Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
HEIDEN – Andzjel

HELPNESS – Fatal Formation CD 2010, vlastní náklad

Píšťská skupina Helpness vznikla před dlouhými 15 lety, za vrchol své dráhy považuje koncertování před Alicem Cooperem, přesto se do širšího podvědomí zatím nedostala. Letos se o prolomení ledů snaží již popáté, předchozí čtyři alba vyšla v zhruba stejných odstupech (1996, 2000, 2003, 2006), to letošní po čtyřech letech „mlčení“.

Ze zakládající sestavy působí v kapele jediný kytarista a zpěvák Pavel Paul Herich, muzikanti kolem něj se v průběhu let měnili, stejně jako stylové rozpětí kapely. Ta začínala jako thrashové komando, aby postupem času obrousila hrany a skončila, jak tvrdí na Bandzone, v hájemství crossover / thrash. A nakolik je toto zařazení rozmáchlé, natolik je nepřesné. Pod pojmem crossover si představuji mnohem pestřejší hudební mix, pod pojmem thrash zase mnohem razantnější muziku. Proti řvoucím tygrům Debustrol jsou Helpness krotcí jak právě narozené tygřátko (úsměv), proti barmanům mixujícím pestrobarevné koktejly jsou jak hostinští preferující pivo a rum  – když tedy pominu jedno hostování na smyčcové nástroje. Ale aby předchozí věty nevyzněly nějak negativně, je třeba je doplnit... není jimi myšleno, že by Helpness byli marní, ono je tomu spíše naopak.

Songy plynou ve středních tempech a poslouchají se příjemně. Jsou postavené na zemitých riffech, úsporné rytmice, kytarových nevtíravých melodiích a sólech a specifickém Paulově vokálu. Vše do sebe pěkně a nenásilně zapadá, nic se nikam nežene, nic nepřehrává... prostě šikovně zkomponováno, kvalitně zahráno i zazpíváno. Jako celek nahrávka lehce připomene tvorbu Metalliky či Megadeth v dobách, kdy tyhle party ubraly na razanci a začaly psát písničky, řekněme tak kolem roku 1988 (úsměv). On i solidní Paulův zpěv trochu Hetfielda evokuje – Paul neřve, ani nepěje jak Láďa Křížek, ale drží se pěkně při zemi civilního, tu jemnějšího, tu ostřejšího výrazu. Kdybych měl z kompletu (který je mimochodem k poslechu na Bandzone profilu) vybrat nějaké výrazné skladby, bezesporu by šlo o Questions In Hand a The Sun. V prvně jmenované je ke slyšení viola a housle, které zpočátku tradiční kapelní kompozici posunují do trochu jiných, atmosférických a naléhavých sfér; smyčce jsou po chvíli jakoby mimoděk nahrazeny kytarovými vyhrávkami a po pomalém prostředku skladba v závěru nabírá obrátky, aniž by ztrácela onu naléhavost. V The Sun zaujmou hlavně dlouhá kytarová sóla a snad i hitový potenciál, takže není divu že právě ke „Slunci“ vznikl videoklip, který je opět k nalezení na webu. Sice nejde o zrovna nápadité obrázky, ale průšvih to také není. A když už jsem zmínil hitovost – ta albu přece jen trochu chybí; příliš míst, která se okamžitě zaryjí do paměti zde není a možná je to škoda.

Bez zajímavosti jistě není fakt, že nahrávka byla pořízena ve studiu Helpness, což není nic jiného, než zkušebna. Na poměry zkušebny, jistě patřičně vybavené k záznamu a mixu, jde o zdařilou práci, jejímž výsledkem je příjemně, leč poněkud sterilně znějící album. Na druhou stranu jsou veškeré nástroje krásně slyšet... jen ta ostrost a dynamičnost trochu schází.

Celkově sympatická nahrávka, která potěší jak příznivce melodického thrash metalu, tak fanoušky razantnějšího heavy metalu (čímž naznačuji přiléhavější stylové rozpětí, ve kterém se parta z Opavska pohybuje).

Seznam skladeb:
  1. Intro Hope
  2. Ghetto
  3. Odd Days
  4. Questions In Hand
  5. Honour Of The Pass
  6. Believe
  7. Portrait Of Beauty
  8. The Dome
  9. Abyss
  10. Ages
  11. The Sun

Čas: 46:06

www.helpness.eu
www.bandzone.cz/helpness



Zveřejněno: 19. 08. 2010
Přečteno:
3386 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

21. 08. 2010 07:58 napsal/a Johan
Portrét...
Opraveno... díky za upozornění.
19. 08. 2010 20:14 napsal/a DARK
CHYBA
V seznamu skladeb máte chybu.Sedmička Je portrait of beauty (portrét krásy) a né portrait of banality (portrét všednosti).:-)