Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

Trochu netradiční rozhovor nejen s kapelou, ale zároveň i s jejím vydavatelem.

Nahrávka Prosincová noc blíže neurčeného roku je letos plnoletá. A k těmhle významným narozeninám se jí dostalo krásného dárku v podobě nového vydání ve formě vinylu. O všem možném kolem této události jsme debatovali s Milošem Beštou, zakladatelem Asmodea a jediným pamětníkem v současné sestavě kapely a Františkem Berrym Březinou, jehož firmička Magick Disk Musick se o reedici postarala.

Zdravím pánové, koho a kdy napadlo, že by bylo hezké vydat Prosincovku na gramofonové desce? Váže se k tomu nějaká zajímavost?

Miloš: Je to Františkův nápad a řekl bych, že už docela dávný. Tři roky a možná i víc starý, co Franto?

František: Nápad je pradávný, ale Milošovi jsem ho přednesl zhruba před třemi roky. V jednu chvíli, když jsme pak shledali, že originální grafické podklady jsou nenávratně pryč a že je jakýkoliv kontakt na původního malíře Petra Thoraxe Tihelku patnáct nebo kolik let ztracený, jsme vše uložili k ledu, až se věci rozpohybovaly samy – a sice příchodem Thoraxe na jeden pardubický koncert Asmodea.

Mě tedy jedna zajímavost napadá – Miloš právě v těchto dnech slaví narozeniny, a ne ledajaké, ale čtyřicáté! Bereš tuhle gramofonovou záležitost jako hezký dárek ke kulatinám? (A samozřejmě – gratuluji a přeji všechno nejlepší!)

Miloš: Děkuju za přání. Víš, že jsem o LP prozatím jako o dárku takto nepřemýšlel. Ale ano, je to příjemná změna v záplavě CD a MP3 a určitě především pro naše fandy - sběratele luxusní dárek. Já to osobně vnímám trochu jinak, protože tu největší radost spojenou s Prosincovkou jsem si v emocionální rovině prožil při jejím nahrávání a vydání v roce ´92. 

Provedení Prosincovky je opravdu luxusní, tak se na chvilku u grafické stránky zastavme. Pomocí nálepky jsou uvedeny podle vás podstatné informace, které mají potenciálního kupce navnadit. Kdo je autorem oněch hesel?

Miloš: František.

František: Na přelepce jsou přehledně uvedeny – řekněme – bonusy nad standardní vydání, na které tě třeba koncertní či festivalový prodejce při nejlepší vůli neupozorní. Ono totiž dneska vydat gramodesku osobně považuju za určitý standard, a pokud chceš zaujmout v rámci čím dál rozsáhlejší vinylové nabídky jak na tuzemské, tak zahraniční scéně, musí mít vydání jakkoliv speciální nejen vnitřní, ale i vnější podobu, kterou sběratelé milují.

Vezměme je teď po pořádku. „Czech Best Techno Thrash Metal Band Ever“... váš komentář?

Miloš: Je spousta skupin, které hrají nejrůznější kombinace metalových stylů do sebe, takže nějak přesně je označit nálepkou ty patříš sem a ty sem – no…., dle mého velká složitost nějak to správně zařadit. Osobně si myslím, že to dost dobře nelze odlišit a jedná se spíše o iniciativu a povinnost novinářů vměstnat  toho či onoho interpreta „statisticky“ do nějaké škatulky. Já osobně bych mezi  techno thrash řadil už třeba Metallicu až po album Justice… Vidíš, nemá tam přidané techno, ale v podstatě to tam zatraceně je. Dnešní party „prog“ jsou vlastně také techno thrash nebo obecněji techno metal ve smyslu technické, propracované, složitější, progresivnější hudby a nezařazují se tam. Ale dobře, na začátku devadesátých let jich u nás mnoho nefungovalo a později se tento styl posunul a vyvinul trochu jinam. Daleko důležitější však dle mého názoru je, zda si skupina vytvořila svůj nezaměnitelný výraz a osobitost v nápadech a celkovém vyznění, než její „přidělený“ šuplík. Snahu o originalitu být svůj u mnoha dnešních hudebních uskupení postrádám.

František: Jsem přesvědčený, že v Československu, resp. v Čechách nikdy nebylo instrumentálně a textově lepší a hlavně svébytnější thrashmetalové kapely. Asmodeus na svých deskách nikdy nebyli ortodoxní, podle dnešní normy bychom je mohli nazvat třeba i alternativním thrash metalem – a k tomu mám hodně blízko.

„First Vinyl Press Of Debut Album From 1992“ – tady budu citovat z fanzinu Asmodea č. 9/92: „Vy, jenž jste vlastníky LP a marně na něm hledáte „Veselé vánoce“ a „Rolničky“, pak vězte, že tyto věci jsou zaznamenány jen na MC a CD.“ Měl tehdy vinyl vyjít také? Proč z toho sešlo?

Miloš: Ve finále vyšly tyto skladby pouze na CD. Kazeta je neobsahovala. „Elpíčka“ už v té době měla odzvoněno v důsledku masivního nástupu CD a firmám se nevyplatilo investovat další peníze do „zastaralého“ záznamu zvuku. Navíc investování do mladých kapel v závěru roku ´92 v podstatě končilo.

„Two Bonus Tracks“ – dle slov v předchozím dotazu byly obě vánoční ptákoviny uvedeny na MC i CD, LP nevyšly... tak jak to tedy bylo/je?

František: S bonusama je to trochu zamotaný a hodně lidí se na to dotazuje. Na elpíčku jsou samozřejmě dvě vánoční cover verze. Miloš mi nabídl a byl připravený letos nahrát nějakou prastarou věc jako další speciální bonus „Prosincovky“, ale po společné debatě jsme dospěli k názoru, že by to titulu ve finále neprospělo.

„Remastered From Original Tapes“ – kdo a kde se o úpravu zvuku postaral? Na obale informace chybí...

Miloš: O remastering se postaral Přemek Haas ve studiu PyHa v Plzni a musím uznat, že se kvalita posunula výrazně kupředu.

František: Zvuk je opravdu prvotřídní, byl už tehdy a teď šel ještě dopředu!

„Color Vinyl“ – tady je to dané, světle modrá asi byla jasnou volbou. Nebo jste uvažovali i o dvoubarevné edici, což se dnes dělá docela často – část nákladu na klasických černých plackách, část na barevných.

František: Ne, tohle mi docela minulo. Je to sice určitě jistý stimul k posílení prodeje, ale zároveň tak trochu elitářství, i když co si budeme nalhávat, sám těm limitům a různě omezenejm sériím v omezenejch sériích taky jen těžko odolávám. Hlavním důvodem je ale to, že jednotná barva vinylu u vydání na Magick Disk Musick vždy pevně (a nedílně) souvisí s grafikou. Možná jsem v tomhle trochu konzervativní a sám proti sobě, ale tak to bylo a je a zřejmě i zůstane.

„Gigantic Poster“ – plakát je opravdu obrovský, navíc jde o celý obraz (na front cover se vešel jen čtvercový výřez). Co myslíte, že s plakátem fanoušci udělají? Co jste se svým udělali vy (úsměv)?

Miloš: Zarámují a pověsí si ho. Já jsem s ním neudělal prozatím nic.

František: Je určený k zarámování, ale jak znám sběratele, nechají jej samozřejmě v obalu, kam primárně patří. Několik plakátů máme vytištěno navíc, možná je časem umístíme do obchodu pro ty, kdo chtějí rámovat, ale zároveň mít relikvii jako součást kompletu. Já osobně rámovat budu.

„Complete New Artwork And Layout“ – obal je nově namalovaný podle starého. Původní verze se nezachovala v dostatečné kvalitě? Jak se vůbec podařilo přesvědčit Petra Tihelku, aby se po takové době pustil do práce? Věnuje se malování profesionálně? Nebo jen pro vaše potřeby? (Petr Tihelka je autorem obalů i na DVD Muka existence a na CD Retrospektivum – pozn. aut.).

Miloš: Původní kresba skončila zřejmě někde ve šrotovníku na Monitoru. (Petr Tihelka je rovněž autorem kresby na obalu EP Den zúčtování.)

František: Vycházelo se samozřejmě ze starého, původního obalu, který byl Monitorem skartován. Petrovi myšlenku přednesl Miloš na již vzpomenutém pardubickém koncertě a pak jsme se jednou sešli osobně a probrali detaily ohledně kresby, která doznala jistých kosmetických úprav, mimo kterých byla zadní strana nakreslena odlišně od originálu, tak aby lépe ladila s titulní kresbou.


A proč jsou hesla na nálepce a některé informace na vnitřní kapse v angličtině? Předpokládáte, že deska najde fanoušky i v zahraničí?

František: Na vnitřní kapse se obsahově neměnilo vůbec nic, čili to, co tam bylo v angličtině již v roce 1992, zůstalo tam i dnes. Přelepka je anglicky, protože těm několika základním slovíčkům snad rozumí už každý, a ano, samozřejmě, předpokládáme, že deska najde své fanoušky v zahraničí. Ten úplně první se ozval z Ruska a byl doslova nadšený.

Když se tak kochám tou nádherou, tak mě napadá, jestli není nakonec dobře, že LP verze tehdy nevyšla? Asi by dopadla klasicky jako ostatní produkty té doby – černý vinyl, bílá kapsa bez textů a fotek, žádný plakát...

Miloš: Pro nás to bylo samozřejmě v ten moment zklamání, ale nic s tím nešlo dělat.

František: Já se s tím nikdy nemohl smířit, proto je ta deska venku teď, byť s osmnáctiletým zpožděním. Dluh je splacen.

Pojďme na chvíli k vlastní nahrávce. Jaká byla role bývalého zpěváka Asmodea Petra Korála coby producenta?

Miloš: Petr se účastnil před vznikem Prosincovky několika nahrávání jiných skupin ve studiu Propast. Prostředí tedy poznal a jelikož byl i naším textařem a v začátcích i částečně jakýmsi manažerem, producentská úloha připadla logicky na něj. Tehdy byla u nás v republice funkce producenta v plenkách. Nikdo si neuměl příliš představit, co vlastně obnáší a jaké pravomoci ten člověk má. U amatérských skupin se mluví o producentství, ale spíše se jedná o hudební režii, protože nikdo už pak neví jak výrobek na trhu doopravdy prodat, zviditelnit, protlačit a nasměrovat.

„Kecal“ vám do tvorby nějaký další člověk z vydavatelské firmy (Monitor)?

Miloš: Nikdy.

A kdo vymyslel zařazení vánočních „perel“? Přece jen byla tehdy jiná doba a většina kapel se ortodoxně držela svého stylu.

Miloš: My jsme se účastnili v prosinci ´91 koncertu proti válce v Jugoslávii v Praze na Barče. Tehdy nás právě díky vánočnímu termínu konání akce napadala myšlenka dvou známých coververzí vánočních lidovek. Přišlo nám to vtipné, a když navíc na pódium přiskákal Martin Vilášek (šéf fanklubu) převlečený za potápěče se šnorchlem a ploutvemi a vrhnul se z pódia do lidí, bylo to dokonalé. Mimo jiné další postavička Dědy Mráze naházela při Veselých Vánocích nafouklé prezervativy do publika. Lidi pod pódiem i přítomní zástupci Monitoru byli nadšení a nebylo úniku... Pravdou je, že právě na tomto koncertu jsme v zákulisí oficiálně podepsali již připravenou smlouvu s Monitorem. S prezervativy a potápěčem smlouva opravdu nepočítala. Možná už tehdy bylo jasné, že Asmodeus nebude nikdy ultra ortodoxní, jak říká kytarista Tomáš, „bubáková“ skupina, ale parta kluků, kteří si umí udělat s nadhledem srandu sami ze sebe.

Na kazetě tehdy byly vánoční skladby po jedné na koncích jednotlivých stran – proč tomu tak není na desce?

Miloš: Na obalu MC jsou skladby sice zmíněny, nicméně tam nejsou nahrané. To byla taková bota vůči fanouškům, které se dopustil Monitor.

František: Výběr písniček na kazetu se dělal s ohledem na stopáž, aby byly obě strany nejlépe stejně dlouhé. Toť obecný fakt. Zřejmě to měl Monitor v tomto duchu připravené, nicméně jak říká Miloš a jak to je, nedopadlo to. Na desku bychom to takhle nikdy nedali – bonus v polovině desky, to je holý nesmysl.

Nepřemýšleli jste, že byste tři závěrečné blbinky na LP vůbec nezařadili?

František: Uf, Johane, co je to za slovo?! Ne, takovýhle myšlenky nás nikdy ani nenapadly.

Proč a jak tehdy vlastně vznikla „skladba“ Zmoshek? Vždyť je to úplná pitomost (smích)...

Miloš: My jsme chtěli udělat radost hostujícímu Vaškovi Štichovi, klarinetistovi, aby dostal větší prostor. Pravda však je, že se na této písničce rozehrával ve studiu na záchodě a nám se to v ten okamžik jevilo jako vynikající nápad. Dechovka s dvěma kopákama (smích). Celé to vzniklo až ve studiu. A bylo s tím navíc počítáno jako srandovní tečka za LP deskou na které Rolničky a Vánoce neměly být.

Asmodeus tehdy fungoval v sestavě Miloš Bešta, Dan Vilášek, Tomáš Kocian a Otakar Husák. Máš přehled, kde je bývalým spoluhráčům konec? Věnuje se ještě někdo aktivně muzice?

Miloš: Tak Dan Vilášek stále bubnuje s kapelou Manahem a údajně krátce obnovili i kapelu Ram Adonai, Ota Husák snad fungoval v nějaké skupině a byl obklopen mládím, kterému předával zkušenosti a Tomáš se hraní přestal věnovat hned po konci v Asmodeu.
 
Na závěr přeskočíme do žhavé současnosti. Po třech neřadových nahrávkách pomalu dozrává doba pro novinkové album. Ale zaslechl jsem, že zřejmě dojde po spoustě (snad 11) letech k personální změně na postu bicmena. Takže dotaz je jasný – co je na tom pravdy, případně, jestli už je známa náhrada?

Miloš: V tomto směru je ještě mnoho otazníků a já nedokážu v tuto chvíli konkrétně odpovědět. Prozatím máme před sebou koncerty k LP a tak to bude až do konce roku. Zda dojde k personální změně na postu bubeníka a kdo by jím v případě odchodu Vládi Hořkého (po 13 letech) měl být, definitivně nevím.

Neohrozí případná výměna bubeníka vznik nového alba, které jste plánovali na rok 2011? Jak jste s jeho přípravou daleko?

Miloš: I kdybychom pokračovali ve stejné sestavě, album s názvem „Past na Davida Kleinera“ nevyjde v roce 2011, jelikož hlavní roli v tomto projektu sehrají finance. Momentálně nemáme k dispozici přes sto tisíc korun, které na takový projekt potřebuješ. Sice je album tématicky hotové, ale hudebně není ještě ani nota. Souvisí to do jisté míry s mou motivací do nějaké další práce a pokud nemáš tu správnou chuť a naladění, nemohou z tebe padat ani dobré nápady. Vše je tedy otevřené a konkrétní termín stanoven nebyl. Je třeba si uvědomit, že Asmodeus od roku 2003 do roku 2008 vydal pět velkých desek počítaje i Áčka a DVD. 2009 Retrospektivum a 2010 dnešního oslavence LP Prosincovku. Není tam v podstatě žádná mezera a to vše se pak podepisuje na celkové vyčerpanosti psychické i finanční.

Blížíme se k závěru a mě tak napadá, že i Příjezd krále by se na vinylu vyjímal. Nenapadlo vás (mě tedy jo), že za nějaké tři roky (to bude taky 18 let od vydání) by se mohla i tahle nadčasová nahrávka objevit na velikém nosiči?

Miloš: Tak to mě opravdu nenapadlo.

František: Napadá mi mnohem víc mnohem šílenějších věcí, než vydat „Příjezd krále…“, ale dokud se jakýkoliv nápad nepřiblíží k nějaké reálnější kontuře, nemohu o něm mluvit.

Závěrečná slova jsou vaše…

Miloš: Jak jinak než pozvat všechny naše fanoušky na podzimní koncerty, protože už možná… nechme se překvapit.

František: …už možná nikdy žádná další reedice „Prosincovky“ nevyjde, ha ha. Já bych snad závěrem zneužil tohoto místa pro otevřenou reklamu našeho internetového obchodu – máte-li pocit, že empétrojka není všechno, mrkněte se na největší nabídku aktuálních českých gramodesek na www.madmusick.cz. Dík za zájem!

www.asmodeus.info
www.bandzone.cz/asmodeus
www.madmusick.cz


Zveřejněno: 21. 09. 2010
Přečteno:
3467 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

26. 09. 2010 13:47 napsal/a terazky
A pak že v ČR nejsou kapely světového formátu
ASMODEUS je toho jasným důkazem.
23. 09. 2010 09:02 napsal/a immortal
Velký objev v immotralově pozůstalosti :D
Tak jelikož i já do dnešních dnů vlastnil pouze kazetu tohoto skvostu a zřejmě jsem v roce 1992 v nadšení a okouzlení na ním vůbec nezjistil, že mne soudruzi z Monitoru vlatně podvedli (Trestný čin ne? Jaká je vlastně doba promlčení? :D ) a na kazetě nejsou zmiňované bonusy. To jsem zjistil až v nedávných dnech při telefonické konzultaci s Johanem, kdy jsem tasil kazetu z archivu, abych zjistil mistrovi ostré tužky nějaké podrobnosti o tomto počinu. Zajímavé po tolika letech, ne? Jeden by řekl objev hodný majora Zemana :D . No, koukal jsem na to jak blázen a kál se před ostudou neznalosti. Velká škoda pro moji nevymáchanou hubu, mohl jsem minimálne půl roku po vydání bombardovat vydavatele provokačníma hláškama o soudruzích a cenzurách apod. Pravda, on tenkrát ten net taky nebyl to co je teď a na dopisování poštou já moc nejsem. No hlavně, že je Prosincovka na světě v takovéhle kvalitě, to je pastva jak pro oči, tak hlavně pro uši.