Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

To, co američtí Bad Religion (BR) předvedli, by jim mohlo závidět na devadesát procent současných kapel. Koncert otců melodického hardcoru byl precizní, přitom však nabitý energií a charismatem.

Bad Religion přijeli do Prahy v rámci turné, které probíhá k neuvěřitelnému 30. výročí existence skupiny. Jak sám frontman Greg Graffin (46) na pódiu přiznal, hudebníky samotné by ani ve snu nenapadlo, že jim to tak dlouho vydrží. Význam uskupení pro současnou hudbu dokazovalo už jen složení publika: mezi přítomnými nechyběli lidé kolem čtyřicítky a pankáče doplňovali fanoušci s metalovými tričky (sám kytarista Brian Baker měl na sobě tričko Burzum...).

Jako předkapela vystoupili švédští Misconduct, kteří, přestože je většina přítomných zřejmě viděla poprvé, působí již od roku 1996. Kluci hráli s nadšením a drivem, jejich punk rock byl ale spíše průměrný a nijak nad tvorbou desítek podobných kapel nevyčníval. Publikum se přesto nechalo strhnout energickým frontmanem Fredrikem Olssonem a myslím, že Švédům vesměs přichystalo velmi hezké přivítání (Olsson také nezapomínal opakovaně zdůrazňovat, jak jsou lidé skvělí a jak je všechny miluje).
Pro ten večer zcela vyprodaný (a do těžkých mraků cigaretového kouře zahalený) Lucerna Music bar ale nečekal než na hlavní hvězdy večera. Kaliforňané v Česku vystoupili za celou dobu pouze dvakrát a vždy na festivalech: letos to bylo poprvé, co se představili na samostatném klubovém koncertě.

Když po desáté hodině zhasla světla a na pódium vešli Graffin a kumpáni, přivítal je ohlušující výbuch nadšení. Roky letí a Američanům ubývá vlasů, ale to bylo tak to jediné, podle čeho bylo možno soudit stáří kapely. Celý koncert byl od začátku do konce doslova prošpikovaný neuvěřitelnou energií a nasazením ze strany muzikantů: Graffin zpíval ostošest, poskakoval sem a tam a mimikou zdůrazňoval obsahy textů, kytaristé Baker a Greg Hetson a baskytarista Jay Bentley pařili jak mohli a Brooks Wackerman se za bicími jen potil. Frontman měl mezi písničkami krátké sarkastické proslovy, na které mu odpovídal Bentley a spolu tak tvořili jakési komické duo, které provázelo posluchače mezi skladbami.

Muzikanti během vystoupení připomněli snad každou z jejich 14 řadových desek a zahráli hity, kterých mají za celá ta léta nespočet. Došlo tak například na No Control, Suffer, 21st Century Digital Boy, Flat Earth Society, Generator, Recipe for Hate, Infected, A Walk, Sinister Rouge, New Dark Ages...Kotel před pódiem ani na minutu neustal a nechyběli také skokani, kteří „dokreslovali“ atmosféru nezapomenutelného večera. Kaliforňané odehráli zhruba hodinu a půl, posluchači je ale „donutili“ vrátit se na pódium ještě dvakrát.

Síla BR spočívá v Graffinově nezaměnitelném zpěvu a vokálních harmoniích, lehce zapamatovatelných melodiích zasazených do tvrdého rámu a v nadprůměrných, často až filozofických textech (Graffin vyučuje paleontologii na Kalifornské univerzitě v Los Angeles). Slova písní bohužel většina lidí až na pár popěvků vůbec neznala, čímž se připravila o důležitou část požitku z vystoupení: je spousta kapel, které hrají uchu lahodící melodické písně, ale jen hrstka z nich to dokáže ve všech směrech tak dokonale jako Greg a spol.

Zveřejněno: 25. 08. 2010
Přečteno:
3332 x
Autor: Zdenekameth | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář