Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
TELEPATIE VI

POLSKÉ CASTLE PARTY JE HODOKVAS TEMNÉ HUDBY, MÓDY A FETIŠE

Hradní párty. To slovní spojení evokuje poetické chvění a staví most mezi historií a současností. Jestli vaše duše balancuje mezi temnou romantikou a synteticko digitální přítomností, vábí ji karnevalové reje, fetišistické módní vlnobití zcela bez hranic a považuje za přirozené pozvedávat číše tolerance na zdraví bizarnosti všech odstínů chorobných barev – zbystřete! Castle párty na polském hradě Bólkow ze XIII.století vám otevírá bránu, jejíž průchod je zapovězený všem, kteří se živí dogmaty světa konstruujícího kulturní pravdy západní civilizace. Vítejte na půdě jedinečného dark independent festivalu pouhých čtyřicet kilometrů od hranic s Českou republikou při cestě přes Harrachov!

Hradby gotického hradu přijaly návštěvníky čtyřdenní párty již po sedmnácté. Nejenom bólkowský hrad, ale i městečko samotné tuto nezvyklou festivalovou tradici etablovaly do svého každoročního života. Domorodci sledují z oken svých domů extravagantní módní estrády návštěvníků festivalu, jiní čile kšeftují – stánky s jídlem a goth výbavičkami všeho druhu jsou doslova v každém druhém dvoře. Nikdo ovšem neprudí ani jiným způsobem nedemonstruje svou nevoli s dekadentním děním, což se dá považovat v zemi ortodoxně věřících za malý zázrak.  Musím zdůraznit, že jsem zde nikdy nezažil žádné násilné excesy ani mezi komunitou návštěvníků.

Na Castle párty jsem vyrazil již posedmé, popáté s mým kamarádem hudebním publicistou šéfujícím R.U.M.zine Allem. Počty účastí zmiňuji jen proto, abych názorně demonstroval prožité zkušenosti a budoucím návštěvníkům nabídl tipy, jak si festival nejlépe užít. Klíčové je dostavit se včas do kempu, neboť nikým neřízené obsazování stanových míst s auty přivodí kolaps systémového nesystému mnohem dříve, než by bylo záhodno. Přejíždět obrubníky či sjíždět nebo vyjíždět příkré  svahy opravdu není nic moc. Pokud se rozhodnete pro kemp, tak zapomeňte, že do skončení párty někam odjedete. Přetíženou kapacitu válečných umýváren kompenzuje v srdci kempu umístěný pěkný prostorný bazén plný čisté odražené vody. Ranních pár temp opravdu nemá chybu. Pro orientaci: přijeli jsme do kempu v pátek někdy po třetí hodině a už to bylo s místem jen tak tak. Cena za dvě osoby, auto a stan dělala 109 zlotých za tři noci.

Lehké festivalové líčení nám komplikoval déšť, který ovšem záhy ustal. Celý zlomový prázdninový víkend bylo počasí pro hudební festival takřka ideální. Člověk, když se někam rád vrací, má již svoje zavedené rituály a ty musejí dojít naplnění: pivko se sirupem ve stylové středověké hospůdce v podhradí, výborné klobásy, korzování mezi stánky s hudebními nosiči i dalšími speciálnostmi, samozřejmé emočně jiskřivé focení Princezen temnoty či ranní kávička v místním kultovním klubu Hacienda, to jsou již po léta jistoty našeho itineráře. Ale pojďme již do epicentra dění na majestátný středověký hrad. Pro informační nasycenost si řekněme, že třídenní festivalové vstupné stálo 210 zlotých (cédéčka vás vyjdou na 20-50 zlotých, párek na 7, pivo 4-5,  ostatní jídla 7-10, kožený korzet na 200 či pouta na 30 zlotých, kurs cca 1 zlotý =  6,5 Kč).

Pátek je rozjezdový den. Produkce neprobíhá na hlavní festivalové scéně, ale přilehlém malebném nádvoří. Vystoupilo zde deset hudebních spolků z nichž nejzvučnější jméno měli FAITH AND THE MUSE, kteří si pro festivalový rozjezd připravili akustický set. Po pracovním týdnu a cestě jsem měl tendenci na sebe nechat působit romantické kouzlo bólkowského hradu více než jednotlivá hudební vystoupení. Těšil jsem se ze zakoupených CD novinek od FADING COLOURS a CLYN OF XYMOX, jejichž otevírák alba, píseň „Emily“, se stala neoficiální festivalovou znělkou.

Poměrně brzo jsme to s Allem zabalili, abychom byli na hlavní festivalový chod řádně odpočinutí. Probudilo nás ostré slunce, což bylo příjemné. Čas nám běžel jako splašený oř nad  téměř nekonečnými hovory o hudbě u warky se sirupem, které jsou součástí našeho bólkowského folklóru. Příjemné je vždy i spontánní setkávání povětšinou s polskými fans. Tentokrát jsem absolvovali i pokecy plánované, například s kolegy ze serveru Altergothic.pl.

První kapelou, která mě ze sobotního programu nejvíce zaujala byli teatrální italové THEATRES DES VAMPIRES. Jejich nádherná plachta nad pódiem s bravurně vyvedeným logem byla hodná jména kapely a násobila atmosféru. Pěkně vystajlovaná zpěvačka mi byla sympatická do chvíle, než na nás začala hystericky chrlit nadávky, což mě docela nafackovalo. Theatrálnost a patos beru, ale přehrávaná drsnost je pro mě za hranicí tolerance.

Tak mě ze sobotního odpoledne znovu nejvíce naplňovala opojná energie kulis hradu. Z příjemných lidských potkávání bych zde zmínil dišputaci se šéfredaktorem skvělého českého gothic serveru o gothic subkultuře Sanctuary.cz Ezechielem. Řeč se točila kolem domácí scény, která zoufale postrádá ve větší míře  nejen lechtivou extravaganci, ale určitě i více tolerance a vzájemné podpory všech lidiček a kapel, které se v průsečících mnoha spřízněních světů všech možných odnoží „gothic subkultury“ potkávají. Určitě nebude mimo mísu dát tip na nově vydanou knihu „GOTH- Magická stránka temné kultury“ od mladého autora Ravena Digitalise, těm kteří se o dění na temné scéně zajímají o něco více do hloubky. Kniha pojednává o subjektivním pohledu autora na americkou scénu, což nám může připadat vzdálené, ale je doslova napěchovaná tolerancí a empatií, a proto jí tu zcela nezištně dělám reklamu. Set veteránských matadorů THE CASSANDRA COMPLEX z britských ostrovů osvěžil sebevědomě znějící produkcí, která strhla i diváky. O dalším interpretovi jsem si myslel, že mrknu na první skladbu a zmizím před nukleárním útokem na ušní bubínky do azylu nádvoří. Další z tradic společných festivalových manévrů s Allem je, že on vždy na cestu na fest připraví kompilaci vystupujících interpretů. Při poslechu digitálního hardcoru značky ALEC EMPIRE jsem nabyl pocitu, že toto běsnění opravdu nechápu. Šokoval jsem sám sebe, že jsem set shlédl celý a ještě se mi to docela líbilo. Bylo to šíleným nasazením interpreta, jeho nečekaném exkurzem do kotle mezi běsnící fanoušky nebo v té muzice bylo cosi hypnotického? Asi od všeho něco a i když tuto hudební zvrhlost doma poslouchat nebudu vyhlašuji duo ALEC EMPIRE za překvapení ročníku! Sobotu zavírali bodypopaři AND ONE, které jsem měl již tu čest zažít v Německu na festivalu WOODSTAGE 2007. Rovněž originální CD těchto interpretů nekupuji, ale jejich tvorba mě neuráží a na rozdíl od jiných spolků jsem přesvědčen, že na Castle párty patří, ale k tomu se ještě dostaneme. 

Neděle začala stejně krásně jako sobota, takže vzpomínky na propršelý ročník se šíleným vichrem z roku 2007 se nedostavovaly. Bez mučení se přiznám, že kdybych si měl vybrat festival jen podle kapel, asi bych musel zůstat doma. Jediným opravdovým tahákem pro mě byli CLAN OF XYMOX, gothic-elektronické legendy, kteří hlášení k holandské národnosti vyměnili za německou. Přesto jsem byl zvědavý i na domácí zástupce ALVARÉZ  PERÉZ. Stálice temné české scény nastoupila do ostrého slunce, které jako by jejich výkon rozpustilo do průměrné šedi. O několik řádků výše jsem mluvil o „subkulturní toleranci“, kterou ovšem nemyslím milosrdné lhaní. Nejslabším článkem řetězu z černých lepenek mě přišla zpěvačka, jejíž vokál si člověk musel domýšlet. Ještě jsem AP live neviděl, tak nevím zda jí nezazdili zvukaři, což je vzhledem k několika technickým problémům během festu možné, ale prostě mě to rozhodilo natolik, že jsem přestal vnímat celkový sound a soustředil se jen proti své vůli na sólový zpěv. Malou facku mně dala i úvodní deathmetalová vsuvka hostující zpěvačky, protože to jsem vážně nečekal – i když tady byl výkon profi, ale duši nehladil. Když se mě pak redaktor Altergothic.pl Adalbert  ptal, jestli u nás nemáme lepší kapely, bylo mě za českou scénu smutno.

Možná teď uvítáte exkurs české účasti na Castle párty. Na 6.ročníku zahráli české žánrové legendy XIII.století a to před 4000 tisíci fanoušků. Na pátý ročník jich dorazila necelá polovina ze zmíněného počtu. Vrcholem dosavadních českých účastní na festivalu bylo headlinerovství jihlavské Třináctky v roce 2000, která vévodila peletonu 12 evropských kapel! Nevím o větším zahraničním úspěchu české rockové skupiny. Štěpánovci se dostali na plac o půl druhé v pondělí a jejich set trval do těžko uvěřitelných čtyř hodin ráno a to se třemi přídavky! S přítelkyní jsme se do Bólkowa dokodrcali škodovkou 120. Ještě chudák musela řídit, protože jsem měl z hokejbalových klání zlomený palec. Po životním koncertu Třináctky pod hvězdnatou oblohou v kulisách hradu mi bylo jasné, že se sem budu pravidelně vracet. XIII.století jsem si na hradě mohl ještě vychutnat v letech 2003 a 2008, což už byla vystoupení za denního světla, která koncert z roku 2000 nemohla atmosférou překonat. Na desátém ročníku (2003) se objevili i IMMULOGY, kteří jiskrami z rozbrušovačky málem zapálili aparaturu na pódiu a během svého setu řešili ostrý konflikt s pořadateli. V roce 2006 zahráli NO NAME DESIRE, 2007 TEAR a 2010 ALVARÉZ PERÉZ.

Posledních pár piveček se sirupem, řešení dilemat, která ještě nakoupit cédéčka nebo zda udat zloté za nějaké ty fajnšmekrovinky. Už se to chýlí. NOISUF-X předvedli smršť melodicky znějící elektroniky a upadli do zajatí fanynek, které žádaly fota s poměrně mladými hvězdami žánru. FAITH AND THE MUSE také nezklamali, i když do euforického stavu mě rovněž neuvedli. O setu ANNE CLARK sbíráme v přítmí hradu síly na pomyslný vrchol festivalu CLAN OF XYMOX. I když COX přijeli bez nemocné kytaristky, jejich výkon pohladil po duši. Zazněly všechny zásadní skladby jejich bohatého repertoáru a nebyli jsme ochuzeni ani o songy z nového alba včetně již zmiňované "Emily" speciálně věnované všem divákům Castle párty. Je třeba všem čtenářům reportu zdůraznit, že CLAN OF XYMOX zahrají 10.9. 2010 v pražském klubu EXIT CHMELNICE na 4.ročníku gothic independent festivalu NIGHT SIDE. Omylem festu, i když alespoň dramaturgicky šetrně zařazeným, byly domácí death metalové mega hvězdy BEHEMOTH. V podhradí si mnozí lidé mysleli, že se na Bólkow řítí čtyři černí jezdci a my si jen přáli, aby další ročník nebyl kvůli tomuto pekelnému spolku zrušen. Ne, to určitě nehrozí a já už se dnes těším na hradní párty v roce 2011. Pojedete taky?

Aby jste lépe pronikli do atmosféry festivalu  připravil jsem vám ve spolupráci s Allem videoklip složený z mých autorských fotografií PRINCEZEN CASTLE PARTY. Pro milovníky krásných žen, fetiše – korzetů, latexu a odvážné módy je shlédnutí klipu povinností (úsměv).


Pokud stojíte o report zaměřený více na hodnocení kapel, využijte tyto zdroje:

RUMzine: http://rumzine.com/castle-party-2010-hrad-bolkow-polsko

SANCTUARY:  www.sanctuary.cz


KLIP

http://www.youtube.com/watch?v=KdrhCikpStE


CASTLE PARTY 2010

31.7. – Sobota
DOPPELGÄNGER (ru)
CHRIST VS. WARHOL (us)
DEVIANT UK (uk)
THEATRES DES VAMPIRES (it)
THE CASSANDRA COMPLEX (uk)
ALEC EMPIRE (de)
THE EDEN HOUSE (uk, special guest - Monica Richards)
KIRLIAN CAMERA (it)
AND ONE (de)

1.8. – Neděle
THE PROOF (pl)
ALVARÉZ PERÉZ (cz)
DAIMONION (pl)
NOISUF-X (de)
FAITH AND THE MUSE (us)
ANNE CLARK (uk)
CLAN OF XYMOX (de)
BEHEMOTH (pl)

Zveřejněno: 09. 08. 2010
Přečteno:
3866 x
Autor: Ropothámo | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

04. 10. 2010 15:11 napsal/a Sudlice
COX
Clan Of Xymox neměli nemocnou kytaristku, ale nemocného kytaristu - Maria ! Jinak zajímavé počtení, které by se spíš hodilo pro osobní blog autora, než jako oficiální report pro metal zine.
27. 08. 2010 04:33 napsal/a petriho miska
o:)
Johan a Johanitta, veselka bude na gotickém kestlu, něgdy kolem ouplňku...
26. 08. 2010 17:16 napsal/a Johan
???
Nerozumím, nechápu... v čem je článek tak špatný? A pokřivený? Můžeš být konkrétní?
26. 08. 2010 16:05 napsal/a Johanitta
Castle Party2010
byl jsem na CP2010 ,avšak podle tohoto článku ,či reportáže jsem asi byl na úplně jiném festivalu,škoda že takto pokřivený názor je prezentován v tolika jinak kvalitních e-zinech