Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
HUSMAN FEST

26.9.2010, Praha, Lucerna Music Bar

Dvě  esenciální kapely hardcore-punkové historie spolu na jednom  pódiu...

Pokud by se dal vznik straight edge hardcore  přirovnat k  přípravě dobrého veganského jídla, tak lze říci, že Minor Threat, Justice  League a Uniform Choice do  něj pouze vybrali ingredience, 7 Seconds a SSD je ve správném  poměru nakrájeli a smíchali, ale YOUTH OF TODAY byli ti, kteří  vše  dokonale okořenili a v nejvhodnější moment servírovali  na stůl. Jak vzpo...mínají  pamětníci, teprve příchod  Youth Of Today způsobil, že se místo obvyklého  "straight edge  scéna" začal používat pojem "straight edge hnutí" - natolik  inspirativní byl jejich přínos. Počet příznivců a vyznavačů  straight edge se  koncem osmdesátých let zmnohonásobil zejména  díky Y.O.T. A mimochodem, přirovnání k jídlu je zcela záměrné - právě Youth Of Today se jako první  zasloužili  o obohacení myšlenky straight edge vegetariánským aspektem,  který se  stal pro naprostou většinu jejích vyznavačů její  nedílnou součástí.

Ray  Cappo a John Porcelly založili  Y.O.T. v roce 1985. Kapela fungovala relativně  krátkých pět  let, přesto stihla vyprodukovat dvě alba a dvě EP, které lze  všechny považovat za zásadní milníky žánru. Členové Youth  Of Today posléze v devadesátých létech hráli v mnoha dalších  významných kapelách jako Shelter,  Quciksand, Judge, Gorilla  Biscuits, Civ, Underdog, Sick Of It All, Bold,  Agnostic Front,  Into Another, Glassjaw, Rival Schools či Better Than A Thousand.

V roce 2003 podnikli Youth Of Today vzpomínkové evropské  turné, v jehož  rámci vystoupili i ve vyprodaném pražském  Rock Café. V letošním roce, který  připomíná neuvěřitelných  25 let od založení a dvacet od ukončení činnosti  kapely, se k velké radosti evropských příznivců vydávají znovu na  starý  kontinent. V sestavě se kromě původních členů Ray,  Porcella a Sammyho znovu  objeví na postu baskytaristy Ken Olden  (ex-Battery, Worlds Collide, Damnation  AD, Good Clean Fun).

SPERMBIRDS  z německého Kaiserslauternu jsou další  ikonou HC/punku. V  polovině osmdesátých let zapůsobili jako zjevení, když jako  první evropská HC-punková kapela (samozřejmě vyjma Británie)  dosáhli  celosvětového uznání díky albu "Something To Prove".  Notně jim k tomu ovšem  dopomohlo obsazení postu zpěváka američanem  Lee Hollisem, který do kapely  přinesl inspiraci punkovou scénou  západního pobřeží USA, jmenovitě kapelami jako  Angry Samoans, The Adolescents, Youth Brigade, Poison Idea nebo Rich Kids On  LSD.  Geniální, energií nabitá muzika Spermbirds zazněla i na přelomovém  albu  "Common Thread" z roku 1990, patřícímu k nejlepším výtvorům  punk-rockové  historie. O dva roky později Spermbirds absolvovali  dnes již legendární  vystoupení v natřískaném sále pražských  Ženských domovů, na které dodnes  vzpomíná takřka 1.200  šťastlivců. Spermbirds se ale do ČR vracejí po šesti  letech  - v roce 2004 hráli na festivalu Rock For People.

www.conspiracy.cz


Zveřejněno: 22. 09. 2010
Přečteno:
3292 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář