Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

SAMHAIN – The Ark Of Eternity CD 2009, vlastní náklad

Základní kámen skupiny Samhain byl položen na jaře 2006, následně proběhlo několik personálních změn a na sklonku roku 2007 vykrystalizovala sestava, v níž je zajímavý nejen věk zpěvačky Veroniky Stříbrné (16 let), ale hlavně basáka Marcela Blažka. Ten totiž kdysi působil ve skupině Tormentor (death / thrash metal, vystoupení na památném Death Metal Session v roce 1988) a je o celých 26 let starší než zmíněná Veronika. Zbytek kapely je velice mladý, mezi 18 a 21 roky. V začátcích prý nikdo neuměl na nic hrát, jen klávesák v dětství navštěvoval hodiny klavíru.

Od začátku Samhain tíhli k melodickému metalu, na debutovém albu by se jejich produkce dala zařadit do škatulky power / speed metal. Po dramatickém intru, ve kterém zpočátku patří prostor jen klávesám a následně se přidávají i ostatní nástroje, následuje osmero melodických songů. Poznávacím znamení Samhain je bezesporu zpěvačka. Těch u nás v daném žánru příliš nefunguje, Veronika navíc disponuje zajímavou barvou hlasu a vytýkat jí lze spíše drobnosti, třeba občasnou nedotaženou intonaci či nejisté výšky (které naštěstí příliš nepoužívá).

Více výhrad bych měl k hudební stránce materiálu. Ona už padesátiminutová stopáž znamená pořádnou porci muziky a tak není divu, že kromě několika výraznějších skladeb ty ostatní tak trochu splývají v jednolitou masu, v níž chybí záchytné body. Za ty bych označil druhou, sáhodlouhou, přesto nenudící skladbu Part of Destiny, v níž se neustále něco děje a mění, navíc Veronika tady volí takovou sametovou barvu svého hlasu, která pěkně „hladí“. Druhým výrazným momentem je titulní The Ark of Eternity, která po několika střednětempých skladbách přináší svěží větřík do Samhainích plachet. Speedová jízda, ve které citelně vypomáhají se sborovými zpěvy Michal Kůs a Vojta Šimoník (Eagleheart), parádně odsýpá a byť je poplatná žánru, pár neotřelých nápadů v ní objevit lze (třeba nenásilný přechod od klávesového do impozantního kytarového sóla). Co by to bylo za melodicky metalovou desku, kdyby na ní chyběla balada? The Cave přichází v pravý čas, těsně před koncem alba. Velký prostor v ní vedle výborné Veroniky dostává klavír, kytary jen tak dokreslují atmosféru... protože dobře vědí, že jejich čas ještě přijde! A skutečně, poslední Revelation of The Question of Why, po krátké syntetické introdukci, propuká v solidní speedový kvapík, v němž sólové pěje již zmiňovaný Michal Kůs střídající se s Veronikou. A když už střídání, tak i v případě kláves a kytar, přičemž prvně jmenované dostávají více prostoru v první polovině a druhé vládnou ve druhé části.

No jo, jenže čtyři skladby z osmi jaro nedělají... Zbytek je průměrný, místy trochu nudící, místy zajímavější, ale celkově nikterak interesantní. Možná kdyby jednu dvě skladby nechali pánové a slečna bokem, vyzněla by nahrávka o něco lépe, ale protože ideově jde o koncepční příběh, asi by to možné nebylo. Celkově tedy nahrávka působí lehce rozpačitým dojmem, ale v rámci tuzemské scény patří k tomu lepšímu, co jsem v poslední době v daném žánru slyšel. Ona konkurence není zrovna veliká a když Samhain trochu zapracují na stavbě skladeb a odváží se trochu přitlačit na pilu (rychlejších pasáží bych snesl dvakrát tolik; některé momenty po nich vyloženě volají), může jejich další počin bodovat výše než tento.

Pochvalu zaslouží precizně zpracovaný booklet – digipack s vloženou knížečkou, ve které nechybí stylové fotky s motivy v podobě „zimní krásy okenních skel“, texty (jen v angličtině), popis příběhu (trochu kostrbatý a jen v češtině) ani další podstatné informace. A zvuk ze Shaarku je také podařený.

Seznam skladeb:
  1. Rising within Downfall
  2. Part of Destiny
  3. Lineage
  4. Only I Know
  5. Eclipse
  6. The Ark of Eternity
  7. Antedeluvian
  8. The Cave
  9. Revelation of The Question of Why

Čas: 50:14

www.samhaincz.cz

Zveřejněno: 02. 04. 2010
Přečteno:
3383 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

14. 04. 2010 16:31 napsal/a Johan
Úsměv...
Ahoj Antijohane, máš hezkej nick:-)... Ale přitlačit jsem nějak nemohl člověče. Věř, že jsem to slyšel ne dvakrát, ale možná dvacetkrát - poslouchám nahrávky opravdu důkladně, než něco sesmolím. A délka? 30 minut by možná bylo málo, ale 50 je na mě moc. Nicméně každý má právo na svůj názor, samozřejmě... Jo, škála je 1-10, přesně jak se domníváš.
14. 04. 2010 15:23 napsal/a Antijohan:-)
hlavně vydržet
Johan, trochu uznání, pro začátek dost dobrý, ne? Mohl’s trochu přitlačit – aspoň na 7 (předpokládám, že škála je 1-10, čím víc, tím lépe). První poslech může být místy takový „rozpačitý“ (viz. recenze), ale určitě se vyplatí dát si to pěkně ještě jednou. Nicméně – je to Johanova recenze, takže je asi skoro zbytečné s ní polemizovat. P.S.- ještěže Johan není členem Samhain – to by se délka nahrávky smrskla na 30 minut:-)