Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
INSANIA

Greedy Invalid se před pár dny přihlásili s novým CD Anna a záhy oznámili významné změny v sestavě. Dva pádné důvody k rozhovoru...

Letos jste vydali čtvrté řadové album a po intermezzu u Redblack / Animal Farm se do role vydavatele vrátil Tvůj label Avalanche. Jak dnes, s odstupem času, hodnotíš spolupráci s firmami Redblack, potažmo Animal Farm? Splnila se vaše očekávání nebo to byl krok nesprávným směrem?

Když se na to dívám s odstupem času, tak vydání jednoho alba u zmíněných firem vlastně nepřineslo žádné změny oproti předchozím vydaným u Avalanche. O koncerty a prodej CD jsme se postarali zase sami a vlastně jediné velké pozitivum bylo zařízení distribuce do kamenných obchodů. Je však pravdou, že tohle vše jsme věděli již předem a tak to pro nás nebylo žádné překvapení. Jak se říká – zkusit se má všechno a pro nás to byla zkušenost, kterou jsme potřebovali.

Smlouvu jste tehdy měli jen na jedno album?

Ano, bylo dohodnuto vydaní jednoho alba.

Jak vlastně funguje Avalanche? Dříve jsi občas vydal nějakou jinou kapelu, dnes už se věnuješ jen svým Greedy Invalid? Ozývají se Ti kapely, které by pod Tebou rády něco vydaly?

Avalanche už v podstatě pár let funguje jen pro Greedy Invalid a já už nemám v plánu vydávat jiné kapely. Doba se změnila, mé priority také. Věnuji se už pouze kapele a jednou ročně dělám menší festival v Novém Jičíně. Prakticky jsem si nechal už jen a pouze to, co mne baví a zbytek odsunul na vedlejší kolej. Nechystám se k vydávání CD vrátit. Kapely se stále ještě někdy ozvou, ale už to musí zkoušet jinde. Chci už jen hrát a, abych řekl pravdu, už mne nebaví jezdit po festech a sedět u stánku, raději se bavím a popíjím se známými.

Všichni dnes skuhrají, že nemá cenu vydávat cédéčka, že všichni jen stahují empétrojky a nikdo nic nekupuje. Tys mi nedávno říkal, že během tří měsíců od vydání placky se vám náklady vrátily, a třeba cena za nahrávání nebyla zrovna malá... Kde je podle Tebe zakopaný pes a čím to, že jedni lamentují a druzí v pohodě vydají desku, aniž by na ni museli doplácet?

Ano, prodeje klesají hodně dolů i u nás, ale taky náklady vydání CD se oproti minulým létům snížily. A i když nejde o závratné prodeje, tak se náklady vrátí. Navíc nedělám velký náklad CD a taky už za ty léta vím, kde se vyplatí peníze dát a kde ne a kolik si můžu dovolit utratit, protože se snažím sledovat prodeje jaké máme a to i u merchandise. Takže vždy před vydáním sedím doma pár dní a koumám jaký náklad trik, mikin, CD udělat, ať nic nezbude a na všechny se dostane (úsměv).
Máme základnu fans, kteří nás podporují, za což jim i touto cestou velmi děkuji a bez nichž by to nešlo.

Pojďme k albu Anna. Proč zrovna Anna? Jestli se nepletu, tak tohle jméno v textech ani jednou nepadlo...

Tohle jméno je pro nás jistým způsobem důležité a u toho bych zůstal a dále to nerozváděl.

Ostatně texty – poprvé máte na albu mix češtinya a angličtiny. Já nejsem z míchání češtiny a angličtiny zrovna nadšený. Proč jste se po letech rozhodli pro změnu? Je to dané tím, že většinu alb prodáváte doma a lidi po váš češtinu chtěli?

Jo vím, že z toho nejsi dvakrát odvázán. Pamatuji si na naši debatu. No, já to tak neberu. Pro mne je důležité, aby se mi líbilo co děláme a kromě kapely až tak neřeším dopady na ostatní lidi. Je pravda, že ohledně češtiny jsme měli debaty celkem často a i od fans a známých padaly dotazy, proč to nezkusíme. Nakonec jsme se rozhodli, že jo a já jsem s tím velmi spokojen a splnilo to mé očekávání. Ovšem s tím, že CD prodáváme doma, to nic společného nemělo.

Proč jste třeba nešli do češtiny úplně?

I takové názory padly, no myslím, že ta angličtina nám sedí a tak uvidíme, co přinese budoucnost, kam se ubereme, ale teď zůstáváme u stejného modelu jako na Anně. Zatím však na novém albu neděláme, tak nikdo neví, jak bude vypadat. Ani já.

A texty podruhé. Nemůžu si pomoci, ale Stromovy texty mi přijdou plné patosu a klišé, místy až směšných obratů typu „dál půjdu sám, co jiného mi zbývá“... a ani nezáleží na tom, jestli jsou v češtině nebo angličtině, témata jsou stejná. Připomínkujete mu jeho výtvory, nebo jste spokojení se vším, co napíše, nebo prostě nikdo neumí napsat lepší text?

Pokud tohle nechápeš, tak se to těžko vysvětluje... Samozřejmě máš se svým názorem určitý kus pravdy, no my právě tohle máme rádi. Jsme se Stormem už léta největší kámoši a taky určitým způsobem spřízněni a melancholicky založeni. Je mi jasné, že spoustě lidi tohle sedět nebude, že již dávno z takových věcí vyrostli. My ne a ani to nemáme v plánu. Chceme si jít pořád dále svou vlastní odlišnou cestou, jak v životě, tak i v muzice a tak to chceme nechat i do budoucna.

Jakou důležitost vlastně textům přikládáte a chcete jimi něco sdělit?

Textům přikládáme velkou důležitost. Jsou součástí naší tváře. I když víme, že pro spoustu lidí to tak není, ale to nám nevadí. Každý má právo volby a jestli u naší hudby nalezne radost jen a pouze z ní a na textech mu nezáleží, nám to vadit nebude.

Poprvé jste CD zabalili do digipacku, navíc opravdu krásného. Nechali jste grafikovi úplně volné ruce nebo je námět z vašich hlav? V bookletu je dokonce uvedena dívka sedící na titulní straně obalu – jestli tedy správně chápu, jde o upravenou fotografii?

Grafik Martin měl volnou ruku s tím, že já mu do toho trochu, ale jen trochu kecal, ale je to hlavně jeho práce. Já jen navrhnul směr a on vše udělal, tak jak jsem si představoval. A opravdu se mu to povedlo. Jsem z celého digipacku nadšený ještě teď.  A ano, dívka pochází z upravené fotografie.

Na albu vám hostují zpěvačka a violoncellista. Oba nahrávku příjemně zpestřují – nestálo by za úvahu využít jejich sil ve větším měřítku? Nebo obecně – nepřemýšlíte o větším zapojení klasických nástrojů, třeba houslí, violy, violoncella?

Chtěli jsme, aby deska zněla co nejpestřeji a proto máme i hosty. Ale o větším zapojení nepřemýšlíme. Vždy jsme byli kytarová kapela s doprovodem kláves a u toho chceme zůstat.

Hrajete relativně často, většinou na metalových akcích, což je dáno vaší historií. Dnes ale produkujete melodickou muziku, která vedle black a death metalu  (viz. třeba AFOD) působí jako růže v trní. Jenže kde jinde hrát, že. Které naše kapely třeba považuješ za stylově spřízněné, se kterými byste s nimi mohli hrát aniž byste vyčnívali?

Přesně tak, kde jinde hrát. Ono je tohle velmi těžké, vyšli jsme s těchto akcí. Máme kontakty a známé a tak se pohybujeme prostě dost na metalových koncertech, i když ten počet už není takový, jaký býval, ale pořád je jich dost. Objevujeme se i na nemetalových akcích, no je pravda, že těch metalových je více. Prostě pro lidi, kteří to až tak nesledují, jsme dost tvrdí i tak (smích). Stojíme někde mezi, ale tak to je a my si na to nestěžujeme. A těch kapel by se určitě pár našlo, ale ono je to nakonec jedno s kým hraješ, hlavně, že je dobrá zábava.

Nedávno jste oznámili, že vaše řady opouštějí basák Kurt a bubenice Mercy. Oba byli v kapele poměrně dlouho, čím to, že hned po vydání nové desky odcházejí? Jaké k tomu mají důvody?

Na to je zcela prostá odpověď, už je to s námi nebavilo a chtěli jít dál svou cestou. Nic více v tom není. Takže jsme se domluvili, že si začneme hledat za ně náhradu a oni s námi dojeli domluvené akce. Rozešli jsme se v dobrém a oběma přeji ať jim vychází vše jak má. My jedeme dále!

A co náhrada – už je na světě, případně můžeš nové členy představit... Jak dlouho vám bude trvat, než se nová sestava sehraje a kdy plánujte první vystoupení po výměně členů? A další plány?

Vše již máme vyřešeno. Na basu s námi hraje Michael, náš dlouholetý kamarád a Mercy nahradil Michal, který toho již odbubnoval dost ve spoustě kapel. Naposledy hrál v Demiurg. Sehrávali jsme se celý srpen a už máme i jedno vystoupení v nové sestavě za sebou a to na festivalu Heraltická sbíječka.

Máme v sobě další impuls a chuť do dalšího hraní,, který je znásoben i příchodem nových lidí do kapely. Atmosféra je teď zase skvělá a od podzimu začneme dělat i na pár skladbách a tak uvidíme jak budeme znít a co z nás „vyleze“.

Díky za podporu a rozhovor, ať se daří a někdy zase na viděnou.

Odpovídal předák Smrk, který kapelu táhne dlouhých 15 let.

www.greedyinvalid.com
www.bandzone.cz/greedyinvalid
www.myspace.com/greedyinvalid


Zveřejněno: 01. 09. 2010
Přečteno:
3316 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář