Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
Heathen Convention 2024

MELANCHOLY PESSIMISM – End of Vermin Nations CD 2010, Metal Age Productions

Přiznám se hned na začátku, že Melancholy Pessimism je kapela, která mě úspěšně míjela v podstatě od začátku své existence. Vím, že fungují už pěkně dlouho, jsou uznávanou skupinou a že mají na kontě slušnou řádku vydaných nosičů. Vzpomínám si na první oficiální nahrávku, kde na obalu bylo ukřižované prase (rok 1996), ale to mi utkvěli v hlavě jen kvůli tomuto obalu. Další počin, který jsem zaznamenal a mám ho doma, byla deska Global Terrorization z roku 2002, ale ta se mi v přehrávači mockrát neprotočila.

V květnu jsem ale zaregistroval, že po šesti letech vydávají MP desku a trochu jsem začal sledovat dění okolo. Zajímavý byl fakt, že do kapely se vrátili po dlouhých dvanácti letech dva členové, kteří byli u zrodu tohoto moravského bandu. Jedná se o bubeníka Maldu a kytaristu Kocůra, nově je sestava doplněna o baskytaristu Beňu a kytaristu Makambu, známého z působení u Alienation Mental. Takto nově složená sestava, udržována při životě zpěvákem Killym, natočila album, které stojí za zvýšenou pozornost.

Po zapnutí CD se začnou linout pro death metal ne zcela typické zvuky, které obstarávají cimbál a viola, po minutové příjemné melodii ovšem nastoupí, jak se sluší a patří, pořádná brutální metalová smršť, která odstartuje brutálním řevem a kulometnou palbou bicích. Do toho všeho nelítostně řežou kytary, po úvodním uragánu nastane krátké zpomalení a začne výborné sólo a v ten moment je jasno, že tahle deska bude mít sílu a máme se na co těšit. Rychlejší death - grind tempo platí v podstatě pro celou desku, kromě závěrečné Get Off Bastard, která se nese v pomalejším tempu a hned první co mě při ní napadne je, kde jsem ten song už slyšel (úsměv)? Ale nutno podotknout, že je to opravdu hitovka, která určitě na žádném koncertě nebude chybět.

CD je plné velmi chytlavých postupů a zajímavých sól. Místy lze vypozorovat vlivy americké, staré NY HC školy, hlavně šestý song Selfish Politicians Intention, kde jsou jak HC backing vokály, tak hlavně refrén je v tomto stylu – a ve vzduchu lítají Biohazard (úsměv). V podstatě to, že se muzika na desce někomu podobá, je dle mě asi tak to jediné, co mohou posluchači kapele vytknout, osobně s tím ale problém nemám. Naopak v čem jsou MP sví, tak je zařazení cimbálu a violy, oba nástroje nejen že uvozují a uzavírají album, ale v Spinninig Circle Of the Sport Industry jsou nečekaně zařazeny a vkusně zakomponovány, že se mi krade na mysl otázka, proč na albu těchto netradičních zvuků není víc.

Poslední písní je utajený bonus a to country cover Až uslyším hvízdání. Je to taková veselá píseň s kritickým českým textem, o její důležitosti na albu ať si udělá každý svůj úsudek sám.

Deska, která vyšla u slovenských Metal Age Productions, obsahuje řádně nabroušený materiál, k čemuž dopomohl i kvalitní zvuk z bzeneckého studia Shaark. Pochválit musím výkony muzikantů, obzvlášť bych vyzdvihl zpěváka a hlavního tahouna kapely Killyho za jeho hlasový projev; Killy je schopen střídat více hlasových poloh a ve všech je velmi dobrý. Na desce se podílelo vícero hostů, jako nejznámějšího lze jmenovat Paula Speckmanna, který zapůjčil svůj hlas (mimochodem Paul byl i křtitelem desky). Za zmínku jistě stojí skutečnost, že obal vytvořil singapurský umělec Jumali Katani. V rámci stylu lze booklet považovat za povedený.

Nové album nepřináší v rámci stylu nic nového, ale materiál je natolik silný a tak dobře podán, že dokáže bez problému udržet pozornost celých 40 minut.

Celkově je z desky cítit kumšt a přehled „starých mazáků“, kterým věřím, že takhle přesně to chtěli a co je hlavní, i po xtém poslechu mě deska neustále baví a rád se k ní vracím.

Seznam skladeb:
  1. Soul Parasites
  2. Cunning Psychological Manipulation
  3. Blind For Faith
  4. Modern Stabbing Culture
  5. End Of Vermin Nations
  6. Selfish Politicians Intention
  7. Malediction Hero
  8. Spinning Circle Of The Sport Industry
  9. Get Off Bastard

Čas: 41:48

www.bandzone.cz/melancholypessimism
www.myspace.com/melancholypessimism



Zveřejněno: 23. 09. 2010
Přečteno:
3851 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Coornelus | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář