Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
LLYR

POWER 5 – 1751 Tvoje zem CD 2010, vlastní náklad

V oblasti Bílých Karpat se roku 1751 odehrával zápas valašského lidu se sílícím panským útlakem. Vzpoura v tomto roce vyvolaná, byla krutě potlačena, ale nebyla zlomena touha po svobodnější a člověka důstojnější existenci všech Valachů. Pokuste se přenést, do těch dávných časů.

Power 5 se pustili do monotématického alba. Ale jestli si někdo přečetl úvod okopčený z bookletu pozorně, něco mu v něm nehraje. Ano, je to sloh neboli jazyková úroveň. Ono sepsat příběh tak, aby měl hlavu a patu není v češtině žádná legrace, hlavně to chce člověka, který se slovy pracuje obratně. A při vší úctě k Olinovi Škrabalovi (jehož příjmení jej k nějakému psavectví předurčuje – úsměv) musím konstatovat, že texty jsou na úrovni výše uvedeného intra, tedy krkolomné, těžkopádné a místy nedávající smysl. Ono při poslechu alba to není tak zlé, ale když se jeden začte, za chvíli mu jde hlava kolem...

S klekáním
jsi v houštinách
vládneš kouzlem, mág
mezi lidem šířených
je ďábelských ság

Ano, je to vytržené z kontextu, ale podobných blábolů se v textech nechá najít celá řada. Když už jsem nakousl booklet, tak ten je zpracovaný celkem solidně, obsahuje texty (přičemž u každého je ještě heslovitě vysvětlen děj dané skladby), fotku kapely, poděkování atd.

Power 5 jsou na poli tuzemského heavy / power / speed metalu celkem respektovaným pojmem. Ono při maličké scéně není divu – kapel, které se melodickým metalovým subžánrům věnují, je hrstka. Podle mě v té hrstce momentálně kralují Cruel a Rimortis. Power 5 (soudím pouze podle tohoto materiálu, starší počiny jsem neslyšel...) patří do druhého sledu.

Je zajímavé, co udělá s vývojem výsledného dojmu počet poslechů. Když jsem nahrávku slyšel poprvé, říkal jsem si, že to je bída s nouzí, když popáté, že je to sotva průměrné a když podesáté, že je to celkem slušné. Slušně zahrané, slušně složené, slušně zazpívané... Pánové se celkem rozumně nedrží jednoho kopyta, střídají speedové kvapíky se skladbami ve středním tempu a nechybí ani pomalejší balada (Tys mi scházela). Některým skladbám nechybí díky refrénům silný hitový potenciál (Ďábelský vůz, On a tvoje zem, Už jdou, Zrada), některé působí tak trochu do počtu (Vatry, Skála, S větrem, Zvon zní) a některé, zdánlivě nevýrazné, obsahují řadu skrytých vychytávek. Do poslední kategorie řadím hlavně propracovaný kousek Nocí dál, podle mého vůbec nejlepší song, ve kterém se zpěvák Olin pouští do dosud neprozkoumaných sfér a jde mu to lépe než převládající vysoký (místy až uječený) zpěv (na který jsem si také musel delší dobu zvykat). Samozřejmě nechybí častá a docela podařená kytarová sóla, tu a tam se o slovo citlivě hlásí klávesy (Nocí dál, Zvon zní) a potěší i pěkně nazvučená baskytara. Ostatně zvuk ze studia Pro-Marts je vyvážený a nedělá ostudu ani kapele, ani zvukaři.

Celkový dojem je takový rozpačitý, Power 5 nepřicházejí s ničím novým, na druhou stranu příznivci melodických záležitostí asi budou spokojeni. Podle mého názoru by nahrávce prospěla kratší stopáž (hodina je prostě moc) a hlavně obratnější textař.

Seznam skladeb:
  1. 1751
  2. Ďábelský vůz
  3. On a tvoje zem
  4. Už jdou
  5. Vatry
  6. Tys mi scházela
  7. Skála
  8. Zrada
  9. S větrem
  10. Nocí dál
  11. Vzpoura
  12. Půjdem do pekel
  13. Zvon zní
  14. Valaši (bonus, cover Metalium)

Čas: 61:42

http://bandzone.cz/power5
www.power5.cz

Zveřejněno: 07. 06. 2010
Přečteno:
3385 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

11. 06. 2010 11:57 napsal/a Bob
Kozel na hrad!
Taky hlasuju pro kozla! Ať to předělají! :D
11. 06. 2010 09:46 napsal/a Johan
Hele,
\"Johane\", sice jsi vtipnej, ale příště se podepisuj nějak jinak, takhle to vypadá, že já radím, abych byl najatý jako textař, no uznej, že je to pitomost:-)))
11. 06. 2010 08:46 napsal/a Johan
Johan textař
Najal bych Johana na úpravu textů. Po jeho zásahu te teprve dostává koule :-)))
11. 06. 2010 08:43 napsal/a DW
No
tam je právě ta výhoda, že v angličtině přímo nemyslíme (aspoň ne neúmyslně), takže můžeš u textů kapel vy pnout a soustředit se na muziku. V češtině to má ten problém, že se ani nemusim soustředit na text, abych tomu rozuměl a pak vznikaj docela legrační situace, protože textová složka většinou fakt stojí za to:)) Většinou se to projevuje vysokým zvednutím obočí až někam nad ksicht:)
11. 06. 2010 07:41 napsal/a marty
verse
s tim kozlem to melo stavu... ted je to fakt nuda... at to kapela predela... :-)