Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
TELEPATIE VI

CRASHPOINT – Millions Of Figurines CD 2008, Crystal Productions

Další opožděná recenze... skoro dva roky trvalo, než promo CD dorazilo z Ostravy do jižních Čech (úsměv).

Od roku 2001 fungující Crashpoint přišli na sklonku roku 2008 s velice zajímavým materiálem, který byl v době vydání většinou řazen do škatulky crossover. Tím snad mělo být naznačeno, že se cosi kříží... jenže není jasné co... Já chápu pojem crossover jako míšení zdánlivě neslučitelných žánrů; pak mi ale vychází, že pro Crashpoint není tahle charakteristika úplně výstižná. Zrovna tak jako občas používaný nu-metal – po hip hopu, rapu a podobných nemetalových (nu-metalových) stylech totiž na nahrávce není ani stopy. Crashpoint prostě hrají energický a variabilní rock / metal, do kterého sem tam zakomponují něco cizorodého (HC, grunge), nicméně s těmi odbočkami spíše šetří a sázejí na silné melodie, tvrdé riffy, prolínání nálad a osobitý vokální projev zpěváka Hanziho.

Skladby jsou většinou postavené na podobném mustru – pomalejší melancholické úseky znenadání střídají metalové výjezdy, procítěný čistý zpěv se přelévá v pořádný řev. Vše do sebe přirozeně zapadá a zatímco z reprobeden zní pomalé a melodické pasáže, posluchač už už vyhlíží přitvrzení a zrychlení; když se chvíli ozývá pořádná řež, zvědavec naopak čeká, kdy se vše převrátí a přijdou chytlavé či odlehčené pasáže. Mezi vzácně vyrovnaným materiálem ční jeden megahit, kterým si kapela takzvaně udělala jméno. Skladba Enigma nejen že se stala jednou z nejstahovanějších skladeb na tuzemském internetovém prostoru, ale zároveň k ní vznikl videoklip, který byl kromě webové prezentace umístěn i na DVD Shadows From Underground.

Nedá mi to a pár slov věnuji zpěvákovi Hanzimu. Ten na albu exceluje, jeho projev je tu živelný, tu procítěný, řve, zpívá, mluví, šeptá a všechny polohy zvládá s takovou jistotou, že se ani nechce věřit, že je vše dílem jedněch hlasivek. Ale je.

„Texty odkazujícími na sociální selekci, mediální manipulaci, zotročování měnovým systémem, surovinové války a náboženský  fanatismus  se snažíme poukázat na choroby dnešní doby“, uvádějí Crashpoint na svém webu a zařazují se tak po bok angažovaných kapel.

Zvuk ze studia Šopa je výborný a podtrhuje velmi dobrý dojem z celého kompletu. Do budoucna bych se nebál zařadit více hitovek jako je Enigma, fanoušci by to jistě přivítali a Crashpoint by to měli s přehledem zvládnout, protože potenciál mají opravdu nemalý.

Seznam skladeb:
  1. Zero
  2. Spun
  3. Enigma
  4. Bound
  5. Fly Hunter
  6. In Penumbra
  7. Medusa Eye
  8. Singularis
  9. Room No: 13
  10. Analog Dream
  11. Digital Jezus
  12. Macabre

Čas: 50:35

www.crashpoint.cz
www.bandzone.cz/crashpoint



Zveřejněno: 02. 09. 2010
Přečteno:
3393 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář