Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

ROTTING CHRIST – Aealo CD 2010, Season of Mist

Dvaadvacet let už nám k tanci i poslechu hrají řečtí bratři Tolisové a spol. aneb Rotting Christ. Na jejich jubilejní desáté plnohodnotné album se čekalo dlouhé tři roky, takže se hned nabízí otázka, zda se čekání vyplatilo? A ač většinou přichází verdikt v závěru recenze, tady si dovolím odpovědět na otázku obsaženou v předchozí větě hned v úvodním odstavci a bude mi stačit jediné slovo: ano.

Podivný název alba Aealo samozřejmě svádí k domněnce, že jde o nějaké historické řecké slovo, ale přesný význam nechme raději vysvětlit samotného Sakise Tolise: „Aealo je vlastně do latinky přetransformovaný název starověkého řeckého slova ΕΑΛΩ a v překladu znamená něco jako špína, katastrofa a destrukce. Texty i hudba s tímto názvem souvisí a doufám, že posluchač jejich sílu při poslechu pořádně pocítí.“

Já si myslím, že v první řadě posluchač pocítí sílu typického epického black metalu Rotting Christ a hned v řadě druhé sílu řecké etnické hudby, zde zosobněné tradičním sborem Pliades z oblasti Epiros (která se nachází na rozhraní Řecka a Albánie). Od začátku do (skoro)konce sázejí Řekové jeden silný riff za druhým,  nechybí dech beroucí melodie a všudypřítomné ženské chorály. Právě divoženky z Pliades působí zpočátku jako trochu rušivý element – ale zdání klame, s každým dalším poslechem je jasnější, že jejich „kvílení“ je do okolní temné muziky zakomponováno s citem a dodává albu specifickou auru.

Kdybych měl vybrat nějaké favority z vzácně vyrovnaného materiálu, tak nejdříve sáhnu po třetí  Demonon Vrosis. Po úvodní mužské recitaci za doprovodu nezbytného Pliades sboru se skladba rozjíždí pozvolna, nenápadně, ale postupně dojde na hypnotické momenty i melodickou snovou pasáž, kterou střídá kouzelné kytarové sólo, po němž následuje uhrančivý Sakisův zpěv do nádherné melodie. Podobně bych mohl popisovat všechny skladby, v každé lze najít spoustu zajímavých motivů, vyhrávek, melodií... Ale aby nedošlo k mýlce, Rotting Christ umí i řádně přitlačit na pilu, takže nechybí ani řev, ani rychlé blackové momenty, třeba taková Santa Muerte je pořádný kvapík s přímo ďábelským chechotem. Přesto si myslím, že síla Rotting Christ je spíše v naléhavých atmosférických polohách, třeba takřka doommetalová tryzna Thou Art Lord (v níž se u mikrofonu objevil Alan A. Nemtheanga z Primordial) má obrovský potenciál posluchače doslova vtáhnout do sebe, takže ten ztrácí nejen pojem o čase, ale i o tom, kde se nachází (úsměv).

Poslední, takřka devítiminutový opus Orders From the Death je zřejmě poctou americké avantgardní zpěvanduli řeckého původu Diamandě Galas. Nebývá zvykem, aby se v coveru objevila původní interpretka skladby, ale Rotting Christ i tady dokazují, že mají i nehudební neotřelé nápady. Diamanda tady svým nervním hlasem dává projevu Rotting Christ další rozměr. Pořád jsou to Rotting Christ – zpočátku avantgardní, postupem doby přece jen metalovější. A když už to vypadá, že je konec, následuje ještě extravagantní recitace, která nahrávce nasazuje královskou korunu.

Dejme na závěr ještě jednou slovo Sakisovi : „Aealo pojednává o pocitech bojovníka během bitvy. Je plné zvláštních pocitů děsu, zběsilosti a hrůzy. Rád bych, aby se posluchač dostal do stavu, kdy se ocitne uprostřed boje a jeho zbraněmi se stanou vlastní pocity. Není to přímo o válce, spíše o tom vnitřním boji pocitů. Až album doposloucháš, zaplaví tě slastný pocit úniku. Na poslední chvíli ses dostal pryč z této nebezpečné hry a vlastně jsi jí vyhrál!“

A já dodávám: Letos zatím vyhrávají Rotting Christ!!!

Seznam skladeb:
  1. Aealo
  2. Eon Aenaos
  3. Demonon Vrosis
  4. Noctis Era
  5. dub-sag-ta-ke
  6. Fire Death and Fear
  7. Nekron lahes...
  8. ...Pir Threontai
  9. Thou Art Lord
  10. Santa Muerte
  11. Orders From the Death (Diamanda Galas Cover)


Čas: 50:00

www.rotting-christ.com

www.myspace.com/rottingchristabyss 


Zveřejněno: 08. 04. 2010
Přečteno:
3508 x
Hodnocení autora:
10 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

25. 03. 2013 13:57 napsal/a Asphyx
Kata Ton Daimona Eaytoy
Sice to není zrovna moje krevní skupina, ale nová deska Kata Ton Daimona Eaytoy se poslouchá velmi příjemně.
09. 04. 2010 15:20 napsal/a DW
Celkem
zábavná záležitost. 8/10 bych to viděl :)