Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
HEIDEN – Andzjel

Jarní tour Arakainu a Titanicu s podtitulem „Dvě legendy na jednom pódiu“ mělo jednu zastávku i ve Strakonicích.

Místní Sokolovna byla kolem 20. hodiny, na kterou byl avizován začátek, poloprázdná. Postupně ale přicházely partičky zvědavců všech věkových kategorií – od „starců“  po teenagery. Nakonec se počet platících zastavil na čísle 340, což lze určitě považovat za velký úspěch... Arakaini prostě pořád táhnou.

V mém případě nebyl hlavním důvodem návštěvy koncertu Arakain (který jsem viděl v poslední době vícekrát), ale reinkarnovaný Titanic. Kapela, kterou jsem naposled naživo shlédl někdy na konci 80. let minulého století na festivalu v pražské Lucerně po boku Kern či T.A.M. Album Metal Celebration jsem si koupil ve výprodeji za 10 korun až po letech, ve své době mě Titanic nejvíce zaujal slavnou televizní scénu týkající se Rockfestu... v televizních Aktualitách poslal komentátor Titanic do horoucích pekel se slovy, že podobná muzika nemá na oficiálních přehlídkách jako je Rockfest co dělat. A teď přichází otázka, zda mají okleštění Titanic co dělat na pódiích v roce 2010?

Ale nepředbíhejme, na pódium jako první vylezli TREASON z Hranic a spustili... žalostný tancovačkový bigbít. Zvukař jim také příliš nakloněn nebyl (kamarád jej tituloval jako Tómu hluchoněmce – smích), takže se z beden valila podivná hluková koule, ze které vyčnívaly hlavně nepříjemně znějící bicí. Texty absolutně o ničem (pivo, holky, traktory...), takže není divu že po třech svižnějších kusech se obecenstvo začalo rozcházet ke stolům a pivu. Treason navíc ještě zvolnili a začali sázet „ploužáky“... Půlhodina (nebo jak dlouho to trvalo) byla nekonečná, vůbec nechápu, proč taková kapela jede turné s Arakainem. Vopruz.

Po krátké pauze narukoval před zvědavý dav TITANIC. Z tradiční sestavy dnes v kapele působí jen duo Stanislav Fric (bicí + zpěv) a Milan Hanák (basa + zpěv), kytaru třímá v rukou Georgi Enčev, který se (poprvé) přidal až po nahrání kultovního alba Metal Celebration a loni stál u reunionu. Titanic samozřejmě sázeli na starší kusy, z již dvakrát zmiňovaného debutu zazněly songy Ďábelská mumie, Netvor AIDS, Figurína, Démon či Metalový svátek. To samozřejmě udělalo radost pamětníkům, takže sál byl celkem slušně zaplněný. Co ale nemohlo činit radost nikomu, byl opět zvuk. Jednak byla citelná absence druhé kytary, jednak to prostě znělo mizerně. Jistě, Georgi je skvělý kytarista, o čemž všechny přesvědčil sólovou vložkou, ale celkově nemůžu být s koncertem spokojený. Své způsobily i retro pózy muzikantů, které už dnes k vidění příliš nejsou, vrcholem pak byl nepatřičný cover AC/DC. Myslím, že Titanic dnes už nemá co nabídnout, hrstka pamětníků jejich štace sice navštíví, ale jednou jim to bude stačit…

Jestliže dosud u mě vládlo rozčarování resp. mírné zklamání, ARAKAIN naštěstí z mé tváře zahnal chmury. Jedinou malou vadou na kráse byl zpočátku opět zvuk, ale vcelku rychle se Tóma srovnal (úsměv). Středobodem vystoupení Arakainu bylo loňské album Restart, kterému se před pár dny dostalo ocenění v podobě zlaté desky. Dvě největší perly z Restartu – Paganini a 1492: Dobytí ráje – samozřejmě nechyběly a jednoznačně patřily k nejlepším. Celý základní set byl postaven na albech, která nazpívali Honza Toužimský, případně Petr Kolář; nedělal jsem si poznámky, abych mohl sloužit celým playlistem, ale vzpomenu třeba na fajnovku Černý koně z Warning! nebo Prospektora z Labyrintu. Uprostřed si dopřál „trochu odpočinku“ Doxa, jehož bubenické sólo neurazilo, stejně jako precizní výkon všech muzikantů. Škoda, že nedošlo k nějakému žertíku na úkor Jirky Urbana, který právě (ne)slavil svátek (smích). Po povinném vytleskaném a vyřvaném návratu přidali pánové jen dva kusy (taky škoda), kterými se vrátili k éře Aleše Brichty. Jak Proč?, tak Apage Satanas samozřejmě vzbudily velikánský aplaus.

Co na závěr? Třeba, že Arakaini „hráli jak Paganini“, ale celková spokojenost s celou akcí „sotva z poloviny“. A ještě jedna nemilá záležitost - výše vstupného. Většina příchozích měla po zaplacení 290 Kč „tvář bledou - nejspíš ze slonoviny".

Poděkování Lence a Jirkovi za fotky.


Zveřejněno: 01. 05. 2010
Přečteno:
3563 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

14. 05. 2010 08:05 napsal/a manafob
zvuk arakain
no podle fotky zvucil Arakain jejich vlastni zvukar takze jestli se po par songach zlepsilo tak je to asi jeho prace, tedy pokud nezvucil i predchozi kapely :-)
05. 05. 2010 14:44 napsal/a immortal
Zvuk
Ano, ano, také jsem se zúčastnil, viď Johane. Pokud někdo hrát neumí, tak to prostě je slyšet, ale tentokrát stál za mixem člověk s amputovanými ušními bubínky. Že první, no dejme tomu kapela hrála příšernosti je (ne)svatá pravda, ale když jednou chybí kytara, podruhé basa a z bicích je slyšet jeden bubínek, tak bych mistrovy zvuku nejraději nechal profouknout ušní boltce sněhovým hasičákem. Pokud zní bídně dvě kapely a headliner večera ze začátku také, tak je nadevše jasné kdo za to může. Resumé je, že si návštěvu takového to cirkusu příště klidně odpustím.
04. 05. 2010 22:13 napsal/a hrasek
-> zvuk
\"ale kapela, protoze neumi hrat...\" ...hm to je fakt, ze se na to ten Encev raci nevysere
04. 05. 2010 11:19 napsal/a Venca Votruba
Kryptor
Jojo, to byl správný zlo metal :-))
04. 05. 2010 10:11 napsal/a corbow
v neblahe pameti
mam jeste radoby navrat Kryptoru....asi pred 3 roky...to byla vzorova ubohost...navic za strasny prachy...