Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

LUNATIC GODS - Mythus CD 2004 - Hrom Rcs

Novinka Lunatic Gods přistála na mém stole a já koukám jak péro z gauče na booklet vymykající se tradičnímu metalovému stylu. Tak trochu mi připomíná dle mého názoru nejhezčí obal země české ? The Book od Root. U LG ale hraje prim bílá barva, k dokreslení nálady tohoto grafického skvostu pak stačí už jen černá a trocha červené. Knížečka má desky z tvrdého papíru; logo, název a obrys postavy jsou dokonce vytlačeny a činí titulku plastickou. Uvnitř jen texty, děkovačka a doplňující info ohledně nahrávání ? žádný obrázky ani fotky ? působí o decentně a dotaženě (až na jiný font u posledního textu, že by šotek?).

Oproti nedávno recenzovaným albům LG Sitting a Inhuman se sestava dost změnila. U mikrofonu vystřídal Mortise Horár, u kláves se objevila dívka Lu nastoupivší za Kinga a přibyl ještě kytarista Luboslav. Zůstali zpěvák Emil, bicmen Psycho, basák Richard a samozřejmě vůdčí postava Hirax. Ten se podělil o kytarové party s Lubem, muziku složil, a více či méně se podílel na produkci, mixu, masteringu, obalu a nakonec cédéčko vydal na svém labelu Hrom. O co se bude jednat tenokrát, jsem už lehce tušil, protože jsem v nejmenovaném pořadu nejmenované televizní stanice viděl dva klipy, ten ke skladbě For More Glory mě navnadil na další lahůdku.

Takže po tradičním kraťoučkém úvodu jdeme na muziku samotnou. Ta je od začátku jako vždy propracovaná a komplikovaná, samý zvrat (ať už tempa nebo výrazu obou vokalistů). Proti deskám Inhuman a Sitting jsou na první poslech patrné změny ? ubylo kláves, přibylo drsnějšího zpěvu. Objevily se netradiční nástroje (housle, fujara, cimbál, kontrabas ? snad prý celá cimbálovka ? a podle těchto hostů se styl LG teď nazývá cikánský death), nečekaně ženský zpěv či samply. Ale tyto přísady na albu vůbec neruší, jsou zakomponovány citlivě a jen pro dotvoření atmosféry. Na začátku se deska tváří jako klasické death ? black ? thrash album, první dva vály jsou většinou v rychlém smrtícím tempu. Až trojka začíná art ? rockovou pasáží a objevuje se poprvé ženský zpěv, který není v operních výškách, ale je níže položený a nutno dodat že kvalitní; uprostřed se dostávají ke slovu housličky. Následuje krátká instrumentálka plná umělých zvuků, která nenásilně přechází do další skladby, kde se ozývá fujara a cimbál. Pod čísly 6 a 9 se skrývají další instrumentálky, což je vcelku překvapivé, dát tři nezpívané věci na desku. Sedmička Sacrifice asi nejvíce evokuje Sitting, protože velký prostor má čistý mužský zpěv (ale vypomůže i hostující Gréta a Horár). Největší pecku si Lunatici nechali až na konec ? For More Glory, toť ona klipovka. Jenže klip trvá asi 5 minut, na cédéčku je skladba skoro dvakrát delší. Je v ní snad všechno, co můžeme od této novátorské bandy očekávat: pomalá vybrnkávačka, hypnotická kytarová pasáž, drsný vokál, vraždící bicí, ženský zpěv, samply; a tohle všechno přes ukrutnou délku vůbec nenudí. Texty jsou dílem jakéhosi ?W? a tvoří ucelený příběh.

Jako příjemné bonusy jsou na CD umístěny hned dva videoklipy. For More Glory je hraný, Nation of the Blind nasnímaný z koncertu. Zajímavé je, že zatímco For ? mi na MACu hraje, ten druhý ne (ale viděl jsem ho v bedně).

Co dodat? Komu se líbila aspoň jedna z předchozích nahrávek LG, nemůže udělat chybu při pořízení Mythus(u). Odměnou za vynaložený prašulky bude skvělé album s netradičním bookletem, standardně kvalitním zvukem ála Exponent a 2 klipy pro PC (1 z nich i pro MAC, haha). Fajnšmekři preferující zvuk z asfaltu nechť pár dní počkají, neboť zanedlouho budou také LP desky (ty asi bez klipů) a prý dokonce luxusní digipacky. Pánové (a dáma) to prostě berou vážně se vším všudy.

čas: 49:25

Skladby:

1) The Earthfolk

2) Nation of the Blind

3) Under the Veil of the Night

4) A Beatiful City

5) Evil Breeds More Evil Still

6) Visions Collide

7) Sacrifice

8) Falling into Darkness

9) Mourning the Blessed One

10) The History Turns

11) For More Glory

Bonusy:

Nation of the Blind - klip

For More Glory - klip

www.lunaticgods.sk


Zveřejněno: 27. 04. 2004
Přečteno:
3352 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář