Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
LLYR

Po dlouhých deseti letech se s řadovým albem hlásí legendární žatecká skupina Maniac Butcher. Pádný důvod prohodit pár slov s Barbarudem.

Nedá mi to, abych na úvod nezařadil slova stará deset let, kterými jste s Blasphemerem dávali hudebnímu světu vale:

„Epitaph je, jak už název napovídá, posledním albem MANIAC BUTCHER. Už nechystáme žádný nový skladby, žádný další desky, ani neplánujeme žádný koncerty. Končíme!! Proč? My ani naše hudební cítění se nijak nezměnili, zato se v posledních letech výrazně změnila scéna kolem nás. Spousta starejch dobrejch kapel už scénu rovněž opustilo a zůstávaj´ jen tuny sladkejch dětskejch náhražek plnejch romantickejch kláves a ženskejch zpěvů. Obáváme se, že pro kapely typu MANIAC BUTCHER už na týhle scéně není místo. To, čemu se kdysi říkalo black metal, už dneska skoro nikdo nehraje... a to čemu se dneska říká black metal, tomu my říkáme sračky. S tím my nechcem mít nic společnýho. Prostě už nechcem být součástí týhle zkurvený scény... Dnešní black metalová scéna je mrtvá!! Ale pravej black metal bude žít tak dlouho, dokud tu budou pravý black metalový fans, který budou poslouchat a milovat svoje starý nahrávky!! My svoje kořeny nikdy nezradíme!!“
 
Nejdříve bych se vrátil o rok zpátky, ke koncertu v Žatci, na kterém jste se po dlouhé době objevili před lidmi. Jak jsi byl s vystoupením a přijetím kapely spokojený?
 
Pro mě bylo hlavně příjemným překvapením vidět, kolik se najde ještě lidí, kteří 'sou ochotní jet třeba i několik stovek kilometrů jenom proto, aby viděli koncert Maniac Butcher.
 
Byl tento koncert jedním z impulzů k návratu? Vždyť na konci vašeho vystoupení jsi prohlásil, že to byl definitivně poslední koncert...
 
Mám pocit, že 'sem řekl spíš něco jako "tak možná zase za osm let", ale to není důležitý. Ne, pro mě to tehdy nebyl žádnej impulz k návratu. Jenom fajn večer a příležitost potkat pár starých přátel, který 'sem už roky neviděl.
 
Kdy ve vás uzrálo rozhodnutí natočit další desku? Když si přečtu výše uvedené prohlášení... nevšiml jsem si, že by doba nějak více přála syrovýmu black metalu.
 
To rozhodně ne. A možná právě proto. Dneska je už všechno úplně jinak. Z tý původní scény, ke který 'sme se v 90-tých letech hrdě hlásili, nezbyly dnes už ani ty trosky. Teď je tu milion nových kapel, pro který není problém nahrát a smíchat si album na notebooku ve svým dětským pokojíčku. Hlavně každej musí být na Facebooku a Myspace. A všichni poslouchají muziku už jenom přes Youtube... Je jasný, že stará kapela jako Maniac Butcher do týhle doby rozhodně nepatří. Já 'sem taky žádnej koncert hrát nechtěl, natož dělat novou desku... jenže Vlad mě po dlouhý době přemluvil. Nakonec 'sem si řekl, že má vlastně pravdu, že s touhle dnešní scénou nemusíme mít nic společnýho. Že si to nahrajeme sami pro sebe, tak aby se to líbilo jenom nám, a ať si to pak poslouchá, kdo chce.
 
Desku jste pojmenovali Masakr. Můžeš krátce nastínit, o čem pojednávají texty?
 
Jako i na starých albech, tak i teď je to příběh z dávných dob, ve kterým se skrývají moje současný pocity a názory. Kdo si dá tu práci, ty texty si přečte a popřemýšlí o nich, tak pochopí i smysl našeho návratu.
 
A poodhalit sestavu, která se na nahrání desky podílela? Předpokládám, že autorem muziky je Vlad, textů ty...
 
... a bubny nahrál Coroner a koncertní sestavu doplňujou kytarista Infernal a basák Brady.
 
Kde a za jakých podmínek jste nahrávali?
 
Nahrávalo se během tří měsíců na třech různých místech a míchalo se v Bohemian Hell.
 
Jak Ti to za mikrofonem ve studiu šlo? Vlad hrál celou dobu v jiných projektech, takže byl pořád v zápřahu, Ty jsi (myslím) odpočíval...
 
V tom snad problém nebyl. Samotný nahrávání zpěvu mi trvalo jenom jeden den. Mnohem podstatnější je vždycky příprava, vymýšlení frázování, a tomu 'sem dal tentokrát mnohem víc času než kdykoliv předtím. I když musím říct, že do Vladových nových riffů to šlo v podstatě samo.
 
Sledoval jsi během těch dlouhých deseti let metalové dění? Zaujala tě nějaká nová, mladá česká kapela, nebo Ti ke štěstí stačí starý nahrávky z 80. a 90. let?
 
Určitě tu pár mladých šikovných kapel bude, ale je mi líto, já nový věci skoro neposlouchám, maximálně si seženu nový alba starých kapel, ale i ty si většinou poslechnu jenom jednou dvakrát a zase se vrátím ke starým věcem.
 
Album vyšlo jak na CD, tak na LP u americké firmy. Měli jste předem jasno, že vydání proběhne v zahraničí? Nebo jste jednali s více firmami, i českými?
 
Měli 'sme jasnou představu, co chceme. Především jak mají vypadat vinyly, CDčka i trika a nehodlali 'sme o tom s nikým smlouvat. Proto 'sme kontaktovali rovnou Negative Existence Records, kde 'sme už v minulosti měli ty nejlepší zkušenosti. Alex je velkej fanoušek Maniac Butcher a kdysi mi několikrát říkal, že kdybychom náhodou ještě někdy něco nahráli, tak že to chce vydat on. A když 'sme se mu teď ozvali, odepsal okamžitě: "Yes !!!! Napište, co chcete, se vším souhlasím." Ve všem se nám snažil maximálně vyjít vstříc a myslím, že i na propagaci a distribuci alba odvádí skvělou práci.
 
Kde je možné Masakr v Čechách pořídit? Bude nějaká oficiální distribuce, nebo se postaráš sám?
 
Pár kousků se dá ještě sehnat u mě nebo u Vlada, ale jinak se o distribuci a propagaci nestaráme. To je věc Negative Existence.
 
A vrátím se ještě jednou k živému hraní – budete hrát koncerty nebo jde o čistě studiový návrat? Jaké máte plány, řekněme do konce roku 2010?
 
V létě 'sme si zahráli na Hell's Pleasure festu v Německu, teď proběhne křest doma v Žatci a v říjnu pojedeme do Itálie. Jinak nic dalšího neplánujeme. Nabídek se teď sešlo víc, ale všechno odmítáme. Do budoucna možná ještě pár koncertů odehrajeme, ale rozhodně nehodláme každej víkend obrážet místní kulturáky a hospodský sály. Vybereme si jenom pár zajímavých akcí na zajímavých místech, tak aby nás to bavilo a mohli 'sme si to náležitě užívat.
 
Díky za rozhovor, ať se daří... Poslední slova jsou Tvá...
 
Nepodléhejte módním trendům, zapomeňte na Youtube, poslouchejte muziku z CDček, kazet a vinylů, buďte věrní starýmu Metalu!! Raw War!!
 
www.maniacbutcher.com

 
 


Zveřejněno: 05. 09. 2010
Přečteno:
4407 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

20. 03. 2011 21:21 napsal/a Sud
Corn
rozhovor s Tomášem Cornem i o Maniac Butcher http://soundcloud.com/lord_hrachor/blastbeat-marast-coroner
26. 09. 2010 13:37 napsal/a terazky
fakt mám strach
A pak ře pandové sou nejblíž ve Vídni
23. 09. 2010 16:38 napsal/a iddqd
... v pokojicku
MB prece taky tvorili v pokojicku, pokud me pamet neklame :)
16. 09. 2010 01:48 napsal/a degrelle
Hm
Protože se podepisuje O nebo je to nula? Spíše to druhé.
15. 09. 2010 09:16 napsal/a DW
Hm
co je na něm tajemnýho :)?