Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
INSANIA

Rakušané IN SLUMBER se v létě představí na festivalu AFOD. Pod pokličku kapely jsem se podívala s kytaristou Simonem Öllerem.

Ahoj Simone! Hned na začátku ti chci poděkovat za tvůj čas na tento rozhovor. Jak se dnes máš?

Dobře, děkuji. Je pro mě ctí dnes s tebou mluvit stejně jako mít možnost oslovit fanoušky extrémní hudby a hlavně ty v České republice.

Bez zbytečných slov bych se vrhla na vaší historii. Pokud se nepletu, IN SLUMBER vznikli na základě Wolfgangova nápadu a ty jsi jejich členem od samého začátku. Jak to na začátku probíhalo, byli členové nově vznikající kapely kamarádi, a proč jste si zvolili právě ten styl, který hrajete?

No, já jsem se vlastně přidal až po vydání „Stillborn Rebirth“ a bylo to přesně, jak říkáš, my všichni jsme byli přáteli. Wolfgang je na deathmetalové scéně déle než já ho znám a myslím, že už v té době měl svou vlastní vizi death metalu, kterou se mu povedlo naplnit až s IN SLUMBER.

Hrál jsi ty nebo někdo z tvých kolegů v nějaké kapele ještě před IN SLUMBER?

Já měl několik projektů a byl jsem v několika kapelách různých stylů. Jedou z nich je i OLEMUS, darkmetalová kapela založená v roce 1993, která už hrála v ČR na festivalu AFOD. Mimo metalu mám ještě projekty různých stylů, od meditační hudby 7ON’S RASTGARDEN, přes filmovou (Valentine’s Kiss) až po světoznámý alpský projekt LEINOEL. Ale hlavní kapelou je pro mě IN SLUMBER! A jak je to s ostatními ze skupiny? No se dvěma se tomu říká milostní trojúhelník, se čtyřma je to milostní pentagram, haha. Ale vážně, je to stejné jako v rodině, ve které každý z členů respektuje ty ostatní. Někdy je samozřejmě nutné určité dohadování, ale pokaždé, když jsme na tour, vládne výborná nálada, i když mezi sebou nemáme sex (smích).

Do metalového světa jste vlítli hned se studiovým albem Stillborn Rebirth a to krátce po založení kapely. Žádné promo ani demo… bylo to kvůli tomu, že jste už měli nějaké zkušenosti nebo jste měli hodně materiálu?

Myslím, že obojí. Naše zkušenosti vycházejí z působení v kapelách jako THIRDMOON, LEGACY OF HATE a OLEMUS a hodně jsme zkoušeli, abychom doladili a dotáhli specifický zvuk a vyznění IN SLUMBER. Všichni členové a nástroje mají stejnou důležitost, hlavně pro živá vystoupení. Taky jsme vždy hledali label, který odvede skvělou práci v oblasti promotion. Každá kapela ví, co to znamená, najít toho pravého člověka pro zastupování v oblasti propagace. Ale nám se to povedlo a je to stále lepší a lepší.

První deska Stillborn Rebirth byla výborně přijatá ze strany fanoušků i recenzentů, jak tuto desku hodnotíš s odstupem času? Je něco, co bys třeba změnil a co se ti na tomto albu stále líbí?

Neměnil bych skutečně nic, protože je to prostě deska a vše tam patří. Wolfgang udělal výbornou práci a povedlo se mu napsat skladby, které zapadají do uceleného konceptu. Myslím, že právě Stillborn Rebirth byl pro IN SLUMBER jedním z nejdůležitějších faktorů při úspěšném startu.

Po první desce jste hodně hráli na koncertech a festivalech. Zkusíš si vzpomenout na nejlepší a nejhorší zážitek?

No nejlepší i nejhorší v jednom byl Metalcamp 2007. Hráli jsme na hlavním pódiu odpoledne, slunce peklo rovnou do ksichtů a po první skladbě jsem si myslel, že tam z toho horka zkolabuji. Byl jsem sám překvapený, jak dlouho to člověk dovedl ustát, když ho v tu chvíli hraní tolik baví.

Jste spolu 8 let a změna sestavy se udála jenom jednou, kdy se Manuel rozhodl odejít a přišel Kay. Máte nějaký svůj recept pro udržení stabilní sestavy a spokojenosti v kapele?

Úplně na začátku proběhli ještě dvě změny - Alex Hornung a Matias Larrede byli prvními dvěma kytaristy, kteří pak odešli. Všeobecně bych řekl, že to je o tom, že se každý z členů musí starat jak o sebe, tak o ostatní členy kapely. A když je vše věcí kompromisu a domluvy, přijde i stabilita a spokojenost.

S druhou deskou došlo i ke změně labelu a mám pocit, že i k úpravě filozofie hudby. Tempo se o něco zpomalilo a hudba je celkově hlubší a těžší. Je tato změna způsobená novým labelem nebo lidmi, se kterými jste album dělali?

Mezi prvním a druhým albem uteklo hodně času a proto bych řekl, že tato změna byla jenom přirozeným vývojem. Mezi roky 2003 a 2007 jsme ustálili novou sestavu a nový výborný sound vznikal u Franze Pöhna ze Sunprojects ve spolupráci se Ziggym Siegfriedsenem and Tue Madsenem. Ještě teď si živě pamatuji ten skvělý pocit, kdy Scars: Incomplete vyšla. I proto jsme se rozhodli pro nový label.

Zaujaly mne názvy songů. Zajímáte se o nejtemnější zákoutí lidské mysli a texty jsou plné zničených a zmařených lidských duší. Co můžeš říct o Wolfgangově psaní textů a inspiraci, ze které se rodí?

Wolfgang ukryl určitý význam do všech textů IN SLUMBER. Píše o lidech na okraji společnosti a chybách společnosti jako například zneužívaní dětí. Toto téma se prolíná všemi alby IN SLUMBER.

Zpátky k hudbě. Rok 2009 byl důležitý ve dvou zásadních věcech. Kay Brem (stále v ELUVEITIE) se přidal ke kapele a vy jste vydali další nahrávku Arcane Divine Subspecies. Jak začala vaše spolupráce s Kayem a jak ovlivnil vaši hudbu?

Kay přišel do kapely, jelikož se velice zajímal o deathmetalové kapely. To se stalo po nahrání Arcane Divine Subspecies, takže jeho vliv na hudbu nebyl ještě tak veliký. Zatím nám nabídl, že se přidá k IN SLUMBER jako baskytarista na živé koncerty.

Nové album Arcane Divine Subspecies je zase trošku odlišnější od svých předchůdců. Stále jste zůstali v deathmetalových vodách, ale také používáte některé thrashové a metalcorové prvky. Z nahrávky je cítit, že máte rádi death metal staré školy, ale používáte moderní styly vyjadřovaní. Jak se tato nahrávka zrodila? 

Na Arcane Divine Subspecies jsme chtěli udělat ještě lepší a více extrémní death metal, než na nahrávce předchozí. Rychlost je velmi vysoká na většině stop a u některých songů slyšíš, že vyrostly skrze naše různé styly, které nás ovlivňují až do toho, co jsou teď. Můžeš klidně tyto songy nazvat „elegantní bastardi“. To je vše.

Reakce se různí. Některým lidem se to líbí, některým už tak moc ne. Co cítíš? Jsi hrdý na vaši poslední nahrávku, nebo na ni vidíš nějaké slabé místa?

Jsem velice pyšný na tuto nahrávku, protože nebylo jednoduché stvořit důstojného následovníka „Scars Incomplete“. Jsme více než spokojeni s výsledkem a to je pro nás zásadní. Toto album možná jiskří míň než „Scars“, ale hoří jako peklo! Pokud je opravdu jeden nebo dva lidé, kteří naše nové album nemají rádi, nerozesmutní nás to. Udělali jsme to nejlepší, co jsme mohli!

Období festivalů se blíží, co plánujete pro tento rok? Můžeme očekávat nějaké speciální show? Chcete pozvat české fanoušky na některou show?

Samozřejmě doporučím AFOD v Trhových Svinech a jedeme i evropské tour se SIX FEET UNDER a ILLDISPOSED a se zastavíme v Plzni. Pokud chcete přijet do Rakouska, v květnu hrajeme na Metalfestu Austria a v červenci na Kaltenbach Open Air.

V minulosti jsi byl členem dalších kapel např. UNDERGROUND GROOVE FRONT, THIRDMOON a nyní jsi v OLEMUS. Která kapela je, nebo byla, nejvíce slavnou a úspěšnou, a která kapela je pro tebe ta hlavní?

V UGF a THIRDMOON jsem hrál na basu, což je další má vášeň. Byly to krásné časy, ale už jsem neměl prostředky, abych hrál ve všech kapelách najednou. V OLEMUS máme tento problém také. Den má jen 24 hodin – bohužel.

Všechny kapely jsou blízké death metalu nebo je tam i kombinace death metalu a jiného stylu. Jaký druh metalu nebo hudby preferuješ ty osobně? Je nějaký styl, který nikdy nebudeš hrát a styl, který by sis chtěl vyzkoušet?

Snažím se držet svůj rozšířený horizont. Všechna hudba, která mně osloví je dobrá, nezáleží, zda je to metal, klasika nebo world music. Nevadí mně ani meditační hudba. Může to znít divně pro některé lidi, ale nacházím dobrou hudbu téměř všude… ok kromě šlágrů a folkové hudby (smích).

Jak vnímáš českou metalovou scénu? Máš rád některé naše kapely? Znáš některé festivaly?

Česká republika má velkou a velice kvalitní grind scénu! Ale dobrý potenciál má i celá česká metalová scéna. Například jsem viděl KRABATHOR v Linzi, kde zahráli neskutečné vystoupení! Úplně mě odrovnali! Kapely z České republiky jsou vždy vítány v Rakousku!

Mám pocit, že se blížíme ke konci. Chci ti poděkovat za tvůj čas a má poslední otázka se týká tvého oblíbeného pití a dalších lidí z kapely… Pokud chceš dodat nějaká důležitá slova, zde je čas a prostor..

Ha, mé oblíbené pití je voda, následováno Mojitem v Krumlovském „pirate boat baru“ a všichni milujeme pivo!

Všem metalistům - přijďte na naše koncerty, užijte si to a pak můžeme spolu popít! Díky za rozhovor!

http://www.inslumber.com/

Zveřejněno: 16. 04. 2010
Přečteno:
3378 x
Autor: Nathanella | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář