úrazu, neboť zvuk je to, co mi na CD moc nesedí. Ne že by snad všechny nástroje nebyly řádně slyšet, nebo to hrálo nějak slabě, na to jsou 6th Dimension příliš zkušení harcovníci, ale něco tomu prostě chybí. Klasický demo zvuk, na propagaci postačující, ale jinak bych to viděl do budoucna spíš na návštěvu nějakého studia. Ta muzika by si to jistě zasloužila. Pochválit musím grafickou stránku alba a solidní booklet s kompletními texty a foty.

Takhle tedy hrajou zralí chlapi v mostecký pánvi thrash metal a chtějí se s ním s námi podělit. Tak se nebojte vstoupit do šesté dimenze. Jo, a abych nezapomněl. Celé CD je věnováno In Memoriam Vladimíru Skoumalovi, jako oběti totalitního režimu.

Seznam skladeb:
  1. Inthro
  2. O.N.A.
  3. 6th
  4. SAMBA TORTILLA (By Vojta Buchner)
  5. Předtucha
  6. Svědomí smrti
  7. Jackyl a Hyde
  8.  Bestie
  9. Terrorista
  10. Smrt za smrt
  11. Neurotic Machinery

Čas: 40:17

www.bandzone.cz/6thdimension

www.myspace.com/6thdimension




Zveřejněno: 30. 09. 2010
Přečteno:
3598 x
Hodnocení autora:
5 / 10

Autor: Mafek | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

15. 10. 2010 16:35 napsal/a Johan
Ironie?
Nerozumím Radkovi K.K.... ale jen pro info, zhruba do týdne vyjde s Šestou dimenzí rozhovor.
13. 10. 2010 22:45 napsal/a DW
Sakra
Radku zase se ti zasekl caps lock.. S tou klávesnicí by se mělo něco dělat, zlobí :))
13. 10. 2010 20:31 napsal/a RadeK.K.
O TOM ANI POTOM
TO JE PŘECI JASNÁ PÁKA, POHODA A BRNKAČKA! VÍME PŘECE S KÝM SPOLUPRACOVAT A KOHO POSLAT DO ŘIŤOPICHOVA!
08. 10. 2010 13:59 napsal/a marty
čas
na nektere veci se VYPLATI pockat :-)
07. 10. 2010 20:58 napsal/a RadeK.K.
Poděkování
Velice děkuji za recenzi! Necelých sedm měsíců a je to venku... ani to nebolelo, hehe!