Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

BABYLON MYSTERY ORCHESTRA - The Godless, the Godforsaken and the God Damned CD 2010, vlastní náklad

"The Godless, the Godforsaken and the God Damned“ není o hudbě: je to především deklarace společenských postojů Sidney Allen Johnsona, jediného člena a multiinstrumentalisty amerických Babylon Mystery Orchestra (BMO). Začněme právě muzikou, nejméně důležitým prvkem na této, v pořadí již páté nahrávce BMO. Jde v podstatě o solidní jižanský stoner rock/metal s příchutí gotiky. Písně jsou většinou v pomalém až středním tempu a nechybí lehce zapamatovatelné melodie či chytlavé riffy. Skladbám vévodí těžké kytary, občas se objeví akustika či klávesy a místy jsou slyšet dokonce Guns N' Roses či Ozzy Osbourne. Deska působí velmi stejnorodě -někteří by řekli nudně-, vesměs jde však o příjemnou hudbu, jež Johnson zastřešuje svým baritonálním hlasem, který vlastně ani není zpěvem, ale recitací.

A to už jsme u textů, které na CD hrají ústřední roli. Je nutno říct hned na začátek, že buď si BMO za jejich postoje zamilujete, nebo je budete rovnou nenávidět. „Jiní mají otázky, Johnson má odpovědi,“ tvrdí autor sám o sobě. Na třiceti (!) stránkách profesionálně vyrobeného barevného bookletu najdete křesťansky a konzervativně orientované kompozice, ve kterých hudebník bojuje proti potratu („injekce slaného roztoku/a život hoří v lůnu kyseliny/nenarozené ruce horečně lapají po záchraně/jejich prstíčky se zvedají k nebi/a tiché rty prosí o slitování“ zpívá se v písni „A Constitutional Right?“), rovnostářství („Havěť křičí „stejná práva/a zkaženost je legalizována“ ve skladbě „Hate crime“) komunismu a ateismu („Bezbožný sluha bezbožného pána/žiješ ve lži a zemřeš jeho mečem“ v „Godless“).

Autor na jiném místě také kritizuje demokratického prezidenta Baracka Obamu za (v jeho mínění) příliš centralistickou politiku, bezbožný kapitalismus, který se řítí jen za výdělkem, evoluční teorii Charlese Darwina, islám a zastánce teorie globálního oteplování (to vidí jako „další kolektivistické schéma na vytvoření světové vlády, která bude regulovat a přerozdělovat bohatství Západu“). Hojně je citována Bible a samotný Ježíš - ústřední fotkou v bookletu je jeho socha se slovy „Nebe i Země pomine, ale má slova nepominou“.

Zpěvákovy názory jsou často více než diskutabilní, každopádně se mu ale nedá upřít naprostá upřímnost, jasný postoj a určitá kuráž (nechat se vyfotit s puškou v jedné ruce a biblí v druhé mu jistě srdce mnoha metalových fanoušků nezíská). Johnsonovy postoje jsou možná zastaralé a často krátkozraké, stále ale působí sympatičtěji a věrohodněji než chování hord metalistů, které nemají na nic vlastní názor a jenom se opičí po druhých.

Seznam skladeb:

  1. Catspaw
  2. Apollo
  3. Benai elohim (semjaza's return)
  4. A constitutional right? (i, lucifer pt. v)
  5. Jesus save... (i, lucifer pt. vi)
  6. Hate crime
  7. Ruin
  8. Viva cristo rey!
  9. „We“ is killin „me“
  10. Godless
  11. You're on your own...this time
  12. The twelfth imam
 
Čas: 59:57
 

Zveřejněno: 24. 05. 2010
Přečteno:
3222 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Zdenekameth | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

27. 05. 2010 11:41 napsal/a zdenekameth
Díky!
Díky za milá slova, snad vám to tu moc nebudu kazit :)
24. 05. 2010 20:18 napsal/a DW
Vítej
v týmu retz se čte hezky, doufám že se dočkáme hojnosti dalších článků. Jinak kritizovat Darwina si v dnešní době dovolí už opravdu málokdo :)..