Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

Kapela VIDOCK právě vydává prvotinu Faustum. Více v rozhovoru…

Kdy byla vaše skupina založena, proč zrovna tenhle název, co znamená a co bylo prvotním impulsem jejího vzniku?

Jirka: Po rozpadu kapely Soul Invention v roce 2007, kdy jsme zůstali já s Tomem, jsme přibrali basového úderníka Davida a rozjeli jsme novou kapelu tvrdšího ražení a pochopitelně jsme hledali i nový název. Po různých návrzích jsme přijali “VIDOCK“. Myslíme, že název je zvučnej a jasnej. Je inspirován postavou Francoise Vidocqa, zakladatele francouzské kriminalistiky.

Představte jednotlivé členy - věk, zda již někde hráli a jak dlouho hrají na svůj nástroj?

Jirka: Takže frontman Tomáš Eisler – kytara, zpěv, David Hradílek – basa, doprovodný zpěv, Jiří Hájek, bicí, nezpěv (úsměv). Muzice se věnujeme už nějaký pátek a hráčské zkušenosti jsme nabrali v mnoha kapelách, např. Ayerdall, Soul Invention, Sedmá Vlna, Virus atd.

Za jakých podmínek jste nahrávku pořídili, jak jste s ní spokojeni, jaký náklad jste od nahrávky pořídili, jak jde zatím na odbyt, jaká je cena?

Vidock: CD jsme nahrávali v Žirovnici ve studiu Hacienda u Miloše DODO Doležala. Nahrávání jsme si užívali. Nahrávka určitě splnila naše očekávání. “Faustum“ jsme vydali v nákladu 1000 ks. Prodává se zatím velice dobře a jeho cena je 150,-.

Texty – proč jste rozhodli zpívat anglicky,  kdo je autorem slov, jaká témata volíte?

David: “Faustum“ jsme se rozhodli vydat v anglické verzi, protože, podle našeho názoru, angličtina sedí k metalu nejlépe a je určitě i zvučnější. Co je ovšem i tak trochu specialitkou VIDOCK, je zařazení i některých českých verzí do play listu našich koncertů, ale jinak teď spíše preferujeme anglicky zpívané texty, které nám otevírají nové možnosti. Co se týká textů, tak veškeré anglické píšu já. Někteří muzikanti berou texty jako nezbytné zlo, ale já osobně jim přikládám stejnou váhu jako hudbě. Témata jsou různá, přesto někdy dost propojená (jejich interpretaci nechávám na samotném posluchači). Vznikají „třífázově“, základ je postaven na osobních zkušenostech, dále následují jakési „abstraktní obrazy“, které se pokouší onen základ více „zhmotnit“ a poslední fáze je „koření“ v podobě temna a lehce hororových prvků. Některé skladby, jakou jsou Leviathan, The Circle Is Closing, Ritual a V, jsou založené zase na Tomových základních duchovních nápadech, které byly dříve v českých verzích.




Kdo je autorem loga, obalu, webu – jakou důležitost těmto grafickým věcem přisuzujete?

David: Autorem loga je náš bývalý manažer. Obal k “Faustum“ vytvořila má maličkost. Na grafické podobě webu jsem spolupracoval s Petrem Fořtem. Grafika a image by měla jít ruku v ruce s hudbou. Co se týká obalu naší desky, naším záměrem bylo do něj vnést undergroundovou atmosféru a syrovost, proto jsme upustili od zbytečné vyumělkovanosti.

Které kapely patří mezi vaše vzory/zdroje inspirace?

Tom: Pantera, Death, Slayer, Extreme, Accept, Children of Bodom, dále kytaristé jako Randy Rhoads, Nuno Batencourt, Zakk Wylde, Van Halen, Alexi Laiho
Jirka: Já za sebe můžu říct, že jsem nikdy žádné vzory nebo idoly neměl, ale do dneška mám rád metal 80.let. Z bubeníků se mi vždy líbil např. Carmine Appice a z našich Štěpán Smetáček.
David: King Diamond, Mercyful Fate, Notre Dame, Mayhem, Burzum, Blaze Bayley, Candlemass, Anaal Nathrakh.

Posílali jste nahrávku na firmy, případně na které, jaká byla/nebyla odezva?

Vidock: Vzhledem k tomu, že deska vyšla teprve před několika týdny, nabídky firmám zatím připravujeme. V Čechách si sice desku vydáváme sami, ale určitě bychom byli rádi, kdyby “Faustum“ vydal i nějaký zahraniční label.

Kolik máte za sebou koncertů a který považujete za nejpovedenější?

Tom: To ti můžeme říct přesně. Odehráli jsme 106 koncertů! Těch povedených bylo hodně, ale jsou koncerty, na které se nezapomíná. Rozhodně jsou to koncerty na festivalech jako Benátská Noc, Noc Plná Hvězd, Basinfirefest, dále koncerty v Brně, Přerově, Ostravě a samozřejmě na domácí půdě v Ústí nad Labem! Rádi také vzpomínáme na hraní v Polsku. Při naší první návštěvě v Bialsko Biala nám polští fans zpívali Rituál v češtině hned při našem příjezdu do klubu!

Máte ambice ukázat se v zahraničí?

Vidock: Určitě ambice máme! Máme nějaké kontakty do Německa, Polska a Rakouska. Momentálně jednáme s několika polskými kapelami na případném společném turné.

Plány do budoucna...

David: Prvotním plánem je propagace nové desky, spojená s natočením videoklipu a častým koncertováním. Dále také plánujeme “Faustum“ rozeslat pořadatelům festivalů a již zmíněným zahraničním firmám a zároveň tvořit materiál na novou desku.

www.vidock.cz




Zveřejněno: 15. 09. 2010
Přečteno:
3380 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář