Nejbližší koncerty
  • 16. 04. 2024Extrémní death-thrashová kapela SPIDER KICKER'S z Řecka h...
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

První a poslední ročník pagan/folk/black metalového mini festivalu.

První dubnová sobota zářila od ranních hodin teplými paprsky, den jako stvořený pro první ročník mini festivalu BELTIS TIME, DRINKING TIME. Krátce po ránu (druhá hodina odpolední pro mě vzhledem k sobotě a páteční kocovině ještě stále byla ránem) vyrážíme směr ostravská Tančírna vychutnat si to nejlepší z české scény a potěšit sluch i oči trojicí výborných zahraničních hostů.

Úvodní Slováci ABSTRACT se zde zastavili v rámci Hear our voices! Tour 2010 organizovaném k jejich 15. výročí existence. Postupně představili skladby z prvního (Fragmenthea) i druhé alba Pantomime In Neosolium. Jejich progresivní, klávesy opepřená hudba však docela zanikala ve zvukové kouli a chvíli bylo docela problém rozeznat jednotlivá sóla. Kapela se ale nenechala odradit ani malým počtem přítomných v sále a valila do publika bez zbytečných slov. Pro dnes docela příjemná kapela na úvod, i když mě tato show nějak nestrhla.

První zástupce českých kapel jsem očekávala s velkým otazníkem v mysli. Když jsem s CRUADALACH měla tu čest naposledy, sešlo se několik faktorů, které můj zážitek výrazně pokazili a tak jsem byla zvědavá, zda se jim na stejném místě můj názor povede napravit. A povedlo! Dnešní vystoupení mělo hodně kladných stránek, z nichž méně důležitými faktory bylo příjemné oblečení slečen a přítomnost druhého cella. Kapela čítala na pódiu 9 členů a během celého setu se jim povedlo předvést slušnou sehranost, i když to díky špatnému zvuku bylo chvílemi problém poznat. Největším kladem vystoupení i kapely je obrovská energie, která z hraní, skladeb i jednotlivých členů vychází a kterou beze sr..í valí do publika. Ostré kytary kolem nichž se plazí líbezné tóny houslí a cella svou energií doplňují bicí a chvílemi se do hry zapojí i další folkové nástroje. To co ale v porovnání s předchozím vystoupením zůstalo na stejné úrovni, je zpěv a vokál hlavního zpěváka Radalfa. Bohužel jsem nepoznala žádný výraznější posun a proto pro mě stále zůstává jeho vokál nejslabší stránkou CRUADALACH. Závěr setu patřil stále oblíbenějšímu coveru Zlatovláska.

A pohádka pokračuje s kučeravým blonďatým princem přijíždějícím na koni jménem ASGARD. Tato brněnská banda vyrazila jenom den před festivalem na své Easter Massacre Tour na podporu nové desky Zlověstné Časy. Playlist představoval skladby z novinky (Založení Říše, Pohár a Meč, Zlověstné Časy a Řeka Smrti) stejně jako staré známé pecky. Kapela je na scéně již nějakou dobu a tak se nějaké začátečnické faux pas nekonalo, i když se musím přiznat, že mně t co předvedli nijak zvlášť nenadchlo. Před pódiem, postává pár fanoušků, ostatní dávají oddech před nastupujícím black metalovým masakrem.

Plzeňská PANYCHIDA patří mezi mé oblíbence a dnešní set je tak trochu speciální. První faktem je nový zpěvák a druhým nová deska Moon, forest and blinding snow. I když zpěvák na první dojem působil tak trochu křehounce s prvním zpěvem tento dojem opadá a před publikem stojí kvalitní vokalista se zajímavým, black metalovým skřekem. Nevím přesně jak dlouho PANYCHIDA nového zpěváka hledala, ale myslím, že tahle kombinace je více než slušivá. Opět to byla PANYCHIDA jak ji znám z předchozích časů, rychlá, ostrá a drsná, stejně jako Pohané jejichž odkaz do hudby a textů proniká. Mezi staršími skladbami se objevily i ochutnávky na desku, které se v těchto dnech rodí v nahrávacím studiu. Nevím zda jsem slyšela správně, ale texty této novinky by měli být psané ve staroslovančině (nebo jenom skladba O orilě i Zmiji),což mou zvídavost podnítilo ještě více. Set výborný, energický a strhující, je vidět, že se PANYCHIDA vrací v plné síle.

AVENGER je po PANYCHIDě třetí kapelou zmiňovaného Easter Massacre Tour. Úvod setu patřil albu Feast of Anger – Joy of Despair (Zrození Múzy, Rituál Hněvu) a postupně nabídl skladby ze všech období kapely. Vyrovnaný a dobře provedený set, který ale podle mě trochu nezapadl mezi PANYCHIDu a TROLLECH. I když mně v minulosti show této kapely uměla zaujmout, dnes mi to i kvůli zhoršujícímu se zvuku nesedlo.

Ale zpátky do pohádky. Princ na koni odcválal za krásnými princeznami v publiku a pódium se plní lesními skřítky a temnými přízraky. Vysoká štíhlá postava se jako stín mihne u stěny a chytajíc kytaru, hodí do publika chladný pohled s odkazem: „Plemeno pohanské, zkuste mi tu nepařit!“ TROLLECH doplnili kapely s novými alby a i oni dali možnost ochutnat novinku Jasmuz v podobě skladby Moudrost Kováře. Nezůstali ale jenom o novinek a napálili do lidí již kultovní Stromy Jsou v Nás a Ve Stínu Starých Dubů. Vystoupení bez jediného zaváhání, strhující od prvních tónů rychlých kytarových sól, až po každé slovo temného, chraplavého vokálu. Výborná show, která roztančila přítomné a vytvořila v ještě stále docela prázdném klubu výbornou atmosféru.

Světla tmavnou, nálada houstne, mluva se tiší…přichází zlo! Srbský „metal of black death“ a za tímto označením jedna z nejlepších metalových kapel této malé krajiny. MAY RESULT vzrostli z bývalých členů THE STONE a uzavírají čtveřici, která společně vyjela na zmiňované Velikonoční turné. Jejich sestava se na tomto tour díky soukromým problémům jednoho z kytaristů musela trochu pozměnit a tak basák chytl kytaru a basu nový kluk v domě. Pozérský nástup za působivého intra a prezentace poslední desky Slavia Smrti může začít. Čistokrevné bicí, melodické pasáže nabité chladnou atmosférou a štěkavý vokál se spojují do temného, melodického black metalu, který má v sobě jistou magickou sílu. Od prvních tónu bylo jasné, že to tihle pánové myslí vážně a zlo je jejich denním chlebem. Výborná show plná ostrých kytarových „vyšívaček“.

Předposlední dnešní kapela pokračuje v černém tažení a není to nikdo jiný než polští BESATT. Úvod patřil poslední desce Demonicon a skladbám With Night a The Ninth Spirit, která je zasvěcená bohu Paimonovi (jeden z pekelných králů, nejvěrnější Luciferovi). Během dalších minut vystoupení odzní i několik starších lahůdek mezi nimiž dominuje kultovní Ave Master Lucifer. Tradiční black metal má stále své nepřekonatelné kouzlo a tato polská trojice dnes ukázala, že tomuto stylu rozumí a baví se ním. Největším mínusem setu byl zvuk, který z rychlých kytar a vražedných bicích udělal nesrozumitelnou kouli a v podstatné míře zkazil celkovou úroveň show.

S dvanáctou hodinou končí dnešní hudební maraton, který zakončují lotyšští SKYFORGER. Od blacku k folku a chytlavým melodiím. Kapela nedávno vydala novou desku Kurbads, která v určitých prvcích navázala na předchozí styl, ale posunula ho blíže k thrashovým vnám. Folkové elementy již netvoří hlavní osnovu jednotlivých skladeb, ale dotvářejí celkovou atmosféru. SKYFORGER roste a vyvíjí se a je radost vidět, nebo lépe řečeno slyšet, vzrůstající kvalitu jejich projevu. Plynule navázali na dnes započatou pohádku a odnesli nás do vesničky starousedlíků v období šťastných časů hojné sklizně. Veselost, vyrovnanost a velká radost z hraní sálala z pódia a publikum odpovídalo veselým tancem. Chytlavé melodie, propracované kytarové linky a hutné vokály, do kterých se chvílemi zapojila celá kapela. Plné nasazení a výborná show byla na světě.

Co říct na závěr? Byla to výborná a skvěle připravená akce, která mimo zajímavých kapel nabídla i příjemné ceny v tombole. Z mínusu snad jenom nedostatečná účast fanoušků a pár individuí, které jsou ale na každé akci. Kdo nebyl, může litovat a kdo byl může litovat jenom toho, že další ročník tohoto folkovo – blackového mini festivalu nebude.
 
Rozsáhlá fotogalerie zde.

Zveřejněno: 09. 04. 2010
Přečteno:
3640 x
Autor: Nathanella | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář