Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
INSANIA

Loni na podzim se splnil sen zástupů fanoušků Master´s Hammer. Po letech mlčení a odmítání návratu kapely na hudební scénu se MH s velkou slávou vrátili.

4.12.2009 se nahrávka s prapodivným názvem Mantras zhmotnila ve formě CD a LP (pro počítačové ztroskotance je k mání i ve formátu mp3) a samozřejmě se okamžitě stala nejčastěji přetřásanou metalovou událostí letošní zimy. Rozhovorem s Frantou Štormem a Vlastou Voralem se pokusíme získat odpovědi na nejčastější otázky se současnými MH související.
 
Ahoj, přesně 11.10.2009 se na oficiálních stránkách Master´s Hammer objevila zpráva, že jste znovu pohromadě (kromě bubeníka Míry Valenty) ve studiu a pracujete na novém albu po 14 letech. Tahle informace přišla jak blesk z čistého nebe… Co bylo hlavním impulzem k návratu MH do hudebního světa?
 
Franta: Chtěli jsme se pobavit na účet fanoušků, jako obvykle. Těch důvodů ale bylo víc. Načerpali jsme silnou inspiraci na jihočeském a jihoindickém venkově a cítili jsme potřebu to nějak vyjádřit. Martin Vrana nám říkal, že někde slyšel, že MH jdou do studia, tak proč ne, řekli jsme si. Před 3 lety jsem si postavil studio, tak jsme to v něm natočili.
 
Tušili jste, že se po oznámení návratu strhne taková mela? Měli jste ponětí, že i po tolika letech máte pořád spoustu fanoušků?
 
Franta: Já si nejsem jist, jestli ta spousta fanoušků není ve skutečnosti jen několik stovek nadšenců po celým světě, ta naše popularita je určitě jiná než u kapel, který poctivě dvakrát tejdně zkoušej, potěj se na pódiu a zesměšňujou se před fanynkama. Ostatně, my se o to nestaráme. Všechna sláva, polní tráva (konopí).
 
Mantras je pár dní venku a ohlasy jsou bouřlivé. Většina posluchačů je s materiálem spokojená, ale najdou se i jedinci, kteří váš návrat odsuzují – buď s tím, že materiál je mizerný, nebo že vám jde jen o peníze… Co vy na to?
 
Franta: Ano, jde nám především o peníze, s postupujícím věkem je to prakticky jediná motivace k životu. Někteří z nás vydělávají celkem slušné peníze neuměleckou činností. Bavíme se ale blbostma - viz Mantras. Náš návrat je jistě zavrženíhodný, mizérie je součástí našeho uměleckého přístupu, před lety to definoval Martin Vrana celkem přesně - budem dělat brutální kýč!
 
Sledujete ohlasy na nové album (recenze, diskuze)? Objevily se nějaké názory, které vás hodně potěšily a naopak, které vás naštvaly?
 
Franta: Všechny bez rozdílu nás potěšily. Štvou nás jen recenze, které chválí anebo pomlouvají jiné kapely.
 
Hudebně se Mantras pohybuje v metalových vodách – první polovina připomíná black metal z období Jilemnického okultisty, poté se hraje na experimentálnější notu. Která poloha je bližší tvému vkusu? V souvislosti s Airbrusherem by se mohlo zdát, že první polovina je určená k nasycení hladových letitých fanoušků a zbytek je odrazem tvého současného vkusu…
 
Franta: Je to přesně tak, aby se vlk nažral a z kozy zůstala kostra. Black metal je velmi tvárná forma, která se dá různě modifikovat od Umbrtky po Deathstars, mezi tím je velké množství jemných odstínů a barevných variací. My se snažíme přidat jednu pastelku do soupravy.
 
Jak dlouho ti trvalo naladit hlas na typickou krákorající formu? Bylo to „tam“ pořád, nebo jsi musel cvičit a zkoušet?
 
Franta: Nikdy nic nezkoušíme, všechno včetně zpěvu se jelo prakticky naostro do nahrávky.
 
Na titulní i zadní strany obalu jste použili malbu Martina Vrany, malíře, jež je štětce gerojem… Bylo to spíš z kamarádství nebo se vám jeho tvorba tak líbí? Martin se malováním živí nebo baví? A co je pravdy na tom, že je barvoslepý?
 
Franta: Martin je členem kapely teprve od léta 09, ale známe se už přes 20 let. On se malováním živí prachmizerně, dělá příležitostná zaměstnání, noční hlídače atd., ale to je to vzácný, to se dnes už nevidí. Barvoslepej je částečně, barvy čte na tubách.
 
Proč je obal CD tak ořezaný? Sice digipack, ale bez textové přílohy – přitom by stačil přeložený dvojlist… Na vnitřním obalu LP jsou texty i ke skladbám, které na vinylu nejsou – předpokládali jste, že si každý koupí oba formáty? Nebo je to tak trochu nedomyšlené? Nebo spoléháte na „vyrob si sám“ a texty pro majitele CD jsou uloženy jen na netu?
 
Franta: Smyslem edice byl vinyl, dnes už nikdo neskladuje cédéčka, všichni mají ipody a podobné věci, takže k fetišovýmu vinylu je přibalen ořezaný digipack.
 
Na webu máte i informaci týkající se koncertů, které předem odmítáte. Není to škoda? Co třeba alespoň jeden koncert na nějakém větším festivalu – spousta fanoušků by vás určitě ráda viděla. Důvody (věk, nemohoucnost) mi tak silné nepřijdou, hrají i mnohem starší muzikanti…
 
Franta: My nechceme opakovat ani jednu notu - kněz taky dvakrát nekáže. S věkem to souvisí tak, že se nedostává času, a my ho chceme využít i jinak než harcováním se po fesťákách.
 
S MH souvisí i věci neveselé. Nedávno vyšlý komplet Ritual / Jilemnický okultista pod americkým labelem NWN jste odsoudili a považujete jej za ilegální. Nelíbí se vám ani grafika obalu, zvuk. Co s tím? Kontaktovali jste vydavatele? Byla nějaká odezva?
 
Franta: Já to považuju za věc veselou, prostě si nějací nevychovanci pomyslili, že už jsme asi pod drnem, tak si začali s naší pozůstalostí dělat co se jim zlíbí, tož jsme jim udělali reklamu a vedli to na pranýř pro výstrahu a ponaučení podobným kapelám jako jsme my. Yousuke se pak ozval a omluvil, takže je to vyřízeno.
 
Mnohem hůř co se zvuku týká dopadl singl „Zaschlá krev“ vydaný u Memory Records v roce 1999. Jaký názor na zveřejnění skladeb, které zveřejněny být neměly, panuje s odstupem 10 let?
 
Franta: Nevím o čem je řeč, jen si matně vzpomínám že kdosi vynesl ze studia nějakou kazetu která vůbec nebyla určena ke zveřejnění. Na té nahrávce dost možná ani není MH, střídali jsme se tam tehdy s jinejma muzikantama.
 
Také jste shodili odkaz ze svých stránek na Bombaj (kde bylo možné koupit skladby z demáčů) a umístili kompletní dema k online poslechu na vlastní webové stránky. Proslýchá se něco o vydání demonahrávek na CD (LP?) – jak je tahle akce daleko?
 
Franta: Mělo by se to stihnout začít vydávat letos, a to postupně. Já se osobně kloním k vinylům, protože v digitální podobě si to každý už může stáhnout zdarma z našich stránek.
 
Kontaktovala vás za účelem vydání demáčů nějaká firma? A proč vlastně ztroskotalo vydání pro Redblackem, které bylo v roce 2002 avizováno?
 
Franta: My jsme neměli štěstí na firmy, vždycky jsme si dělali co jsme chtěli.
 
Věděli jste, že v Čechách v roce 2005 vznikl revival MH pod názvem Mistrovo Kladivo? Mimochodem, Mistrovo Kladivo odehrálo jediný oficiální koncert na festivalu Open Hell (za obrovského aplausu a skvělých ohlasů) a pak to zase zabalilo…
 
Franta: Proč ne? Když to někoho baví...
 
Další zajímavou záležitostí jsou tribute alba. K tomu z roku 1999 dokonce Franta napsal pár vět, další se objevilo v roce 2007. Dostala se vám do rukou a co jste na ně říkali?
 
Franta: Slyšel jsem jen ten českej tribute, teď jsem slyšel The Metal Tribute to ABBA, a The Metal Tribute to Depeche Mode, prostě bomba, co víc k tomu říct? Když někdo někoho k něčemu inspiruje, tak je to stejně důležitý jako koloběh vody v přírodě.
 
Vlasto, Tys byl vždycky nejméně nápadným členem skupiny, do „zlaté“ sestavy jsi nastoupil jako poslední. Můžeš se vrátit do roku 1991 a poodhalit okolnosti Tvého zapojení do MH?
 
Vlasta: Když člověk stojí za krámem na stojanu, kymácení řepou je nenápadné. V roce 91 jsem bydlel ve sklepě hned vedle Orlíku v Dejvicích a tak mi nic jinýho nezbejvalo, než se zapojit.
 
Pokud vím, black metal jsi nikdy předtím nehrál – věnoval ses jiné hudbě nebo byli MH Tvou první kapelou?
 
Vlasta: Předtím žádný BM nebyl tak jsem ho nemohl hrát. Hrál jsem v kapelách od základní školy možné i nemožné žánry, byl jsem z posledních, kdo hrál s Václavem Kučerou v Kučerovcích Kukurukuku než se utopil ve vaně. 

Po vypuštění Šlágrů a rozpuštění MH ses aktivně věnoval hudbě nebo jen pasivně ve svém studiu Ivories?
 
Vlasta: Aktivně ve studiu (s Netvorem jsme udělali Propast bohů), naposledy jsem pódiově fungoval s Technofactory s Mirkem Imrichem.

Franta před časem zrealizoval projekt Airbrusher, na jehož vizuální prezentaci (animace k songu Airbrusher) jsi pracoval. Bavila tě tahle muzika nebo spíš „výroba“ klipu?
 
Vlasta: Co jsem měl dělat, když byla muzika hotová od Franty? Chtěl jsem udělat víc klipů, ale když je to taková hrozná piplačka...
 
Někteří členové MH byli (a jsou) hudebně činní i po rozpadu kapely. Necrocock je asi nejpilnější, slyšeli jste jeho projekty (Kaviar Kavalier, Necrocock, Konvalium)? Co na ně říkáte? Třeba Praktiky pohřebních ústavů nejsou až tak vzdálené někdejší tvorbě MH…
 
Franta: My to všechno známe a chválíme.
 
Nějaká slova na závěr – co byste chtěli fanouškům vzkázat a tak…
 
Franta: Nevím, snad jen aby poslouchali taky nějakou jinou muziku než jen metal.

Vlasta: Rock'n'roll se musí žít.

www.mastershammer.com



Zveřejněno: 16. 03. 2010
Přečteno:
3607 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

13. 04. 2010 07:23 napsal/a Bob \"Dekadent\"
Pěkný rozhovor.Pozdrav pro Johana od kolegy Boba
Master´s Hammer byli vždycky vtipálci.Závěr, zrovna jako některé výroky se musí brát z určitým nadhledem.Černý humor jim nikdy nebyl cizí.Poslouchám je přes dvacet let a vždycky mě znovu potěší.Odpovědi jsou skvělé.Jinak já se u alba dobře bavím takže Frantovi děkuji, trocha blacku ironických to textů a toho lidového folklóru. Čekal snad někdo něco jinýho?
24. 03. 2010 06:48 napsal/a Morbivod
bokem
Nějak mi přijde, že to nikdo nečte.
17. 03. 2010 13:00 napsal/a Morbivod
s tím metalem bych to zas tak nepřeháněl
Já teď poslouchám techno trance z devadesátých let, a je to docela osvěžující.
17. 03. 2010 12:39 napsal/a immortal
Jo!
Parádní rozhovor. Chválím Johana. Jen ta rada na závěr je velice, velice ... ehm, nedobrá věc :-) . By jsem to poupravil na: Poslouchejte jen metal a BM zvlášť !!! Jinak škoda, jeden kultovní koncert by byl výborná věc.
17. 03. 2010 10:17 napsal/a Morbivod
hááá
Příjemně ultimátní a sympatický odpovědi:-)