Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
HEIDEN – Andzjel

Po čtyřech letech spánku se jeho bůh HYPNOS probudil a hned naservíroval posluchačům novinkové MCD i vystoupení na prestižním Brutal Assaultu.

Nejen o novém materiálu a koncertu, ale i o důvodech, které k návratu do hudebního kolotoče vedly a také o věcech, které přímo s muzikou nesouvisejí jsme debatovali s Brunem, zakladatelem kapely a jediným členem, který v ní působil celou její existenci.

Čtyři roky v ústraní Ti stačily k tomu, aby sis odpočinul, vyřešil osobní problémy a dostal novou chuť do hraní? Nakopl Tě loňský koncert na Brutalu v řadách Forgotten Silence nebo jsi o reunionu HYPNOS přemýšlel ještě předtím?

Právě, že nepřemýšlel, ten koncert s FS bylo jedním z těch nakopnutí, protože dopadl skvěle po všech stránkách a mě zase po letech „namočil“ do prostředí, kde jsem doma. Přitom na BA 2009 se mě lidi na obnovu HYPNOS ptali a já si to tehdy vůbec reálně nedokázal představit. Ty souvislosti se sešly až pár týdnů potom a všechno do sebe zapadlo do nejmenšího detailu.

Jestli se nepletu, v poslední fázi HYPNOS s Tebou Pegas (dnes Pegaz) nehrál. Co jej přimělo k návratu? Také dostal novou chuť? Co bys dělal, kdyby Pegaz odmítl? Hledal bys někoho jiného nebo to bylo od začátku postavené na rovnici Bruno + Pegaz = HYPNOS, Bruno – Pegaz = nic?

Hm, zajímavá otázka, o tom jsem ani nepřemýšlel, protože já si neřekl, hele dám dohromady HYPNOS. My jsme s Pegasem v permanentním kontaktu dlouhodobě, celou dobu jsme se navštěvovali a chodili spolu pařit, takže mě jako první logická věc napadla zahrát si s ním, s nikým jiným bych to nutkání v té chvíli neměl. Pegas si podle všeho taky docela odpočinul, odrostl mu syn, takže chuť do hraní zase má. Netvrdím, že bych nikdy nedělal death metal s nikým jiným, ale pokud bych si měl vybírat, tak to bude na prvním místě vždycky on. Nejde jen o to, že si rozumíme, ale i jeho hra má takové zásadní specifikum, které HYPNOS potřebuje, bez toho by to nebylo ono.

Ve studiu jste si vystačili jen dva, ale to je samozřejmě na živé hraní málo... Na Brutalu s vámi zahráli Igorr z Root a Honza ze Sabathory. Jak probíhala jejich volba a proč zrovna oni?

S Igorrem je to podobné jako s Pegasem. Nikdy jsme nepřerušili kontakt, jezdili s Parambou ke mně, já jezdil za nimi do Brna, furt jsme něco řešili a diskutovali, názorově jsme taky hodně blízko. A zase – Igorr, ač se o něm jako o kytaristovi moc nemluví – je vynikající, pro mě momentálně sekyrák č.1 a jak už jsem někde zmiňoval, jeho pozice v kapele není jenom pozice hostujícího hráče, hodně věcí s ním konzultuju a jeho postoje a názory beru na vědomí. Určitě, bude-li o to sám stát a já věřím, že ano, budeme mít s Pegasem zájem naši spolupráci dál prohlubovat. Honza s námi hrál taky několik let v minulosti. Je to pohodový kluk, který k nám zapadá... takže ta volba byla logická a poměrně jednoduchá. Vůbec všichni odvedli výbornou práci, za to jim dík.

Do play listu jste zařadili jak novinky, tak starší skladby a dokonce i letitý Orthodox, který jsi psal ještě pro Krabathor. Jak těžké bylo vybrat skladby pro živé hraní? Proč zrovna Orthodox? A proč ne osm a půl minuty dlouhá tryzna Where The Rooks Fly To Cry?

Ani nebylo, spíš jsme museli některé vyřadit, abychom se vlezli do předepsaných 35 minut. Rooks je moc dlouhá skladba a nebyla primárně skládána pro živé hraní. Orthodox je jeden z nejúspěšnějších songů, které jsem kdy napsal a přestože jsem se v minulosti hraní skladeb, které jsem složil pro Krabathor, bránil, musím říct, že jsme se tentokrát docela shodli a myslím, že to bylo dobré rozhodnutí. Lidi si to evidentně užili.

Jak se vám na Brutalu hrálo? Ohlasy jsou vesměs pozitivní, zatím jsem nečetl žádné negativní... Snad jen tvá pokrývka hlavy a slova o fotbalu vzbudila trochu rozruchu (úsměv).

Mám-li mluvit za sebe, tak jsem měl pocit, jako bych z toho kolotoče nevypadnul ani na minutu, tzn. žádná nervozita apod. Chtěli jsme odvést co nejlepší práci a zároveň maximálně popustit emoce jak na naší straně, tak i pod pódiem, protože šlo přeci jenom o výjimečnou událost, která byla pod drobnohledem. Bylo mi jasné, že o kacířské čepici se mluvit bude, protože to není něco, na co jsou lidi zvyklí, ale moje postoje vůči světovým náboženstvím jsou všeobecně známé a toto bylo jen jejich podtržení a vypíchnutí. Když děláš něco netradičního, tak je v tom vždy určité riziko, že se to nesetká s pochopením, původně jsem ji chtěl mít celý koncert, ale po diskusích uvnitř kapely jsme to zredukovali jen na Burning Again. Mělo to být myšleno taky jako odkaz na Jana Husa, který (ač křesťan) se nechal církví upálit jako kacíř... mě tato odvaha – nechat se raději zabít pro blaho někoho jiného, aniž by z toho měl sebemenší prospěch – vždycky fascinovala... stejně jako u Jana Palacha, Jana Zajíce a Evžena Plocka. To jsou lidi, kteří shořeli pro blaho národa, protože jim morálka nebyla lhostejná. Přál bych si v sobě nosit podobnou odvahu, jako výše jmenovaní.
A fotbal... (smích)? Chtěl jsem nějakým způsobem vyjádřit vděk lidem, kteří si na základě skladby Orthodox takto pojmenovali svůj fotbalový fan club (Zbrojováci z Brna). Snad je to potěšilo, přestože uznávám, že ta formulace nebyla z nejšťastnějších, slovo „fotbal“ mi prostě v tom rychlém sledu okolností ustřelilo.

Ale pojďme zpátky k MCD. Nedá mi to a zeptám se Tě, jak jsi spokojený se zvukem? Podle mě je poznat, které skladby jste nahráli při prvním studiovém pobytu a které při druhém. Ty novější mají mnohem čistější, ostřejší zvuk…

S tím asi budu souhlasit. Naším původním záměrem totiž bylo natočit pouze promo pro firmy a proto jsme nehledali žádné renomované studio, šlo nám hlavně o to, aby to bylo po ruce a aby fungovala flexibilní domluva. To se splnilo na 100%, kluci od Gate Of Sorrow se velice snažili a ty ambice, které jsme na tu nahrávku měli, to určitě naplnilo. Až později jsme se rozhodli, že by bylo vhodné, kdybychom před Brutal Assaultem dali na trh něco aktuálnějšího než je 5 let staré album Rabble Manifesto, proto jsme rychle dotočili Mesmerized a Rooks při další session, aby to Crystal stihnul vydat. Ten zvukový rozdíl je víc než slyšitelný, to ani jinak nešlo. Kluci od GOS ve studiu skoro spávali, aby z toho dostali maximum.

MCD vyšlo u Crystal Productions. Proč česká firma? Berete nahrávku jako promo, které je signálem pro zahraniční vydavatele a „lákadlem“ na případné nové plnohodnotné album?

Z toho důvodu, že jsem se s žádnou z firem se kterýma jsem jednal, a to jak tuzemské, tak i zvenku, nedohodnul na podmínkách, na kterých jsem trval. Tzn., že MCD bude digipack a že bude stát pod stovku. Hlavním problémem byla zejména obecně špatná prodejnost MCD formátu, každý se ptal na velké CD. Původně jsem se na tomto nedohodl ani s Crystalem, ale později jsme si zavolali znovu a snažili se vzájemně najít cestu k sobě. Už jsem Dalibora z Crystal chválil a udělám to znova, když napíšu, že byl v těchto jednáních velmi pragmatický a konstruktivní a já doufám, že po čase toto své rozhodnutí vyhodnotí jako správné (protože výsledky prodeje v této chvíli ještě nejsou známy, MCD je venku měsíc). Do budoucna pro mě ale samozřejmě zůstává prioritou zahraniční vydavatelství.

Postará se Crystal o kvalitní promo kampaň nebo se budeš snažit sám? A kdo vymyslel to vymazlené merchandise, které je k vidění na vašem Bandzone profilu?

Řešíme to spíš vzájemně, beru to jako takové „zbrojení“ před velkou deskou, aby se o HYPNOS vědělo, že je to opět aktivní skupina, která má určitou úroveň v celosvětovém měřítku. Návrhy merchandise jsem dělal já, do finální podoby to potom zpracoval Petr Chalupný, který nám udělal i titulku MCD, mimochodem je to dvorní grafik Brutal Assaultu, taky mi ho doporučili Shindy s Tomášem Fialou. Moc šikovný kluk, určitě máme velký zájem ve spolupráci pokračovat.

Přehlasované „O“ je pryč, nové logo připomíná staré dobré časy – má to být nějaký signál? Kdo je autorem těchhle novot?

Zase já... nějak jsme to logo řešili, upravovali jsme různé fonty, ale moc se nám nedařilo, pořád to nebylo ono. Jednou mi Igorr Hubík do telefonu řekl, že se mu stejně nejvíc pozdávalo to naše první logo, taky proto, že bylo kreslené rukou, což je dneska nepříliš frekventovaný jev (to původní logo dělal Ďuro Haríň z Immortal Souls Productions) a tak jsem si prostě sednul doma ke čtverečkovanému papíru s fixem v ruce a v duchu toho prvního loga to namaloval hned napoprvé. A bylo to tam! Petr Chalupný to potom jenom počítačově upravil, aby to mělo ostré hrany atd.

Materiál je dost načichlý černým kovem, na obalu máte nějakého čertíka, v Burning Again vyřváváš o znovuhoření… dá se říci, že jste si s black metalem potykali mnohem více než v minulosti. Čím to?

My jsme se sympatiemi k black metalu s Pegasem netajili ani v minulosti, Rabble Manifesto mělo být původně taky mnohem blackovější, než nakonec vyznělo, což bylo zejména výsledným masivním zvukem. Nijak jsme se do toho nestrojili, nahráli jsme to jak jsme to cítili a dá se očekávat, že jakýsi klon black a death metalu budeme produkovat i v budoucnu. Co se týče grafické stránky věci, jak jsem odpovídal, kacířství a rouhání je mým denním chlebem a chtěli jsme to zpracovat jinou formou než je pentagram a 3 šestky, to už je bohužel dneska hodně profláknuté a nemá to váhu, jakou by to mělo mít. Každopádně jakákoliv pacifistická provokace vůči církvím má moje nejvyšší „požehnání“!

Na MCD je umístěn cover od slovenských Dehydrated. Jsem koukal, že Pegaz si skladbu své někdejší kapely i odeřval… Výběr skladby pochází z tvé hlavy nebo s tm přišel Pegaz?

Pegas nazpíval jenom tu mezihru, ale mezi námi – má mnohem větší „kanál“ než já. Budu na něj tlačit, aby si to při dalším nahrávání zopakoval. Ten Fibrom jsme taky zvažovali už při Rabble, ale nakonec jsme udělali Törr. Dehydrated je hudebně určitě nedoceněná smečka, měli úžasné melodie a oplývali originalitou, pro Pegase je to určitě i trochu satisfakce, maličké zúročení té předešlé práce a doufám, že potěšila i Braňa Juráka, který ji složil.

V minulosti jste nahráli předělávky od Bulldozer a Törr. Baví Tě předělávat cizí skladby? Snažíš se je překopat tak, aby vyhovovaly Tvému vkusu nebo jde čistě o poctu těm, které uznáváš?

Já jsem se dělání coverů v minulosti taky bránil a ani do budoucna s tom nevidím nějakou velikou perspektivu... byly to spíš takové spontánní nápady, takže si myslím, že z toho tradice nebude, ale musím se přiznat, že ještě zvažujeme cover raných Asphyx . S tím předěláváním je to asi mix obojího, vlastní představa a hlavně hold – všecky ty skupiny hluboce respektuju.

Pojďme na chvíli stranou hudebního dění. Nedávno jsi rozeslal „po všech čertech“ varující obrázky z muslimské demonstrace v Londýně (transparenty vybízející k likvidaci „nemuslimů - Zmasakrovat ty, co uráží Islám; Setnout hlavy těm, co uráží Islám; Vyvraždit ty, co uráží Islám atd.) a video z Vídně ze „slavnosti“, na které dětem řezali nožem do hlav, až jim tekla krev (zřejmě nějaký rituál...). Vidíš v pronikání islámu do západní Evropy velké nebezpečí pro naše tradice a kulturu?

Bohužel nebezpečí v tom vidím, ale nevím, jakým způsobem se tomu bránit. Zatím je to pořád problém někde venku, ale nerad bych se dožil, že bude v Uherském Hradišti mešita a vůbec v Čechách. Klidně ať mě někdo označí za rasistu a xenofoba, ale můj osobní názor je ten, že míchání tak odlišných kultur nemůže dělat nikdy dobrotu a radikalismus islámu je něco, čím hluboce opovrhuji a co sem nepatří. Evropský liberalismus začíná být trapný i se svým pseudohumanismem vůči asociálům a ekonomickým imigrantům a první signály z Francie, Belgie nebo Holandska snad zažehnou silnější oheň. Nemám nic proti jiným rasám obecně, ale pokud zde chtějí žít, měly by bez výhrady respektovat naše kulturní a politické tradice. U nich by to taky nikdo netrpěl.

Zmiňované video ke shlédnutí zde:
http://ww2.yuwie.com/videos/watch.asp?id=61044

Mail, který Bruno rozeslal (mírně upraveno):
Muslimové mají právo na své zvyky a "kulturu". Ale pouze doma, ve svých – tedy muslimských zemích. Plně souhlasím s výzvou australského premiéra k muslimům – buď se přizpůsobte mravům země, která vás přijala, nebo se vraťte domů! Muslimové mají zakázanou antikoncepci, je jich čím dál víc, takže brzy převládnou na naší kulturou. A pokud tohle je opravdu ve Vídni, tak tomu rakouské úřady jenom přihlížejí??? Jen si vzpomeňte, kolik  kamínků do mozaiky o tom reálném nebezpečí již mailovou poštou postupně proběhlo!!! A jde o co? Aby si muslimská mládež zvykla na krev, až bude poslána podřezávat nás, domovské Evropany, ve vlastních zemích? Nezačíná to souhlasy se stavěním mešit po Evropě? A co spousta Evropanů dělala za scény, když nedávno Švýcaři v referendu odmítli stavby mešit! Opravdu to jsou xenofobní názory, nebo si ti "zastánci práv" nevidí na špičku nosu jako v případě posuzování některých našich "spoluobčanů"?  Jestli je necháme volně roztahovat po Evropě i s jejich barbarskými zvyky, tak už našim vnukům připravujeme děsivou  budoucnost. Nám stačí svědkové Jehovovi a podobní náboženští blouznivci. Dovedete si představit, že si vaše dítě, vaše vnouče, jednou vezme muslima – muslimku a takto budou vychovávat své děti????

Jedná se o přeposlaný mail, který jsem částečně „cenzuroval“ od populistických a buranských výkřiků. Ale z velké části s ním souhlasím, jinak bych to ani nešířil. Jak je možné, že si muslimové v Evropě dovolí udělat demonstraci, na které provolávají násilné hesla proti zemím, které do nich sypou svoje sociální dávky???? Myslím si, že radikalismus islámu zradikalizuje i Evropu, akce budí reakci a bohužel to asi přinese neklid do našich mírumilovných a klidných zemí. Jinak to ale asi nepůjde.

Jak z toho (pronikání náboženského fanatismu do západní Evropy) ven? Ono asi nepotrvá dlouho a začne se o mešitách, minaretech a Alláhovi mluvit i u nás a dalších exkomunistických zemích. Při letargii našich spoluobčanů to asi projde jen tak, jakoby nic a za pár let budeme chodit kolem zafáčovaných žen…

Nevím, řešení vážně neznám, ale mělo by asi začít u každého jednotlivce, při volbách, v parlamentě... aby prostě většina zastávala stejný názor, aby se ho hlavně nebáli říct nahlas a zametli s výše zmíněnými dotovanými pseudohumanisty. Taky ty naše holky, co si berou muslimy... za pár let se přes červený kříž tahají o děti... jsou to z větší části husy.

Myslíš, že větší nebezpečí přichází z Pakistánu a Íránu, než z Vatikánu? Čím to, že většina antireligiózních kapel stále tepe do římskokatolického Vatikánu a islám je nechává vcelku klidnými?

Podívej se, kolik je kapel v „katolické“ části světa a kolik v té „islámské“... odpověď je přece jasná. Myslím si, že jakákoliv náboženská víra – obecně – je pro svět velikým nebezpečím. Zašlapává originalitu jedince tím, že ho včlení do stáda bez práva na vlastní názor a plodí násilí, chuť po moci, po ovládání mas a ty, jak řekl kdysi Hitler (aniž bych ho chtěl glorifikovat, to v žádném případě) – jsou slepé a hloupé. Bohužel je to veliká pravda. O kolik méně násilí, vražd, znásilnění, ukamenování, ukřižování, válek by bylo, nebýt náboženství. O kolik méně lidského neštěstí... Nezměřitelné množství. Jaký rozpor s tím, co kážou ve svých svatostáncích, že jo?

A na závěr asi nemůže přijít jiná otázka – na jak dlouho návrat vidíš? Máš chuť znovu nasednout do kolotoče koncertů, cestování, promo aktivit, rozhovorů, nahrávání desek…, nebo se jen pobavit a občas vyblbnout bez nějakých velkých ambicí?

V této chvíli nedokážu odhadnout, vidím zatím po další velké album, které bychom rádi natočili někdy na podzim příštího roku. Ale určitě společně doufáme, že ten horizont bude někde mnohem dál, zatím nic nenasvědčuje tomu, že by to mohlo být jinak. Nechme se překvapit.

www.hypnos.wz.cz
www.bandzone.cz/hypnos
www.myspace.com/hypnoscz


Zveřejněno: 22. 08. 2010
Přečteno:
3677 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

30. 08. 2010 18:10 napsal/a DW
Tak
nebudeme naivní a nebudeme si snad myslet, že Evropa nájezdům Asiatů, Indů a koneckonců i Arabů odolá. Vždyť Evropa vymírá a ostatní rasy zažívají populační boom, kterej zeměkoule za celou svoji historii nezažila. Takže jediná možnost jak ochránit Evropu by bylo postavit kolem ní ostnatej plot a hranice hlídat pomocí robotů (který se nedaj uplatit) s rotačákama, protože jinak migraci prostě nezabráníš. Koneckonců mrkni na Vietnamce, doma jezděj na oslech a tady už se proháněj v bavorácích, protože nemusej platit těm trumberům, kterejm se smějou do ksichtu-tedy představitelům našeho státu.
30. 08. 2010 08:29 napsal/a immortal
Tak, tak.
A kucí německý už na vlastní kůži poznali, co ti přičmoudlíci ze země půlměsíce (nebo kousku měsíce :D ) dokážou, a jak se rychle množej a okupujou jejich stát a to nemusí bejt v žádnej EU. Pěknej pohled je na sestavu jejich repre ve fotbale. No, pozitivní na tom je to, že se při MS v JAR našel hrob Ády, jelikož se při pohledu na tu sestavu v hrobě pěkně obracel a hlína na něm byla nakypřená víc než krtina od krtka, a tak ho podle toho našli. Až se nám to sem napakujou, tak jsem zvědav jak si s tím poradíme. Zatím jsme nezvládli ani nepřizpůsobivé potomky kočovníků. To bude mít Kocáb v důchodu pěknej vládní vedlejšák :D .
29. 08. 2010 19:27 napsal/a Pánek
to PF
Cituji z wiki: \"Xenofobie je odborný sociologický termín, který v doslovném překladu znamená strach z cizinců.\" Ano přiznávám, že mám strach. Nikoli z cizinců, ale z islamistů. Takže ano z tohoto pohledu jsou to xenofobní žvásty, nikoli však vytržené z kontextu. Básník tím chtěl sdělit, že ač nevěřící pes, je mu milejší křesťanství než islám. I když je to vlastně jedno. Turecko bude časem přijato do EU a pak teprve uvidíme co vlastně naše republika potřebuje.
28. 08. 2010 19:23 napsal/a DW
Hej
pf a co naše ctěná republika potřebuje?
28. 08. 2010 19:17 napsal/a pf
ty voe
budiž. bruno nikdy žádnej inženýr nebyl. ale ty vole, dalšího člověka žvatlajícího tyhle z kontextu naprosto vytržený xenofobní žvásty (hlavně mařky co si berou muslimy a pak se tahaj o děcko, to je výstavně debilní výstřik) tahle republika nepotřebuje. Fuck off