Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

DISSOLVING OF PRODIGY – Echoes Of My Sadness CD 2010, Pařát

Byla to krásná doba. První polovina devadesátých let. Severní Morava. Doom metal. R.E.T., Hypnotic Scenery, Love History, Vaccum. A Dissolving Of Prodigy neboli ex-Bigotry. Právě jako Bigotry debutovala kapela kolem bratří Krystynů demosnímkem Step To The Grave (4/1993). V listopadu 1993 byli pánové (+ hostující slečna) ve studiu Fors znovu a zaznamenali další materiál, který dostal název Echoes Of My Sadness. Zároveň došlo k přejmenování skupiny na Dissolving Of Prodigy.

Toliko fakta vpravdě historická. Nyní máme rok 2010 a skoro 17 let od nahrání Echoes Of My Sadness je pryč. A demo konečně dostává podobu, jakou si zaslouží. CD je zabaleno do stylového bookletu vycházející z původní verze obalu (sousoší). Skládačka je citlivě rozdělena, jedna strana patří archivnímu materiálu a obsahuje texty i dobovou fotografii – vše jen černobílé. Druhá strana patří současnosti, aktuální sestavě a novým skladbám – jako bonus jsou za demáčem umístěny dva zbrusu nové songy.

1993 (angličtina – překlady textů jsou převzaty z webu kapely)

Ale pojďme alespoň krátce k „Ozvěnám mého smutku“.

Chladný a bezcitný je pohled mých očí,
ve kterých pomalu umírá touha žít.
Má duše bloudí v labyrintu beznadějné
prázdnoty a spaluje ji žár uhasínající lásky.

Úvod obstarává houkání sýčka, které podle pověry znamená neštěstí či úmrtí. A samý smutek jsou i texty, krátká ukázka z úvodního intra Lovely výše naznačuje, úryvek z titulní Echoes Of My Sadness podtrhuje.

V truchlící beznaději slyším
v mém nitru strašlivý nářek.
Má bezbřehá touho, jako sněhová vločka
rozplynula se naděje.
Pláču a tvá ústa zůstávají němá.

Beznaděj, trápení, slzy, žal, bolest, umírání, hniloba... – to byla typická doommetalová témata, kterými se hemžily texty všech tehdejších pochmurných kapel. Troufám si tvrdit, že Dissolving Of Prodigy byli v letech 1993 – 1997 nejryzejší žánrovou kapelou. Jejich hudba většinou plynula pozvolna, jen tu a tam se objevily trochu svižnější, death metalem načichlé úseky. Na přitažlivosti Echoes Of My Sadness se podepsaly jednak zajímavé kytarové momenty, jednak další, na svou dobu netypické nástroje – housle, klávesy a flétna. Díky nim je nahrávka dostatečně barevná a ze zemité ponuré kytarové vozby vystupují melodické pasáže, nejen v podání zmiňovaných nástrojů, ale i kytar. Zpěv je samozřejmě hrubý, tehdy ještě doba čistým vokálům nepřála (úsměv), jen hostující Eva si čistě zapěla, ale opravdu jen coby zpestření či jako protipól Pichločova chropotu.


2010 (čeština)

Od roku 1997 nebylo o DOP pět let příliš slyšet, připomněli se pouze účastí na tributním albu Master´s Hammer. O to překvapivější byl „návrat“ s novým materiálem v češtině v roce 2002 (Loučení se světem pozemským), na nějž navázala v roce 2008 opět česky zpívaná Štvanice. Proto není divu, že oba bonusy jsou opět v mateřštině. V tématech textů došlo samozřejmě k posunu, nekonečně soužení sice nevystřídaly veselejší záležitosti, ale ubylo „stylových“ termínů.

Mé dlaně hřálo slunce, a přece já se rozechvěl.
Můj motýl mávl křídly a pryč ode mne odletěl.
Ach ne, tomu přece nelze uvěřit,
Že němý motýl svými křídly umí udeřit.

Hudební rovina v podstatě pokračuje v podobných intencích, jako „kdysi“. Pomalé, ponuré kompozice jen  tu a tam rozčísne trochu rychlejší pasáž, osvěží flétna nebo klávesy suplující smyčce. Výraznější změna se odehrála za mikrofonem, Fusaty nejde do takových hloubek jako v minulosti Pichloč, spíše se drží špinavé zastřené, ale dobře srozumitelné polohy. S čistým zpěvem občas vypomáhá Valda, dohromady to zní naléhavě a zajímavě.

Zvuková kvalita demosnímku z roku 1993 je poplatná době i podmínkám, které tehdy ve studiu byly k dispozici. Přesto je nahrávka bez potíží poslouchatelná i dnes, navíc něco ještě vylepšil remastering. Nové skladby se nahrávaly ve studiu Zprdele Sound (to je tedy název – smích), a snad z důvodu jakési piety s jejich zvuk ani moc neliší od těch starých, jen jednotlivé nástroje jsou lépe čitelné (to platí hlavně u bicích), celkový dojem působí obstarožně (úsměv).

CD je skvělým svědkem doby, ve které se v našich zemích dostal doom metal na vrchol popularity a Dissolving Of Prodigy patřili k vlajkonošům žánru. Ze své cesty nikdy neustoupili a stále patří mezi nejvýraznější tuzemské party holdující nejpomalejšímu metalovému podžánru. Pro pamětníky a ctitele tklivých a ponurých melodií povinnost.


Seznam skladeb:

  1. Lovely
  2. Luck Of Teras
  3. Save Me
  4. Echoes Of My Sadness
  5. Break Of Beauty
  6. Dreams About Love
  7. Alone In My Recollections
Bonus:
  1. Němý motýl
  2. Píseň dnešní noci



Čas: 67:52

http://bandzone.cz/dissolvingofprodigy 

www.paratmagazine.com


Zveřejněno: 26. 04. 2010
Přečteno:
3388 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář