Nejbližší koncerty
  • 16. 04. 2024Extrémní death-thrashová kapela SPIDER KICKER'S z Řecka h...
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
LLYR

Na otázky odpovídal kytarista David Šebesta. Kytarista a hlavní skladatel, progresivně smýšlejícího heavy rockového kvarteta Šašci v manéži.

Kdy byla vaše skupina založena, proč zrovna tenhle název, co znamená a co bylo prvotním impulsem pro její vznik?

Kapela Šašci v manéži byla založena v roce 2003 (tehdy ještě pod jiným názvem), ovšem fungovat jako celek jsme začali až od roku 2007. Do té doby to bylo spíše hledání a zkoušení různých muzikantů, kdo bude nejvíce do kapely pasovat. Prvotním impulsem byla touha hrát vlastní hudbu a poznat nové muzikanty. Určitě jsme chtěli použít něco "echt českého" a myslím si, že "Šašci v manéži" tato kritéria 100% splňuje. Název Šašci v manéži je ale samozřejmě dvojsmyslný. Většina lidí si pod ním představí Bolka Polívku a klauny, ovšem jeho pravý původ a smysl pochází z brněnského hantecu.

Představ jednotlivé členy - věk, zda již někde hráli a jak dlouho hrají na svůj nástroj?

Od ledna máme nového bubeníka a nedávno jsme zjistili, že nyní máme od nejmladšího po nejstaršího člena šestileté odstupy, přičemž nejmladšímu z nás je 23 let. Jsme tedy multigenerační kapela:o). Vezmeme to tedy od nejstaršího: Zpěvák "Guliver" je bigbítově nejzkušenější muzikant, nevím přesně v kolika letech začal hrát (zpívat), ale určitě má za sebou nejvíce zkušeností, ať již jako aktivní muzikant, tak i zvukař. Spoustu let působil ve skupině Mravní bahno. Je to typický zpěvák - "bohém", s jakými to asi žádná kapela nemá lehké:o). Dalším členem kapely je můj bratr Zdislav Šebesta (původně jsme v této kapele měli být tři bratři :o)). Zdišek je nenápadný, ale strašně důležitý člen s velice vkusně hranou basou. Co si pamatuju, tak na baskytaru hraje od malička a samozřejmě si také prošel různými hudebními tělesy. Potom jsem tu já: Dave - kytarista. Snažím se být takovým tím hnacím motorem kapely a někdy to i funguje:o). Na kytaru hraji také odmalička a působení v různých kapelách se ani mě nevyhnulo. Posledním členem je náš nový bubeník "mladej Pedál", který k nám úžasně hudebně i lidsky zapadl a ihned se aktivně zapojil do aranžmá některých písniček. Nevím kolik let bubnuje, ale když nastoupil k nám, tak říkal, že pět let nebubnoval:o). I přesto mu to ale šlape (na pedál):o). Mimo ostatní členy kapely s námi občas na klávesy hostuje náš dlouhodobý kamarád a v podstatě spoluzakladatel skupiny Ludvík Čihánek. Někdy (v případě časového zaneprázdnění baskytaristy Zdiška) Šašky můžete vidět s basistou Mirkem Bílkem, který stabilně hraje ve skupině Decameron.

Za jakých podmínek jste nahrávku pořídili, jak jste s ní spokojeni, jaký náklad jste od nahrávky pořídili, jak jde zatím na odbyt, jaká je cena?

Nahrávku jsme pořídili ve vyškovském nahrávacím studiu Davos. Nahrávka určitě není špatná, brali jsme to spíš než nějaké regulérní CD, jako takovou demo nahrávku, určenou hlavně na propagaci naší hudby, a ne na nějaký masivní prodej CD (prostě jde o to, když si chceme zahrát na nějaké větší akci, nebo se někam přihlásit, musíme mít něco v ruce). Od nahrávky jsme pořídili asi 100 ks, které jsou již víceméně pryč, ovšem v případě zájmu není problém další kopie dodělat. Cena jednoho kusu je 100,- Kč.

Texty - proč jste se rozhodli zpívat česky-anglicky, kdo je autorem slov, jaká témata volíte?

Texty jsou nakombinované česky-anglicky záměrně. "Měkčí" písničky jsou zpívané česky a "tvrdší" anglicky. Myslím si, že je to docela dobrá kombinace, která podporuje celkové vyznění CD, čímž se oprošťuje od určité jednotvárnosti. Texty jsou výhradně zpěvákova záležitost, některé si skládá sám, jiné s pomocí svých "přítelkyň":o). Témata jsou různorodá a hlavně se odvíjí od celkové nálady skladby. Určitě nejsme zaměřeni na jeden tématický okruh.

Kdo je autorem loga, obalu, webu - jakou důležitost přisuzujete těmto grafickým věcem?

Na logu se momentálně pracuje, s obalem na CD nám pomáhal náš známý webmaster a svoje webové stránky ještě nemáme. Je pravda, že zatím tyhle grafické záležitosti moc neřešíme a určitě si na nich nezakládáme. Myslím si, že momentálně pro naši kapelu, která prostě není nijak masově slavná, nejsou osobní stránky až tak důležité, a to hlavně proto, že veškerou hudbu, fotky, videa, koncerty, novinky můžeme bez problémů uložit na server: bandzone.cz/sascivmanezi, který je vlastně takovou naší domovskou stránkou. Těch serverů, kde si dneska může kapela založit svůj profil a sdílet výše jmenované produkty je samozřejmě mnohem víc, a je to vždy na kapele, jestli zvolí možnost vlastních stránek, založení band profilu, nebo kombinaci obojího.

Které kapely patří mezi vaše vzory/zdroje inspirace?

Tak tady je to určitě různé a jde to cítit v celkovém vyznění celého CD. Různorodost hudebních vzorů vyplývá z již výše zmíněných věkových odstupů, jelikož každý asi vyrůstal na jiné hudební vlně. Myslím si, že naše tvorba je ovlivněna zejména skupinami jako např. Black Sabbath, Dream Theater, Audioslave, Extreme atd.

Poslali jste nahrávku na firmy, případně na které, jaká byla/nebyla odezva?

Jednoduchá odpověď: ne :o).

Kolik máte za sebou koncertů a který považujete za nejpovedenější?

Přesné číslo nevím, ale od roku 2007, kdy jsme začali koncertovat, jich bude zhruba kolem 30. Mezi nejlepší koncerty určitě patří vyškovský festival Rock Shock 2009, festival u Vlasty Redla (oslava jeho 50. narozenin) a v neposlední řadě hraní před domácím publikem. Kdybych měl přece jen jeden vyzdvihnout, tak by to byl křest našeho CD - Kocór f tróbě, který konal v srpnu 2009 open air v Bučovicích a který se nám opravdu povedl.

Máte ambice ukázat se v zahraničí?

Určitě, proč ne? Rádi bychom si v zahraničí někdy zahráli, ale popravdě jsme po tom ještě nijak nepátrali.

Plány do budoucna...

Plány do budoucna jsou jasné: hrát, hrát, hrát a dělat sobě i druhým hudbou radost!

www.bandzone.cz/sascivmanezi

Zveřejněno: 08. 04. 2010
Přečteno:
3763 x
Autor: Mafek | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář