Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

Česká doommetalová scéna momentálně příliš nežije Ale snad se začíná blýskat na lepší časy, z Prahy se hlásí nová parta ctící žánrové mantinely.

Na otázky odpovídal zpěvák Zdeněk.

Přiznám se, že mé první setkání s Et Moriemur proběhlo, až když jsem obdržel na recenzi vaše CD. Jak dlouho vlastně existujete a jak k vašemu založení došlo?

Et Moriemur vznikli v únoru 2008. Předtím jsem i s Honzou (basa) hrál v kapele Ameth, takový „progresivní doom“, což mi ale nevyhovovalo, bylo tam na mě moc sól (smích). Chtěl jsem hrát čistší a tvrdší doom řízlý deathem, blackem a vážnou hudbou. Zeptal jsem se Honzy, jestli by do toho se mnou nešel a kapela byla na světě. 

Co znamená váš název?

Název Et Moriemur v latině znamená „všichni zemřeme“, je to taková formule, která se používala ve středověku a všem připomínala, jak nicotný je člověk, něco jako memento mori. Pro kapelu, která chce hrát smutnou a depresivní muziku, to je myslím ideální název!

Kdo vlastně tvoří sestavu Et Moriemur? Hraje (nebo hrál) někdo ještě v jiné kapele?

Mně a Michalovi (bubeník) už je přes třicet, oba kytaristé (Fedor a David) nás ale pomalu dohánějí (úsměv). Honzovi je 25 a nejmladšímu Bertovi (klávesák) je 18. Každý z nás už hraje nějaké to léto, někdo víc, někdo míň. Michal například působil v Silent Stream of Godless Elegy a v Dissolving of Prodigy a teď v Cruadalach, Honza hraje také v Return to Innocence. Já jsem předtím zpíval v jedné italské hardcorové kapele, Fedor má své Passion of Sorrow, David hraje v Post Mortem a Bert byl s Michalem v dnes už neexistujících Creed of Life.
 
Vaše debutová nahrávka zatím sbírá vcelku pozitivní ohlasy, snad jen zvuk by mohl být o něco lepší. Kde jste nahrávali?

Lacrimae Rerum jsme nahráli doma u Fedora. Jeho příchod znamenal pro EM mnoho nejen z umělecké, ale také z technické stránky, ovládá totiž všelijaké přístroje a programy, kterým například já vůbec nerozumím (smích). S výsledkem jsme spokojení, samozřejmě ale jde o naši první nahrávku, příště už budeme o něco zkušenější a budeme se moci vyvarovat určitých nedostatků.

Jaký náklad jste od nahrávky pořídili a jaká je cena?

EP jsme v prosinci vytiskli 100 kusů, každý stojí 110 Kč, ale bereme to hlavně jako promo materiál a většinu jsme rozeslali na recenze a do vydavatelství.

Při úrovni nahrávky, která je podle mě i dalších recenzentů nadprůměrná – není to škoda, že jste to vydali jen na páleném CD? Při dnešních cenách výlisu i při malém nákladu nejsou náklady skoro o nic vyšší než vypalování a polepování CD...

Aby se lisování vyplatilo, museli bychom si nechat udělat minimálně 500 kopií, což by nás přišlo na více než 12 tisíc. Na to jsme jednoduše neměli peníze. Navíc jde o naši vůbec první nahrávku a chtěli jsme i trochu vidět, jakou odezvu vyvolá. 

Kdo je autorem textů a co jimi chce říct?

Texty píšu já na základě toho, jaké emoce chci vyjádřit. Dá se říct, že jde o typická doomovská témata jako bolest, absurdita a pomíjivost života a rozhořčení nad tím vším. Texty jsou taky o lásce, ale jenom z pohledu jejího neodvratného konce, který je dán smrtí. No a nechybí ani hledání, nevím jestli říct boha, prostě nějakého vyššího smyslu, který, přestože člověk jako bytostně velmi omezená bytost nikdy nenajde, nemůže se toho hledání ani zcela vzdát.

Zpíváte většinou anglicky, ale také používáte zajímavá zpestření ve formě poezie začleněné do jednotlivých textů...

Texty jsou převážně v angličtině, protože jde o jazyk, kterému rozumí více méně všichni, nejen Češi. Mám rád řekněme kosmopolitní přístup, proto často používám i citace světových básníků, a to v originále, protože překlad nikdy nevystihne dokonalost jejich díla.

Proč jste vybrali zrovna verše G.Ungarettiho, K.J.Erbena, J.W.Goetha a E.T. Stanforda?

Jak Ungaretti tak Stanford bojovali v první světové válce. Stanford ani nebyl žádný profesionální básník, ale normální voják, který psal verše v zákopech. Jejich dílo mě inspirovalo svou melancholickou atmosférou. Erben se zase hodil do Doom Soldier, protože je to taková balada o tom, jak si mrtvý milenec přijede pro svou živou snoubenku. No a Goethe v Prometheovi mistrovsky vyjádřil rozhořčení člověka nad skandálním božím mlčením...

Obal Lacrimae Rerum je hezky graficky vyvedený, takový pochmurný, tmavý, stejně tak webové stránky i stylové logo – vše ctí žánr. Kdo se o tyhle záležitosti stará?

Autorem loga a obalu je má přítelkyně Samantha. Technicky nám pak velmi pomohl grafik Ondřej Lazar Krynek, jeho je taky skupinová fotka na EP. Web etmoriemur.com jsem dal dohromady já sám, stránky nejsou nijak složité, ale myslím, že svůj účel splňují. Grafická stránka je pro nás velmi důležitá, spolu s texty je nezbytnou částí  hudby, prezentují ji navenek i těm, kteří nás ještě nikdy neslyšeli.

Samozřejmě, že vaše hudba každému připomene nějaké jiné kapely, mně asi nejvíc My Dying Bride. Můžeš uvést vaše zdroje inspirace?

Samozřejmě jsme ovlivněni doomem a mezi naše inspirace patří kromě již tebou zmíněných My Dying Bride také Swallow the Sun, Saturnus nebo Skepticism. Na nahrávce jsou ale slyšet také dramatické blackové atmosféry, vliv darku ala Joy Division nebo Sisters of Mercy a kapel Neue Deutsche Todeskunst jako například Goethes Erben, Relatives Menschsein nebo Das Ich. A také melodie v duchu soundtracků horrorových filmů.
  
Nahrávku jste si vydali sami, ale určitě byste nepohrdli oficiální vydáním u nějaké firmy. Zkoušeli jste nějakou oslovit?

Ano, kopie Lacrimae Rerum jsme poslali i vydavatelským firmám, a to jak tuzemským, jako například Élysion či Metal Breath, tak zahraničním, jako Spikefarm, Candlelight apod. Žádná odezva zatím nepřišla, ale rozeslali jsme je ale nedávno, takže nepřestáváme doufat (smích). Chápeme také, že jako metalová skupina, navíc v ČR a hrající tak vymezený žánr jako doom, to nebudeme mít lehké a bude třeba hodně úsilí, aby si nás někdo všimnul.

Chtěli byste, aby pod labelem vyšlo ještě Lacrimae Rerum, nebo spíše přemýšlíte dopředu a u firmy byste rádi vydali až další materiál?

Hm, osobně bych byl asi raději, kdyby se příští CD skládalo z nových věcí. Kdo si bude chtít poslechnout staré písničky, bude to tak moct udělat na současném EP. Ale není vyloučeno, že třeba nějakou skladbu nahrajeme znovu.

Vzhledem k tomu, že příliš dlouho neexistujete, s koncerty to asi nebude žádná sláva...

V současné sestavě jsme teprve od loňského podzimu, navíc jsme do toho nahrávali naše EP, takže s koncerty jsme začali až letos v únoru. Nejpovedenější byl asi zatím koncert ve Vsetíně, kde jsme našli nejvíce hudebně spřízněných duší (úsměv). Nyní plánujeme akce na tento rok, několikrát se ukážeme v Praze, pak v Rakovníku a asi také v Brně i Ostravě.

Přemýšlíte o koncertech v zahraničí?

Samozřejmě, něco je už je v jednání, zatím není nic jisté, ale chtěli bychom si časem zahrát v Německu, Rakousku, Itálii a vůbec všude, kde se nám to podaří. S naším žánrem ani není možné omezit se jen na ČR. Pokud chceme oslovit co nejvíce lidí, do zahraničí prostě musíme.

Všiml jsem si, že podporujete organizace bojující za práva zvířat. To je v metalu poměrně řídký jev (patří spíše do HC a punkové komunity). Proč vás tohle téma zajímá? Jste vegetariáni? Za jaká konkrétní práva zvířat se stavíte?

Máš zcela pravdu, v metalu je takových skupin poskrovnu. A podle mě je to škoda: hlavně v doomu, který je vyloženě postavený na citech, by bylo logické, aby lidé vnímali nejen utrpení vlastní, ale i ostatních živých tvorů. Neříkám, že všichni v kapele musí mít stejný názor. Já osobně jsem vegetarián již 14. rokem, ostatní v EM maso jedí, ale v mé řekněme osvětové činnosti jménem skupiny mě podporují (úsměv).
Je trestuhodné, jak se ke zvířatům chováme, stačí si vzít velkochovy, což je paralela koncentračních táborů. Většině z nás to ale nevadí, protože nejde o lidi. A právo, které mám na mysli, je právo na plnohodnotný život. Maso k životu nepotřebujeme, to potvrzují lékaři, jíme jej jenom ze zvyku a proto, že nám chutná. Není to ale trochu povrchní důvod, aby dokázal ospravedlnit utrpení milionů živých bytostí?

Jakou formou chcete tenhle „boj“ vést?

Mám v plánu zorganizovat benefiční koncerty na podporu organizací bojujících za práva zvířat. Uvidíme, jak a kdy se to podaří. Abychom si rozuměli, nejde o to pálit velkochovy nebo vraždit vědce, kteří provádějí výzkumy na zvířatech. Chtěl bych jen, aby se lidé nad tímto tématem opravdu zamysleli a snažili se sami sobě zdůvodnit svůj dosavadní postoj. Často své stanovisko i přesto nezmění, alespoň ale nežijí automaticky jako nějací roboti.

Čím se zabýváte právě teď a co chystáte do budoucna?

V současné době připravujeme nové skladby, které chceme dát na naše první regulerní CD. Kdy jej nahrajeme se zatím ještě neví, snad by to mohlo být už na konci roku, ale do té doby se může stát cokoliv, takže se sami necháme překvapit. 

www.etmoriemur.com

http://bandzone.cz/etmoriemur


Zveřejněno: 02. 04. 2010
Přečteno:
3501 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář