Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

VÝSMĚCH? – Cestou prokletých CD-R 2009, vlastní náklad

Jednou budeme všichni mrtví a nezbývá mnoho času! Naše kapela vás může na smrt dobře připravit!

Gotickému rocku se u nás věnuje jen hrstka kapel, vidět a slyšet jsou kromě XIII. století akorát Alvaréz Peréz a Bratrstvo Luny. V ústraní ale funguje řada méně aktivních seskupení, která čas od času vystrčí drápky a po letech letargie se přihlásí s novinkovým materiálem.

Typickým příkladem jsou Výsměch? z Poličky. Ti sice existují od roku 1996 (původně jako Derision Of?, od roku 1999 s počeštěným názvem), ale za 15 let existence vyprodukovali pouze demo Spánek bez bolesti l.p. 1999 a loňský materiál Cestou prokletých.

Výsměch? vycházejí z tradic klasického gotického rocku osmdesátých let minulého století. Zdánlivě jednoduché skladby postavené na prolínání kytar a kláves většinou plynou ve středních tempech, tu a tam s mírným zrychlením, nebo (naopak) zpomalením. Hned úvodní Neodcházej je typickou a dalo by se říci vlajkovou skladbou kapely. Chytlavá melodie, úsporné bicí, klávesy, brblající baskytara, výrazný refrén a stylový zpěv. Jenda Jílek má zajímavý hlas a po vzoru gotických velikánů se snaží o plačtivý výraz plný patosu a teatrálnosti, místy ale trochu „přehrává“. Vyhaslé ohně jsou jednou z mála skladeb, které plynou v pohřebním tempu – tedy zhruba do dvou třetin. Vévodí jim dlouhé klávesové tóny, naléhavý zpěv a dojde i na kytarové trylky a saxofon hostující Lenky Briolové. Škoda, že na poslední minutu se z tryzny vyloupne úplně obyčejná svižná písnička; být já na místě muzikantů, vydržel bych v pomalém duchu. Asi nejhitovější song Peřeje začíná nenápadně – Jenda zpívá civilněji, místy se ke slovu dostává flétna (další host, Veronika Jílková), kytara se schovává v pozadí pod výraznou baskytarou a tak nějak vše plyne kolem... dokud nenastoupí chytlavý refrén. Ve Strachu se skoro nezpívá, spíše recituje či šeptá, z minimalistické hudby vyjíždějí přitvrzené hustější pasáže a opět je pozoruhodné, jak se střídají vůdčí role – chvíli kytara, chvíli klávesy, tu a tam baskytarový atak.

Nemastné neslané Barvy soumraku trpí monotónností i dlouhou stopáží, po takřka popovém začátku se Čekání na úsvit „probere“ a rozjede, ale dvěma prostředním skladbám chybí nějaký záchytný bod, zapamatovatelná pasáž... Za zvláštním názvem A/H1N1 (H1N1 je virus, který se řadí jako podtyp viru chřipky A, který způsobuje prasečí chřipku) se skrývá poklad, možná trochu evokující rannou tvorbu Jesenických Priessnitz. Rychlejší a variabilní song s dramatickými vokály je zřejmě nejlepší položkou alba. Dojde v něm i na křik, který do ostřejších sugestivních momentů zapadá zcela přirozeně. Zapomeňte jen tak nenápadně propluje, Slzy a tma se zpočátku také tváří obyčejně, ale k základnímu motivu se přidávají drobné vychytávky a skladba postupně nabírá dech; škoda, že v závěru nedochází na výraznější gradaci. I následující dvě skladby se poslouchají příjemně, ale i jim chybí nějaký výraznější, snadno zapamatovatelný motiv. V Slzy a tma by jím snad mohl být refrén, v nervní Cestou prokletých jde spíše o celkový dojem, nikoliv jednotlivé okamžiky.

Kvalitně napsané české texty spíše připomínají básně, jsou většinou o smutných věcech, beznaději a přeneseně snad i o vztazích – na pozadí zdánlivě hororových příběhů se odehrávají malé osobní příběhy... prosím neodcházej... je poslední den, který spolu můžem prožít... pojď blíž, ať cítím, jak život v tobě chvěje se... nic, vůbec nic nás nezachrání, kříž ani svěcená voda, vůbec nic, nás nezachrání... nikdo z nás nepoletí vzhůru na křídlech padlých andělů...

Potud tedy vše celkem v pořádku, ale co je to platné, když výsledný dojem hatí dvě vyloženě nepovedené  záležitosti – zvuk a booklet. V druhém případě je slovo booklet pro přeložený dvojlist příliš honosné, obal prostě nestojí za řeč, není v něm kromě sestavy nic, navíc je, slušně řečeno, nepěkný. Jistě, obal nehraje, ale v dnešní době... Zato zvuk má na celkovém vyznění (každé) nahrávky velký podíl – a zvuk téhle je vyloženě demáčový, chudinký, jak ze zkušebny. Škoda přeškoda, kdyby tenhle materiál vylezl se zvukem ze slušného studia a třeba si pánové přizvali producenta, který by některým skladbám pomohl, mohla nahrávka dostat lepší než průměrné hodnocení.

Seznam skladeb:
  1. Neodcházej
  2. Vyhaslé ohně
  3. Peřeje
  4. Strach
  5. Barvy soumraku
  6. Čekání na úsvit
  7. A/H1N1
  8. Zapomeňte
  9. Slzy a tma
  10. Cestou prokletých

Čas: 36:50

www.vysmech.com
http://bandzone.cz/vysmech

Zveřejněno: 18. 08. 2010
Přečteno:
3264 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář