Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
HEIDEN – Andzjel

KEEP OF KALESSIN – Reptilian CD 2010, Indie Recordings / Nuclear Blast

Norské seskupení Keep Of Kalessin nepatří mezi pilné kapely, za 15 let existence vyprodukovalo pouhých pět řadových alb plus nějaké neřadové nahrávky. Po úspěšném projektu Kolossus (2008), který sbíral ocenění nejen v domovině, je tady relativně rychle (na poměry KOK určitě) novinka Reptilian – jakoby Obsidian Claw a spol. kuli železo, dokud je žhavé.

A ono to opravdu vypadá, jako kdyby Kolossus a Reptilian vzešly z jedné tavící pece. Nechme stranou polemiku, zda je to dobře nebo špatně – KOK nejsou ani první, ani poslední, kdo kdy zopakoval osvědčené postupy. Raději se pojďme projít osmiskladbovým počinem, který zdobí parádní kresba dračí (plazí?) hlavy.

Úvodní Dragon Iconography naznačí, v jakých intencích se budeme následujících šestapadesát minut pohybovat – mezi blackmetalovými sypačkami, thrashovými výjezdy, heavymetalovými vyhrávkami a epickými atmosférickými plochami, o které se vrchovatou měrou starají klávesy. Vedle řevu se objevuje i čistý zpěv či zastřená recitace a jako otvírák funguje skladba více než dobře. Nepříliš podařený („rozsekaný“) úvod The Awakening střídá thrashová jízda podbarvená klávesami, štěkavý vokál a další melodická pasáž, v níž se poctivě v roli hlavního nástroje střídají klávesy a trylkujícími kytarami; prolínání vokálů a nástup operních zpěváků posunuje skladbu na vyšší level a nemalý hitový potenciál naznačuje věci příští... na které si musíme počkat ještě pět minutek, které trvá zpočátku řádně tvrdá, později uvolněnější Judgement.

Nejzajímavější (?) položkou alba je bezesporu The Dragontower, song, se kterým KOK celkem úspěšně soutěžili v domácím klání o účast v televizní soutěži Eurovision Song Contest (nakonec skončili třetí). A proč ten otazník v závorce? Protože skladba do kontextu alba i přes onu „slávu“ příliš nezapadá – jde o halekačku se snadno zapamatovatelnou melodií a chytlavým refrénem; tudíž potenciál zaujmout i nemetalové publikum tady je. Ale zaujme i blackmetalové publikum??? Sám jsem na vážkách... ale což, mě to baví.

Druhou polovina nahrávky načíná vypalovačka Leaving The Mortal Flesh, v níž zní i jiné než hudební zvuky – válečná vřava vkusně zapadá do okolní hudební řežby, kterou tvrdí hlavně pestrá Vylova bicí artilerie. Po nářezu následuje zvolnění – rozmáchlá epická balada Dark As Moonless Night, a po ní se pomalu blíží vrchol(y). Nejdříve je tu parádní jízda The Divine Land s výbornými vokály / chorály, spoustou skrytých kytarových melodií, heavy postupy v mezihrách a klávesovou pompézností ke konci.

A na závěr strhující Reptilian Majesty, která v pohodě ustojí přes 14 minut dlouhý hrací čas. Je dostatečně dramatická, pestrá a hlavně celou necelou (úsměv) čtvrthodinku něčím překvapuje, ať už jde o nečekaný zlom hned po počáteční introdukci, kdy z ničeho nic rozbalí pánové svá fidlátka a rozpoutají peklíčko nebo variabilní hrdelní projevy či vsuvka (následující po čtyřech minutách divočiny), která skladbu dělí na dvě odlišné části. A pranic nevadí, že vsuvka trvá minutu a půl a že po ní pokračuje trochu jiná písnička – atmosférická, melodická, místy experimentální, tu a tam trochu těžší na vstřebání, jinde zase majestátní... vskutku hodnotný závěr alba, které mě zaujalo natolik, že jej hodnotím... velmi vysoko!

Seznam skladeb:
  1. Dragon Iconography
  2. The Awakening
  3. Judgement
  4. The Dragontower
  5. Leaving The Mortal Flesh
  6. Dark As Moonless Night
  7. The Divine Land
  8. Reptilian Majesty

Čas: 56:36

www.keepofkalessin.no

Zveřejněno: 22. 06. 2010
Přečteno:
3383 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

22. 06. 2010 10:07 napsal/a Dharm
tyyjo...
...Johane, to jsi mě překvapil, čekal bych nižší hodnocení. Já bych dal max 6/10. Kde je doba Armady apod..