Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
F.O.B. - Outside The Palace Walls

ROOT, DEPRESY, BANE, INFEST, INGROWING, AVENGER, RADIOLOKÁTOR, LOCOMOTIVE, PANYCHIDA, OBLOMOV, MARTYRIUM CHRISTI, ASSESSOR, OVERSIGHT, PRESSBOIL

Do Volyně se vrátil celodenní metalový festival!

Od posledního ročníku Open Hell Festu uplynulo na den přesně pět let a protože ve Volyni vyrostl na koupališti nový vhodný areál, Rámus a spol. se rozhodli „oprášit džísky a křiváky a alespoň jeden den si udělat radost, zavzpomínat na staré časy, zapařit a poslechnout několik metalových kapel“. Kapel, z nichž si některé na jednom z osmi ročníků Open Hellu zahrály, nebo kdyby tehdy existovaly, tak by si zahrály (úsměv).

Jenže… počasí konání open air akce zhatilo. Vytrvalý ranní déšť a internetový radar si vynutily přestěhování festivalu pod střechu do kulturního domu Na Nové. Ano, do těsného sousedství letního areálu, v němž se konalo všech osm ročníků Otevřeného pekla. Není divu, že vzpomínky přinutily spoustu návštěvníků Metalfestu k výletu do letního areálu, kde je čekal pohled na zbídačené prostředí zarostlé plevelem a keři… jaká škoda.

Ale pojďme do sálu, v němž na minutku přesně zahájili strakoničtí OVERSIGHT. Ti o sobě píší, že hrají hardcore / crossover, ale v jejich tvorbě by se nechaly najít i metalové motivy. Klasické obsazení kytara, basa, bubny, řev, akční pódiovka – na úvod slušné vystoupení, dokonce podpořené i několika pařmeny… což na brzký start (ve 13:00) určitě potěšilo.

Nepotěšili Infer, kterým se porouchalo přibližovalo a dva dny před akcí účast odřekli. Ale podařilo se obstarat náhradu, která cestou do Volyně skončila v pangejtu… Takže místo Pressboil šli o chvilku dřív na plac OBLOMOV. Ti loni vydali velmi zajímavé album Communitas, které zabodovalo druhým místem v Břitvě a na jehož realizaci se kromě dvou stálých členů Honzy V. (kytara, řev) a Martina H. (klávesy, zpěv) podílela řada hostů. Někteří z nich se zhostili i rolí live hráčů, několik dalších kamarádů ze spřízněných kapel se přidalo, takže na pódium kromě obou hlavních protagonistů nakráčela zpívající Markéta (Belligerence), basující Paty (Panychida), kytarující Štembus (Octagone, Feeble Minded) a, světe div se, i bubnující Honza Kapák (Avenger, Panychida…), jehož „záskok“ za playback byl prý dohodnut večer před koncertem. Oblomov koncertují zřídka, takže každé vystoupení je malým svátkem… na kterém je absence častějšího hraní přece jen trochu znát. On ani zvuk nebyl úplně ideální, ale mě to bavilo… desku mám celkem naposlouchanou a tak jsem si svá oblíbená místa našel. Patřily mezi ně neotřelé klávesové motivy i čistý Martinův zpěv, o řevu Markéty, která převzala Honzovy studiové party, nemluvě.

PRESSBOIL po asistenci ochotného traktoristy, který je vytáhl „z kaše“, dorazili a šli na řadu jako třetí. Zase jedna z kapel, která na sobě maká a posun ve výrazu je markantní. Ač mladí, přísahají pánové a slečna na starý dobrý thrash metal, do kterého přidávají špetku deathu jako koření. Hlavně práce obou kytaristů stojí za zvýšenou pozornost – asi by to chtělo nějakou ofiko nahrávku. Jo, a nechyběl ani tradiční cover mistrů světa Slayer, ani skladba pro onoho dobroděje s traktorem.

MARTYRIUM CHRISTI už léta drtí nesmlouvavý a extrémní death metal vyznávající „sympatie“ ke všem nábožensky založeným lidem, církvím a podobným spolkům – a ve stejném duchu páchají i videoklipy (které jim všude odmítají „neznabohové“ vysílat – smích). Ale vážně, jízda to byla jako vždy náramná, jen škoda dvou defektů – oběma kytaristům selhala technika, resp. struna, takže dvě pauzy trochu narušily plynulý spád masakrózního setu.

Tři pětiny PANYCHIDY si zahrály v řadách Oblomov (a dvě pětiny později v Avenger) a když obě na Plzeňsku působící kapely porovnám, vychází mi jako vítěz Panychida. Ani tak nemyslím hudební rovinu, ale živou prezentaci, která byla vyzrálá a přesvědčivá. Došlo jak na starší fláky z výborného alba Paganized, tak na novinku pěnou ve staroslověnštině, která se objeví na novince Měsíc, les, bílý sníh ~ Moon, forest, blinding snow, jež by měla co nevidět vyjít, opět pod německými Folter.

ASSESSOR již poněkolikáté vstali z mrtvých, ale tentokrát (s modifikovaným názvem) snad na delší dobu. Zakladatel a jediný původní člen Jarda Pracna se obklopil novou krví z kapel Amok resp. In Articulo Mortis a začal se psát nový repertoár. Ten tvořil první polovinu setu, kterou odzpíval Jarda Pelán. Na tu druhou si pánové připravili překvapení – Michala Roháčka, prvního zpěváka Kryptoru a následně Assesoru. Michal odeřval asi čtyři songy z kultovního alba Invaze a nutno uznat, že hudebně mají i po dvaceti letech tah na bránu… hlavně „zapomenuté bezejmenné hroby“. Slabší je to s Michalovým hlasem, ale ta nostalgie… každopádně Assessor vypadají mnohem přesvědčivěji než před léty Kryptor.

INGROWING s novým motorem za zády (Jürgen) převálcovali vše, co jim stálo v cestě. Je třeba něco dodávat? Snad jen, že grind v podání téhle kapely je jedním z mála grindů, které vydržím delší dobu poslouchat (úsměv). Že by to bylo tím, že to čistokrevný grind není?

Srbský dvojblok načali v našich končinách neznámí BANE, personálně propojení s nedávno se rozpadnuvšími Disdained. A další velmi příjemné vystoupení – temná, atmosférická muzika, kterou Peklop okamžitě a velmi trefně přirovnal k Dissection. A když pánové na závěr spustili cover švédských kouzelníků Where Dead Angels Lie z alba Storm of the Light's Bane (jak jinak, že), byla tu další reminiscence Open Hellu jak vyšitá.

Kolegové INFEST na to šli od thrashového lesa a sem tam i od deathového háje. Kytarista Bane si přibral i zpěv a bubeník nechal paličky a jelo to pěkně zostra, samá klepačka a řežba, takže všichni thrasheři si přišli na své…

Jednoznačně nejlepší kapelou byli ROOT. Fantastický koncert, který musel všechny příznivce téhle hydry posadit na prdel. Na poměry Big Bosse a spol. dlouhý set v polovině vyšperkoval bubenickým sólem nový člen Pavel Paul Dred Kubát, který odvedl perfektní práci během celého koncertu. Myslím, že Root vybrali Evilova nástupce výborně, a doufám, že vydrží déle, než dva mladíci v mezidobí. V play listu samozřejmě nechyběly dvaadvacet let staré pecky Hřbitov a Píseň pro Satana, ale hrálo se prakticky z celé historie kapely, třeba nádherná Aposiopesis z Temple… nebo řezničina And They Are Silent z poslední řadovky Daemon… Největší peklo se strhlo na 666, to šlo v kotli o život. Natřískaný sál Brňákům aplaudoval, takže došlo i na přídavek. Paráda.

Pak to ve skákacím rytmu rozjeli LOCOMOTIVE, a netrvalo ani půl skladby, a skákal s nimi celý sál. Mě až tak neoslovují, ale musím uznat, že je to jízda od začátku do konce… Co jsme si to jsme si – bylo to OK.

Jediným slovenským vyslancem se po odpadnutí Infer stali DEPRESY. Ti se momentálně pyšní skvělým albem Morph…, takže jsem se těšil, jak jej zvládnou předvést naživo. A začátek se nějak nepovedl. Už už jsem na kapelou začal lámat pomyslnou hůl, když se jako mávnutím kouzelného proutku vše v dobré obrátilo a set postavený na zmiňovaném novinkovém CD byl i přes absenci klávesačky (jejíž party jely z playbacku) působivý.

I když čas hodně pokročil, na domácí a pořádající AVENGER zůstal sál takřka zaplněný. Kapela se poprvé představila s novým bubeníkem, kterým se stal… chvilka napětí… mistr Čert (Gride, Radiolokátor). Nadupaná jízda osmnáctiletou historií gradovala Radostí z beznaděje, nechyběla ani Neschopen (o níž Honza prohlásil, že stručně charakterizuje jeho stav) a koncert vygradoval přídavkem z repertoáru Master´s Hammer, eh Mistrova Kladiva, Pád modly – a jsme zase na tom zatraceným posledním Open Hellu (smích).

Závěr patřil all stars bandu RADIOLOKÁTOR. Iny, Korek, Čert, Žrout a Honza Kapák samozřejmě přehráli notně zrychlené vypalovačky od Arakain, Debustrol Kryptor či Törr (když zůstaneme doma), ale přidali i vlastní kusy, zaznamenané dosud na třech vinylech – ten poslední a velký vyšel před pár dny coby split s drtikoly Black Market Fetus.

Parádní akce se protáhla takřka do tří hodin a ti, kteří dorazili v poledne, strávili v kulturáku skoro patnáct hodin. Hodin vyplněných výbornými kapelami, kvalitním zvukem a dobrým pivem do skla (čepovaly se čtyři druhy strakonického piva za jednotnou cenu 25 Kč, nejobyčejnější Dudák 11°, plus tři speciální ležáky).

Dle oficiálních informací bylo na místě 254 platících + 12 výherců vstupenek z Madhouse a Rockrádia + 10 VIP hostů = celkem 276 lidiček + pořadatelé a kapely. Festival skončil s lehkou ztrátou, nicméně další ročník je již naplánován na 23.7.2011.

A na závěr (snad) zajímavá inventura multi umělců, kteří si zahráli ve více kapelách:
Honza Kapák – Avenger, Radiolokátor (2x kytara + 1x řev), Panychida, Oblomov (2x bicí)
Honza Vaněk – Oblomov, Panychida (2x kytara + 1x řev)
Paty – Oblomov, Panychida (2x baskytara)
Sinneral – Avenger (baskytara), Panychida (kytara)
Čert – Radiolokátor, Avenger (2x bicí)
Rob – Ingrowing, Locomotive (2x kytara)
Jarda Pelán – Avenger (tympány), Assessor (kytara + řev)
Vandal – Bane, Infest (2x kytara + 1x řev)
Zombi – Bane, Infest (2x bicí)

 

Zveřejněno: 26. 07. 2010
Přečteno:
3344 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

29. 07. 2010 12:07 napsal/a Hanka
prima report
Prima report z prima akce a shrnutí multi-muzikantů je dokonalé. Odehrát 4 koncerty za den musí bejt fakt makačka.....