Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

Stejně jako loni přinášíme resumé 4 festivalových dnů + top kapely podle redaktorů Fobiazine.

Areál

Areál proti loňsku víceméně nedoznal změn. Ono také co vymýšlet, když model dvou rovnocenných pódií s velkoplošnou obrazovkou uprostřed funguje bezvadně. Obrazovka je samozřejmě nezbytná, zezadu není na dění na pódiu skoro vidět a přímý přenos umožňuje všem dokonalý přehled a ukazuje spoustu pěkných detailů. Lehké výhrady si ale neodpustím – a mířím k režii přenosů. Poměrně často se stávalo, že při kytarových sólech byl dlouho v záběru třeba bubeník (detail obličeje nebo přechodů – obecně bylo záběru na bicí příliš), zpěváci naopak byli poměrně často opomíjeni, což u některých kapel zamrzelo.

Dispoziční uspořádání občerstvovacích stanic, metal marketu i záchodů. bylo podobné jako před rokem a těžko vymyslet nějaký lepší model. Kromě neupraveného povrchu, který po pátečním silném dešti místy připomínal bahniště, nejvíce mrzí nemožnost si někde v klidu sednout. Jistě, pivní stany nějaká místa k sezení nabízejí, ale celodenní stání na place dělá své a občas by si člověk rád odfrkl. Palety nejsou ideálním řešením, navíc postupně zmizely (kam asi?); přírodní tribuna mě nelákala. Na druhou stranu lavičky by asi nic neřešily, protože by je chytráci roztahali po areálu a makovci poničili…

Své příznivce si našly i oba „kinosály“, jak hororový, tak dokumentární, na některé autogramiády se stály dlouhé fronty, takže tady také body do plusu.

Naopak mínusem budiž neosvětlený areál, v nočních hodinách se cesta do obchodního centra stala malým dobrodružstvím, ať se šlo zkratkou mezi hradbami nebo po hlavní štráse. A zkratka byla v sobotu stejně těžko schůdná, noční lijavec ji proměnil v oblíbené stanoviště jistého Jožina.

Organizace

Nezbytná ochranka u vstupu v mezích, v areálu žel pořadatelé neviditelní a vyhrožování vrhačům kelímků v programu (že budou vyvedeni) tak pozbylo smyslu, každý debil si mohl beztrestně házet co se mu zachtělo.

Harmonogram byl (kromě změn) dodržován takřka na minutu přesně, takže pochvala. Přesuny v programu samozřejmě nedělali pořadatelé jen tak z plezíru, důvody byly jistě závažné. Špatná informovanost ale spoustu lidí rozzlobila, zejména když propásli svou oblíbenou kapelu. Na obrazovce se sice změny promítaly, ale každý v hledišti trvale nebyl… Možná by bylo lepší, kdyby tyto informace visely u vstupu na velkých plakátech. V případě Necrophagist sice plakáty po areálu visely, ale to byl jediný případ větší informační kampaně týkající se programových rošád.

Loňský vynález – info karta na klíčence – opět zabodovala, základní informace stále na krku a pěkný suvenýr na památku.

Dramaturgie

Dokonalá. Snad se nestalo, že by po sobě hrály dvě podobně znějící kapely, možná Sarke a Watain v samotném závěru. Jistě, každý měl jiné představy ohledně svých oblíbenců, které chtěl samozřejmě vidět po setmění („když ta jejich muzika vyzní mnohem lépe večer než za denního světla“), ale zavděčit se všem prostě nelze. Velká pochvala míří i k výběru kapel a stylové rozmanitosti, každý si jistě našel to své a stejně není v lidských silách sledovat všechno. Některé skupiny se sice před akcí jevily jako sázka na nejistotu, ale o oprávněnosti výběru nakonec rozhodli fanoušci, kteří třeba na extravagantní Diablo Swing Orchestra reagovali s nadšením. Jistě, pár kapel se muselo spokojit s prořídlým hledištěm (Lyzanxia, Crushing Caspars), ale spíše šlo o výjimky.

Zvuk

Nejdiskutovanější položka. Několik kapel strašidelný zvuk doslova pohřbil (nejvíc to odnesli Necrophagist a Children Of Bodom), několik citelně poškodil (Hypocrisy). Je to velká škoda… už v reportu jsem nad důvody přemítal a konce se nedobral. Některé kapely i na kritizovanější Jägermeister Stage zněly úplně parádně (Candlemass, My Dying Bride), takže šmahem odsuzovat osazenstvo téhle zvukařské budky asi nelze.

Proviant, nápoje

Jako vždy a všude se diskutovalo nad kvalitou a cenou piva. Majoritní Gambrinus za tři pětky je festivalový kolorit, pivo je to bez chutě a zápachu, navíc slabé jako čaj. Alternativy v podobě nealko, plzeňské dvanáctky a černého Kozla… samozřejmě nějaké lihoviny, vinný sklípek, limonády… vše relativně drahé, stejně jako jídlo. Není divu, že spousta návštěvníků vyhledávala občerstvovací prostory mimo areál, kde byly ceny minimálně o čtvrtinu nižší. Ale výběr jídla byl uvnitř obrovský a vybral si každý, od vegetariána po masožravce. Mě nejvíce šmakoval gyros v arabském chlebu za přijatelné tři žetony. Fronty na žetony ale zrovna milé nebyly…

Počasí

Počasí nakonec v nesouladu s předpovědí přálo. Kromě jednoho několikrát omílaného megadeště bylo příjemně, pár sobotních krátkých přeháněk nestojí za řeč, jinak bylo krásně… triko a kraťasy.

Zbytečnosti?

Dva jevy mi přišly „na hraně“. Kampaň proti genocidě (jak její organizátoři označují potraty) ještě jakž takž chápu, byť její smysl na metalovém festu plném bezvěrců mi uniká… Na tyto stránky polemika ohledně této problematiky nepatří. Ale co určitě nepatří na metalový fest, je kampaň Hnutí Duha. Co to jako mělo být? Slečna, která sbírala podpisy, neměla o organizaci „kajne ánung“ a když jsem s ní začal diskutovat o „kvalitě“ a tendenčnosti zpráv, kterými tato organizace krmí média a neinformovanou veřejnost, pokrčila ramínky s tím, že vůbec netuší o čem mluvím. Takhle se ovlivňuje veřejné mínění – až zase někde napíšou, že Hnutí Duha podporují desítky tisíc sympatizantů, tak věřte, že většina podepsaných nemá o ochraně životního prostředí ponětí. Nechci těm, kteří podepsali, sahat do svědomí, ale mám pocit že ne všichni byli zcela při smyslech… Jakou váhu mají takové podpisy? Sakra, nějak jsem se rozohnil… Příště prosím nebrat!

Návštěvnost

I když se údaje publikované ve „velkých“ médiích liší (13 000, 16 000, 18 000), podle všeho letos padl rekord. Areál byl zaplněný i během dopoledních a popoledních časů, což v minulosti nebylo zvykem. Můj odhad: 16 000. Bude kapacita pevnosti příští rok stačit??? Uvidíme… (Johan)


Nathanella:

Celkový dojem:

Klady: vidět všechny známé z daleka, hodně dobrých kapel a pár výborných na "jednom" pódiu, relativní přízeň počasí, možnost získat zkušenost z BA z pozice fotografa

Zápory: podmínky pro fotografy, zmatky v dramaturgii a jejich neoznámení v dostatečném předstihu, chování ochranky, absence míst pro sezení, Gambrinus (i když jsem letos nepila)

Mafek:

Trochu statistiky nikdy neuškodí. Na letošním jubilejním 15 ročníku BA, vystoupilo celkem 72 kapel z 16 různých států téměř celého světa, během čtyř dnů. Největší zastoupení měli umělci z poza velké louže, anglosaských zemí a hojná byla i účast muzikantů se států severní Evropy. Sympatický byl i nebývale hojný zástup domácích sebranek.
Řazeno sestupně.

1. USA 16 (The Black Dahlia Murder, Obituary, Bonded By Blood, Fear Factory, Gwar, Gaza, Devourment, Kylesa, Monstrosity, Ill nino, Converge, Cannibal Corpse, Origin, Macabre, Dying Fetus, Agnostic Front)
2. Velká Británie 8 (SSS, Lock-Up, Bleed From Within, Bal-Sagoth, Napalm Death, The Arusha Accord, Jesu, My Dying Bride)   
Finsko 8 (Rotten Sound, Ensiferum, Children Of Bodom, Callisto, Catamenia, Kalmah, Moonsorrow, Barren Earth)
ČR 8 (Unaffected Evolution, Mindwork, Abstract Essence, Godless Truth, První hoře, Minority Sound, Insania, Hypnos)
3. Norsko 7 (Trail Of Tears, Gorgoroth, Ihsahn, Aura Noir, Ragnarok, Madder Mortem, Sarke)
4. Švédsko 6 (Afgrund, Candlemass, Diablo Swing Orchestra, Meshuggah, Hypocrisy, Watain)
5. Německo 4 (Crushing Caspars, Necrophagist, Cock And Ball Torture, Tankard)
6. Kanada 3 (Despised Icon, Devin Townsend, Voivod)
7. Francie 2 (Gojira, Lyzanxia)    Itálie 2 (Sadist, Graveworm) Polsko 2 (Proghma-C, Lost Soul)
8. Ostatní jen paběrkovali po jednom učinkujícím:  Dánsko (Mnemic), Švýcarsko (Sybreed), Řecko (Suicidal Angels), Indie (Demonic Resurrection), Japonsko (Sigh), Brazílie (Sepultura)

Nejlepší kapely BA 2010:

  • Márty: Mindwork, Rotten Sound, The Black Dahlia Murder, Ill Nino, mnemic, Devin Townsend, Sadist, Madder Mortem (překvápko!), Voivod
  • Corbow: Despised Icon, Hypocrisy, Insania, Dying Fetus
  • Manafob: Madder Mortem, Hypocrisy, Proghma-C, Despised Icon, Gorija, The Black Dahlia Murder
  • Johan: My Dying Bride, Ihsahn, Candelmass, Kylesa, Sadist, Moonsorrow, Insania
  • Mafek: My Dying Bride, Cannibal Corpse, Dying Fetus, Hypocrisy, Insania
  • Nathanella: První hoře, BAl-Sagoth, Kalmah, Sigh, Ragnarok,  Moonsorrow

Zveřejněno: 16. 08. 2010
Přečteno:
3330 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

19. 08. 2010 17:39 napsal/a DW
Ten
člověk mi mluví z duše?
19. 08. 2010 15:54 napsal/a skipi
ochranka + obecne
je pravda, ze obecne byla asi v pohode, ale mam konkretni zazitek meho kamarada, ktereho kvuli plavani v publiku vytahli ven pred areal - po kolenach, aniz by delal problem, nechlasta/ nefetuje, strhli pasku a dostal i neco malo nalozeno. nastesti se nasel rozumny poradatel a pasku mu dal novou. hlavne, ze kelimky se hazeli jako by se nechumelilo :-( zde mame porad co dohanet oproti cizine. jinak subjektivne se mi jozefov jako areal nelibi - svojsice mi sedely vice, vyhodou VIP kempu bylo snad jen hlidani - voda nefungovala hned prvni den dopoledne, proste Brutal je velky jenom soupiskou kapel a cenou listku, vse ostatni je takove ceske - od debilnich zetonu, nastrelenych cen a zazemi (kdo nekdy byl na nejakem poradnem festu v zahranici, ten vi). a to nezminuju neustaly boj v pivnich stanech aspon o slusnou podmiru :-(
17. 08. 2010 19:23 napsal/a Johan
Harmonogram
Tím nemám na mysli pořadí kapel, ale časy začátků / konců setů. Zažil jsem na jiných akcích mnohokrát tak šílené skluzy, že plus mínus 5 - 10 minut na BA je podle mě naprosto v pohodě
17. 08. 2010 18:16 napsal/a Nathanella
To Johan
PS Johane: harmonogram byl dodržován? Fakt? To jsme asi byli na jiným festu...mimo změn v seznamu kapel docházelo k častým časovým posunům, vím to moc dobře, protože mi díky těm jejich posunúm utekla možnost fotit pod pódiem...mimo toho první dva dny nikdo o změnách nevěděl a bylo překvapení, koho, že to na pódiu vidíme...
17. 08. 2010 18:13 napsal/a Nathanella
Fotky
Přidány fotky areálu a lidí