Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
LLYR

Sobota 9. října 2010, Praha, KC Vltavská, 19.00

DIMMU BORGIR v Praze! Norská blacková legenda se probouzí ze zimního spánku a vyráží na obsáhlé turné, věnované zbrusu nové desce „Abrahadabra“. Rozsáhlý podnik startuje 19. září koncertem v Amsterdamu a končí 14. prosince v kanadském Quebecu. Potěšující zprávou pro české fanoušky je fakt, že DIMMU BORGIR vystoupí v sobotu 9. října v pražském klubu KC Vltavská a přesně po třech letech tak naváží na svůj poslední fenomenální koncert na Folimance. 

Jako support se představí další dvě norské formace v podobě kapel ENSLAVED a SAHG. Vstupenky na pražský koncert jsou k dostání ve všech běžných předprodejních sítích. Podrobnější informace o koncertu a vstupenkách získáte na webu www.obscure.cz.

Králové symfonického black metalu DIMMU BORGIR jsou zpět s novou deskou „Abrahadabra“, jejíž vydání je naplánováno na 24. září tohoto roku. Sama kapela považuje vydání tohoto alba za začátek nové éry, neboť v minulém roce opustilo kapelu hned několik původních členů. Po personálních rošádách tak čeká široká hudební veřejnost na jména, která se na následujícím turné objeví po boku ustálené trojice Shagrath, Silenoz a Galder. Nic z toho však ani náznakem neubírá na výsostném postavení DIMMU BORGIR na metalové scéně. Pro tisíce fanoušků po celém světě budou nadosmrti živoucím symbolem black metalu.

Počátky kapely se váží k roku 1993, kdy ji v norském Oslo založili Stian Thoresen (Shagrath), Sven Attle Koperud (Silenoz) a Tjodalv. Prvním stěžejním albem DIMMU BORGIR je zřejmě „Stormblast“ (1996), kapela zde poprvé definuje svůj jasně vyhraněný zvuk a propracovanější kompozice, často ovlivněné inspirací ve vážné hudbě. Dalším přelomem pak bylo hned o rok později vydané album „Enthrone Darkness Triumphant“, které lze zpětně považovat za jedno z nejvlivnějších alb atmosférického blackmetalu vůbec. Pokud zmiňujeme milníky v historii kapely, nesmíme opomenout alba „Puritanical Euphoric Misanthropia“ (mistrovské dílo se silnou atmosférou, podpořené výkony Gothenburgského symfonického orchestru, které nakonec získalo i prestižní cenu Grammy) a zejména „Death Cult Armageddon“ (fenomenální album vydané po dvouleté přípravě v roce 2003, přičemž o majestátní symfonický zvuk se postaral padesátičlenný soubor Pražského filharmonického orchestru, album opět získává cenu Grammy). Následuje „In Sorte Diaboli“ a nyní toužebně očekávaná novinka „Abrahadabra“, která vznikala za pomoci Norského orchestru a měla by být nejvýpravnějším a nejatmosféričtějším počinem v historii kapely.

Jako speciální hosté se na pražském koncertu představí norské kapely ENSLAVED a SAHG.

Související linky:
www.myspace.com/dimmuborgir
www.myspace.com/enslaved
www.myspace.com/sahg
www.obscure.cz

 

Zveřejněno: 26. 09. 2010
Přečteno:
3336 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

29. 09. 2010 13:40 napsal/a immortal
:D
A Kefalín, čo si predstavujetě pod takým slovom \"Atmosphérický\" ? Veď atmosféru majů ích koncerty kedykolvek. Kurňa novinár ponůká infočlánok a pritom BM poslůcha iba okrajovo. Cha, cha.