Nejbližší koncerty
  • 16. 04. 2024Extrémní death-thrashová kapela SPIDER KICKER'S z Řecka h...
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
INSANIA

Pověstnou štikou v rybníce se na české melody metalové scéně stává skupina Ascendancy, seskupená kolem bývalého kytaristy Abstract Essence Libora Kukuly.

Ještě vloni v létě tato kapela skoro neexistovala a dnes má na svém kontě  řadu odehraných koncertů, první vydané CD a aktuálně se také nachází na svém prvním turné. A právě tady jsme vyzpovídali zpěváka Ivana Jakuba.

Ivane, vy jste hodně mladá kapela, tak se nám představte...

Jsme kapela posbíraná ze Vsetína a Brna. Ze Vsetína jsem já a kytarista Libor a z Brna máme klávesačku Sabinu a bubeníka Olssona a prezentujeme se jako progresivní melodický metal.

Zapomněl si na baskytaristu...

To jsem nezapomněl, momentálně baskytaristu totiž nemáme. Hrál s náma Pavel „Paragán“ Amiridis, ale ten od nás odešel a teď basáka hledáme. Nasmlouvané koncerty s námi Pavel ještě dohrával a teď na turné jsme si pozvali basáka Vaška Bezkočku, jehož hlavní skupinou je Split Bearing.

Jak jste se dali dohromady?

Zakladatelem je Libor. Byl to původně jeho vedlejší projekt ke kapele Abstract Essence, ale poté, co od Abstraktů odešel, tak se Ascendancy stala jeho hlavní kapelou. Nejdříve se k němu přidal právě zmiňovaný Paragán, poté já a Sabina s Olssonem.

To je docela velký rozptyl, půl kapely z Brna a půl ze Vsetína, jak jste se našli?

Tak Paragán prošel kapelou Abstract Essence, kde se seznámil s Liborem. Se mnou se Libor znal už dlouho a Olsson se znal s Paragánem. Sabina si nás našla na internetu, kde ji zaujaly naše první dema a všimla si, že nemáme klávesáka. Tak Liborovi napsala, jestli bychom ji nechtěli do kapely. Libor samozřejmě ženskou do kapely nechtěl, ale poté, co poslala nějaké videa jak hraje na klavír, tak byl Libor hooodně nalomený. A když pak poslala i fotku, tak jsme mu nikdo nedali šanci odporovat! (smích) Pro Sabinu jsou Ascendancy první kapela a klávesy si koupila, až když k nám nastoupila.

Sabina je tedy klavíristka?

Jojo, studovala v Ostravě klavírní školu a dokonce byla na stáži až v Litvě, kde studovala ruskou klavírní školu.

Vím, že jste před koncem roku vydali své prví CD...

Ano, vydali jsme první EP The Primacy Of Reason, které vyšlo někdy v říjnu. Nahrávali jsme jej asi měsíc. No teda měsíc ...spíš já jsem průběžně nazpívával svoje party asi měsíc, Libor také nahrával kytaru průběžně asi měsíc, bicí byly nahrány asi za jeden den a Sabina to zmákla za odpoledne. To byl masakr, tam je vidět, že ty její roky klavírní školy k něčemu opravdu byly.

Jaké jsou na CDčko ohlasy?

Zatím převážně dobré, většinou nám chválí jak zvuk, tak písničky. Najdou se i výjimky, kterým se CD nelíbí, ale to máš jako z holkou - jednomu se líbí, jinému ne.

Kde jste nahrávali?

Vesměs doma. Libor si doma nahrával kytaru a basu, já  jsem nahrával zpěvy také doma. Sabina nahrávala u Libora a Olsson nahrával u kamaráda Dejana, který má studio.

To vypadá jako by jste se u nahrávání vůbec nepotkali...

No, ani moc ne. Libor se mnou nejdříve chodil nahrávat a hlídal mě, ale zjistili jsme, že bez něj mi to jde líp. Poslal jsem mu, co jsem nazpíval a on řekl - ano,nebo ne. Když ne, tak jsem nahrával znovu a musím říct, že měl Libor vždycky pravdu (smích).

Pro zvuk desky je naprosto zásadní mix a mastering, a ten je u vašeho CD opravdu dobrý, kdo jej dělal?

O to se postaral Libor, který se v tom už víc jak 5 let pohybuje a zvučil i jiné kapely, třeba i aktuální Abstract Essence. Dokonce si jej našla nějaká kapela z USA a Libor zasílal nějaké vzorky mixu také tam. Zajímá se tady o tyto věci, o všechny programy, o vybavení, o produkci.

Většina začínajících kapel má problém sehnat nějaké hraní a vy teď jedete zrovna turné po celé ČR, jak jste se k tomu dostali?

Jo jo, jedeme turné k propagaci našeho prvního CD a domluvili jsme se s kapelou POWER 5, kteří také zrovna vydávají nové, již páté CD. Jedeme po ČR celkem 9 koncertů ... byli jsme už v Ostravě, Uherském Hradišti, Valašském Meziříčí, pak bude Brno, Hradec Králové, Plzeň atd.

Na kapelu, která funguje od loňského léta je to rychlý postup... nové CD, pak turné...

Řekli jsme si, že nechceme sedět jenom na  zadku a čekat, až nás někdo osloví a že bude asi nejlepší udělat si nějaké vlastní koncerty. A protože peníze nikdo pořádně nemá, a koncerty jsou hlavně o penězích, v klubech se musí platit nájem, zaplatit cestovné,  ubytování a spousta dalších věcí, tak aby to vyšlo finančně co nejvýhodněji, tak jsme některé koncerty spojili do víkendů A když už se nám to takto podařilo naskládat, tak jsme si řekli, že uděláme přímo turné. Že to spojíme do 5 týdnů a pak budeme mít klid.

Není toho hraní trochu moc?

Ani ne, nám to nevadí... ale když spočítám koncerty turné i s vystoupeními mimo něj, tak se nám naskládalo do 5 týdnů asi 14 koncertů.

Na spolupráci s POWER 5 jste přišli jak?

Chtěli jsme hrát s nějakou známější kapelu, takovou, aby se trochu blížila našemu stylu a hlavně, aby tam byl čistý zpěv, a taky jsme chtěli aby to byla kapela se zpěvákem. Kapel se zpěvačkou je hromada.  A takových kapel s čistým mužským zpěvem u nás moc není. Buď jsou to slavné kapely a nebo jsou tu pak známější klubové kapely v extrémních stylech.. Zkusili jsme tedy oslovit Power 5 a nakonec se to podařilo dát dohromady. Za což jsme moc rádi, protože členové kapely Power 5 nejsou žádnými nováčky, hráli před Helloween, Edguy, Rage a spoustou dalších zahraničních kapel a také hráli na Masters of Rock a na jiných velkých festivalech v Čechách i na Slovensku.. Myslím, že ne každá kapela se může tímto chlubit. Pro nás je úspěch, že se s námi na to dali a doufám, že to celé nějak uřídíme.

Na turné máte spoustu hostů...

V každém městě jsme si chtěli vzít nějakou místní kapelu, aby jsme naplnili hudbou celý večer.  Aby se mezitím lidi zabavili, tak jsme udělali i tombolu.  Což jsem si myslel, že bude docela trapné, ale zjistili jsme, že se to lidem líbí. Kapely do ní vždycky dají CD, trika, propagační předměty, bývá tam i slivovice a platící diváci mají možnost vhodit lístek do osudí a vždycky něco vyhrát...

Máte za sebou první várku koncertů jaké byly ohlasy?

Zatím to bylo všechno tak, jak jsme nějak počítali, lidé se bavili, kapely s námi hrály dobré a určitě měl každý své příznivce. Co se týká nás, tak reakce jsou poměrně kladné, lidé sice moc nepaří, ale to taky u naší muziky jde někdy těžko. Ale lidé pod podiem stojí a poslouchají a je vidět, že je to zjevně asi zaujalo. A výrazně se to projevilo také na návštěvnosti našich internetových stránek.

Většina kapel si vlastní koncerty v tak vzdálených městech nepořádá a řeší to výměnnými akcemi... co obnáší příprava takového turné?

V první řadě jsme si s kapelou sedli, promysleli jaké jsou naše možnosti, hlavně tedy finanční a ve kterých městech by jsme chtěli hrát a kde by bylo možné hrát. Jak by to vycházelo finančně, protože některé kluby chtějí opravdu moc peněz za pronájem, některé jsou levnější, ale jsou z ruky. Takže se musí kombinovat tak, aby se jednotlivé koncerty daly spojit a aby jsme to dokázali zvládnout hlavně po finanční stránce. A hlavně jsme se museli vlézt do termínů. Některé kluby mají zamluvené termíny  i na půl roku dopředu a museli jsme to spasovat tak, aby jsme jeden den nehráli někde v Aši a druhý třeba na Vsetíně.

Jak v takovém případě řešíte propagaci... přece jen když pořádá někdo místní tak to má jednodušší.

Snažili jme se najít co nejvíc partnerů, kteří by nám pomohli s takovou tou celkovou propagací, třeba radio Hey které nám podporuje 80 % koncertů. No a taky to znamená strávit spoustu hodin, dnů, týdnů na internetu. Obesílání internetových zinů a portálů, novin, časopisů, posílání CD k recenzování atd. atd. A opravdu spoustu času a spoustu práce dá to, aby se o nás a o turné alespoň trochu vědělo.

Jaká je u těch médií odezva na takovouto propagaci?

No celkově ty reakce nejsou až tak ukázkové. Když bych si to zprůměroval, tak jeden z 5 webzinů ti zveřejní pozvánku, aktuální zprávu atd. A myslím že nehraje třeba rozdíl v tom jestli jsme to my Ascendancy - kapela mladá, začínající a nebo kapela zaběhnutá jako jsou Power 5. Obecně si myslím, že i české webziny v mnoha případech nemají až tak velký zájem informovat o české scéně. Raději se píše o zahraničních kapelách, o kde jaké drobnosti, ale česká scéna to má i tady těžké.

Kolik lidí připravuje turne?

Hlavní osoby jsme 2.  Já a manažer a ostatní úkoly rozdělujeme po kapele a některých dalších lidech. Někdo dělá internetové stránky, druhý internetovou propagaci... a vesměs jsou to všechno samozřejmě kamarádi.

Co se chystá do budoucna?

Libor už pracuje na dalších skladbách na naše první regulérní album, má už spoustu nápadů, je pravděpodobné, že v dohledné době bude nějaký singl, protože už to dospělo do té podoby, kde se hledají zpěvové linky. Takže když budete sledovat naše weby a bandzony a majspejsy, tak se něčeho asi časem dočkáte. Co se týká alba, tak to by mělo být koncepční, ale víc bych zatím nerad prozrazoval. Pokud turné dopadne dobře, tak bychom chtěli natočit videoklip. Už máme vlastně veškeré prostředky a teď chybí už jenom čas, sednout si, vše promyslet a zrealizovat jej. Jeden z větších úspěchu je náš koncert s ex- zpěvákem Iron Maiden Blazem Bayelym na jeho brněnské zastávce, který bude 29.5. v brněnském Faválu. A určitě už máme nějaké nápady na podzim, určitě bychom chtěli udělat další koncerty, možná vyjet i za hranice... Uvidíme jak dopadne toto turné.

V tom výčtu ti chybí festivaly...

Tady jsme narazili na problém... Trochu jsme zaspali, protože letní akce se domlouvají už na podzim a v té době jsme rozjížděli a domlouvali turné a nebyl čas se na toto soustředit. Ve dvou lidech to není možné všechno zvládnout, ale snažíme se to ještě dohnat a třeba něco na nás zbude.

To musí trochu naštvat sedět doma a sledovat jak ostatní hrají...

Trochu nás to mrzí, ale nebereme to tragicky, máme teďka turné a na podzim a zimu se taky něco rýsuje. Ale příště se budeme snažit víc a hlavně dřív.
 
Rozhovor s Ascendancy pro Fobiazine pořídil Lukáš Častulík.

www.ascendancy.cz 

Zveřejněno: 22. 03. 2010
Přečteno:
3223 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář