Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
INSANIA

ORPHANED LAND – The Never Ending Way Of ORwarriOR CD 2010, Century Media

Izraelci Orphaned Land nechali své fanoušky předlouho čekat, než jim naservírovali novou porci svého metalu s velkým podílem etnické hudby. Zatímco mezi alby El Norra Alila a Mabool uplynulo celých osm let, tentokrát to trvalo o dva roky méně. Přesto je šest let hodně... a hodně se také od novinky očekávalo.

Přiznám se, že bych nechtěl být v kůži v Kobiho Farhiho a jeho spoluhráčů. Po skvěle přijatém, takřka geniálním albu Mabool, přijít s dalším tak silným materiálem by se rovnalo malému zázraku. A ejhle, první skladba první části Sapari onen malý zázrak naznačuje. Svižná hymna s mužskými, ženskými (fenomenální Shlomit Levi) i sborovými vokály, chytlavými melodiemi a lehounkými dotyky blízkovýchodního folklóru funguje jako otvírák bezvadně. Leč s následující From Broken Vessels jakoby zpočátku kapele došel dech. Kolovrátkový metálek s nepřirozenými klávesovými momenty ale naštěstí trvá jen chvíli, aby jej vystřídalo razantní přitvrzení, deathový chrčák, spanilá Shlomit a... zase návrat k úvodnímu nemastnému – neslanému. Naštěstí mají Orphaned Land dostatek sebekritiky, aby v podobném duchu nepokračovali – skladba postupně houstne, přibývá nečekaných zvratů i zvuků a v závěru už můžeme mluvit o progresivním etno metalu s citlivým využitím lidových nástrojů. A třetí Bereft In The Abyss jede na lidovou notu celá, elektrické nástroje v ní nejsou třeba, hlavní slovo má nějaký exotický drnkací nástroj, nechybí bubínky ani zpěv jak z dobové slavnosti. A následuje má oblíbená pasáž rozdělená do dvou partů. V tom prvním mě dokonale uspokojují nádherná sóla i takové podivné táhlé zvuky, zřejmě z nějaké dlouhé trouby (připomínají mi pohádku Lotrando a Zubejda, něco podobného měl na svědomí jeden z muzikantů na bále v paláci sultána Sulejmána – smích). Na prog vlně se nese druhý díl The Path, energická a poměrně tvrdá kompozice s menším podílem zpěvů. V Olat Ha'tamid vládne hebrejština (ta se objevuje ještě v dalších skladbách, pouze Olat Ha'tamid je hebrejsky komplet) a s ní jsou samozřejmě spojené další folkové popěvky a melodie – škoda, že tady pánové na stopáži šetřili.

Druhý díl alba otevírá hebrejský „projev“, po němž následuje epická rozmáchlá heavymetalová kompozice. Tu střídá další mezihra v podobě brnkání a čistého, emocemi nabitého zpívání. Zpěvu v Disciples Of The Sacred Oath II také emoce nechybí, ale nechybí mu ani pořádný drajv – po předchozích uhlazenějších vokálech takřka blackový řev příjemně překvapuje. A není překvapením konec, New Jerusalem je jedním slovem úchvatný. Krásný ženský zpěv doprovází lidové nástroje, postupně přibývají i ty rockové, aby se s těmi prvními neustále prolínaly a střídaly, stejně jako Shlomit s Kobim... a ty nádherné melodie! První vrchol alba! A po něm trochu temnoty ála Moonspell coby další mezihra (Vayehi Or) a alternativní minimalistická M I ?

Finále aneb tři kratší intenzivnější skladby, přičemž hned ta první, Barakah, aspiruje na stříbrnou příčku za New Jerusalem. Opět nabízí pestrou paletu nálad, zpěvů, melodií tu více, tu méně chytlavých, neotřelá sóla na neotřelé nástroje a opět onen zvláštní východní opar, který jako by se nad všemi nástroji vznášel. A že se Orphaned Land nebojí řádně přitvrdit dokazují v takřka deathmetalové jízdě Codeword: Uprising. Kobi tahá slova hluboko z hrdla, kterému téměř nedopřeje odpočinku a jen na chviličku mu sekunduje nervní ženský hlas. Dramatická skladba opět staví na kontrastech – vedle zmíněného growlu se objevuje „zamlžený“ zpěv i cosi jako zpívaný proslov v pochodovém rytmu. Závěr patří optimistické kytarové „nekončící cestě“,  v jejímž závěru přichází i rozhřešení:
Jdi v míru, najdi svou víru
buduj své já, nenávist nechť opustí tebe
a budeš moci vytvořit nebe.

Texty popisují boj válečníka, jehož jméno ORwarriOR obsahuje výraz „or“, což v hebrejštině značí světlo. „Bojovník světla“ touží po míru mezi národy – ostatně promo fotografie a vyjádření Kobiho dokumentují opravdovou touhu Orphaned Land po porozumění mezi národy na nestálém území, na němž se zrodilo křesťanství, judaismus i islám. A pozor – neoznačujte Orphaned Land jako náboženskou skupinu, nemají to rádi (úsměv), správný termín je „skupina duchovní“.

Instrumentálním a pěveckým výkonům není možné cokoliv vytýkat, ostatně po 19 letech na scéně (základní kvartet spolu hraje od založení kapely!) a řadě úspěchů (i fanoušků) nelze čekat nějaké slabiny. Líbí se mi i perfektní zvuk a mix, všechny nástroje mají své pevné místo a žádný se nad ostatní nepovyšuje, ani neponižuje (když už jsme u těch pohádek - úsměv).

Nahrávka rozhodně není na jeden poslech. Při stopáži takřka 80 minut není možné se v rozmanitém materiálu rychle zorientovat, natož „vyzobat“ všechny kudrlinky, ozdůbky a vychytávky. Mně to trvalo nějakých 14 dní, po kterých mám celkem jasno. Jasno v tom, že Orphaned Land mají stále co říct a stále patří k nejzajímavějším metalovým kapelám. Jediné drobné mínus spatřuji v přílišné délce některých skladeb – tudíž proti Mabool, které by u mě bralo plný počet bodů, dostává „Válečník“ o jeden bodík méně.


Seznam skladeb:

[Part I: Godfrey's Cordial - An ORphan's Life]
Sapari
From Broken Vessels
Bereft In The Abyss
The Path Part 1 - Treading Through Darkness
The Path Part 2 - The Pilgrimage To Or Shalem
Olat Ha'tamid

[Part II: Lips Acquire Stains - The WarriOR Awakens]
The Warrior
His Leaf Shall Not Wither
Disciples Of The Sacred Oath II
New Jerusalem
Vayehi Or
M I ?

[Part III: Barakah - Enlightening The Cimmerian]
Barakah
Codeword: Uprising
In Thy Never Ending Way (Epilogue)


Čas: 78:20

www.orphaned-land.com

Zveřejněno: 14. 04. 2010
Přečteno:
3268 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář