Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

SILENT AVENGER – Ke hvězdám CD 2010, vlastní náklad

Na troskách východočeského zábavového Avengeru (neplést s jihočeskými dark metalisty!), který se léta potloukal po vesnických sálech s převzatým materiálem (a v jehož řadách působili i dnešní členové Tortharry), povstala nová družina. Vcelku rozumně upravila název na Silent Avenger a letos v únoru se přihlásila s debutovým počinem Ke hvězdám.

Pánové svou tvorbu označují jako mix thrash a heavy metalu; já bych byl se slovem thrash trochu opatrnější, protože oněch ostřejších momentů na nahrávce příliš není. Po krátkém Intru následuje devítka klasických heavymetalových skladeb, většinou ve středním tempu... po jejichž poslechu mám pocit, že jsem se vrátil v čase o nějakých pětadvacet let. Do doby, kdy každá kapela, která trochu uměla hrát a nebála se vylézt před lidi, byla všude vítána s velkými ovacemi, aniž by kdokoliv přemýšlel nad tím, jestli to kapele ladí a zpěvákovi zpívá, hlavně, že byl rachot.

Silent Avenger naštěstí hrát umí a vcelku jim to i ladí. Hudební stránka, byť místy archaická, je v podstatě žánrovou klasikou. Takže je zbytečné se pohoršovat nad tím, že spoustu riffů už každý nejednou slyšel. Po klávesovém intru, typickém spíše pro speedmetalové kapely, se z reproduktorů vyvalí masivní kytarová stěna, dusot bicích a záhy se přidává i zpěvák. Nutno uznat, že to pánům šlape, hlavně bicmen jede lajnu přesně podle not (úsměv). Trochu slabší je to se zpěvem. Dasty není žádný „vysokohorský turista“ (rozuměj Láďa Křížek), který by si liboval ve vysokých polohách; naopak, drží se raději při zemi vědom si svých schopností. Občas sice trochu ujede a falešný tón zatahá za uši, ale vyložená mizérie to není.

Jako občasné osvěžení fungují s citem využité klávesy či akustická kytara, potěší i občasná sóla, která nejsou používaná za každou cenu, ale s rozumem. Za vítané zpestření je třeba považovat účast zpěvačky. Barushe pomáhá Dastymu v Čachtické paní, asi nejvýraznější skladbě kompletu. Když pominu posté zpracované téma a odmyslím si klišovitý text, zbude docela příjemná balada se spoustou kytarových motivů, překvapivě výraznou baskytarou i pompézními klávesami.

Texty jsou podprůměrné. I když nejsou součástí bookletu, Dastymu je většinou velmi dobře rozumět. Kritika společenských poměrů („Lidi, ty se maj, ty, co vůbec nemakaj“), historická témata („Křížové tažení, hříchy tvé odčiní“), lamentování nad životem („Nevím, co je to světlo, nevím, co je nebeský ráj, vím, co je to peklo, vím, co je to temný kraj“) atd..., to vše je zpracováno hodně jednoduše, popisně a řemeslně nepříliš zručně.

Zvuk ze studia Pulton je velice slušný, všechny nástroje jsou velmi pěkně čitelné a nahrávka dobře zní i na horším aparátu. Slova chvály žel nemůžu napsat na adresu bookletu. Jistě, každý má jiný grafický názor, ale Calaverův (kytara, klávesy) se tím mým míjí zcela. Nelíbí se mi nemastný neslaný titulní obrázek, logo kapely, font použitý na přední straně, upravené fotky jednotlivých muzikantů (tady budu zlý, pánové vypadají spíš směšně než zle...), zadní strana s reklamami na sponzory zabírající tři čtvrtiny plochy a zarazí i taková drobnost, jako INTRO velkými písmeny versus zbytek názvů skladeb klasicky s velkým písmenem jen na začátku nebo do očí bijící čárky mezi názvy skladeb.

Seznam skladeb:
  1. Intro
  2. Nejsou jako my
  3. Král nebo otrok
  4. Zpověď
  5. Slepý
  6. Ke hvězdám
  7. Čachtická paní
  8. Otrok
  9. Úděl ďábla
  10. Osud


Čas: 42:31

www.silentavenger.cz

www.bandzone.cz/avenger


Zveřejněno: 11. 05. 2010
Přečteno:
3704 x
Hodnocení autora:
5 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

02. 08. 2010 17:33 napsal/a Johnny
Super
Po dlouhé době dobrá a originální deska. A nevadí, že je možná trochu \"nezručně zpracovaná\". To jí právě dodavá na sirovosti. Tahle kapelka prostě vyniká něčím zvláštním nad osrtatní. A to se mi líbí.
11. 05. 2010 16:55 napsal/a DW
Čím
to, ihned jak jsem uviděl název vaší desky, jsem si vzpomněl na Pessimist?