Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
INSANIA

Před pár dny dostala na Fobii slovo Iva Boková z organizačního týmu soutěže Wacken Metal Battle, po jejíž brněnském kole se rozpoutala mediální vichřice, v rámci které byla soutěž označena za zmanipulovanou.

Před pár dny dostala na Fobii slovo Iva Boková z organizačního týmu soutěže Wacken Metal Battle, po jejíž brněnském kole se rozpoutala mediální vichřice, v rámci které byla soutěž označena za zmanipulovanou.

„Slovo do pranice“ nyní přidají zástupci šesti semifinalistů. Všem jsem položil stejnou sadu otázek a požádal je stanovisko...

Oslovené kapely: Dirty Game, Dymytry (1. postupující), Erased, Crashpoint, Dying Passion, Venefica (2. postupující, manažerku dělá organizátorka soutěže), Evarest (3. postupující, manažerku dělá členka poroty), F.O.B., Samhain.

Skupiny Dymytry, Erased a Venefica na zaslané otázky, i přes urgenci, neopověděly.


Proč jste se do soutěže přihlásili?

Dirty game:
Mayo: Pretože postup na Wacken Open Air je splnenie sna každého metalového muzikanta, kapely. Je to pocta a zároveň zadosťučinenie za tvrdú muzikantskú prácu.

Crashpoint:
Hanzi: O soutěži jsme se dozvěděli z mailu, který nám přišel od P. Bokové. V něm se psalo že již zbývá jen zhruba týden na poslání CD, pokud se chceme soutěže zúčastnit. Tak jsme to probrali, a protože nám to přišlo lákavé, odpověděli jsme a dokonce jsme nemuseli ani poslat CD. Prý že udělají výjimku a poslechnou si skladby na netu. Podle P. Bokové jsme měli údajně velkou šanci na vítězství.

Dying Passion:
Standa: Mysleli jsme že mezinárodní soutěž pro kapely může být kvalitně organizačně zajištěna. Vydali jsme novou desku,  tak se ji snažíme co nejlépe propagovat a že jsme se dostali do semifinále byla pro nás čest a příležitost desku představit na Melodce.
Vjacki: Do soutěže jsme se přihlásili jako každý, pro možnost zahrát si na velkém, prestižním zahraničním festivalu.

Evarest:
Pepa: Chtěli jsme si zahrát, potkat se s kvalitními tuzemskými kapelami a představit Evarest širšímu publiku. Výhra je samozřejmě lákavá, ale ne za každou cenu.

F.O.B.:
Manafob: Chtěli jsme si zahrát na Wackenu, v tom byla soutěž jiná a pro nás zajímavá.
Márty: No, to je sice pravda, ale že bych se cítil hned jako vítěz to ne, takže spíš to bylo z mé strany podlehnutí basákovým snům...

Samhain:
Marcel: Wacken Metal Battle byla první soutěž, do které se Samhain přihlásil. Narazili jsme na ni náhodou někde na netu. A zlákalo nás asi to, že šlo o Wacken. Ale popravdě, vůbec jsme nedoufali,  že bychom se dostali byť jen do semifinále.


Jak jste byli spokojeni s organizací semifinálového koncertu?

Dirty game:
Nemáme vážnejšie výhrady voči organizácii celého podujatia. Aj keď sa začalo s menším sklzom, vylosované kapely sa dokázali na mieste dohodnúť na poradí. Hrací čas ako aj čas na prípravu bol primeraný a dostačujúci. Myslím si, že porota hodnotila podľa daných regulí a odstúpenie Jirku Urbana st. bolo na mieste (úsměv).

Crashpoint:
Co se týče organizace, tak přinejmenším v brněnském kole v podstatě žádná nebyla. Jediná komunikace proběhla před soutěží po mailu. Krom toho, že se bude hrát na společný aparát, jsme o průběhu večera nevěděli nic. Hlasování o pořadí kapel proběhlo bez naší přítomnosti, pouze mezi Dying Passion a Veneficou. Pak už proběhlo jen vyhlášení vítězů.

Dying Passion:
Standa: Boužel organizačně byla soutěž velmi amatérská, všechny kapely dojely včas na místo, aby si vylosovaly pořadí kapel. Zvukař s aparátem přijel těsně před začátkem vystoupení. Tudíž jako první kapela jsme to museli nazvučit a myslím, že diváky zvukovka musela docela prudit. Přece když mám začátek na 20 h., nepřijedu 20 min před akcí. Bylo nám oznámeno, že před začátkem vystoupení bude organizátor mít proslov, ale po několika výzvách se nikdo nedostavil. Trošku trapas. Myslím že organizační tým pokud to je tým byl velice slabý a amatérský. Navíc kapely hrály bez cesťáku, ale vstup se vybíral. Nechci si jen stěžovat, samotný koncert jsme si užívali. Melodka je velice příjemný klubík.

Evarest:
Organizace byla parádní, každý věděl, co má dělat.

F.O.B.:
Manafob: Organizace byla bezproblémová. Co se týče informací předem i přípravy na místě.
Márty: Organizace byla v pořádku.

Samhain:
My jsme se účastnili 3. semifinále v Praze v Kainu. Žádné větší organizační problémy myslím nenastaly. Jen jsme možná očekávali, že celou akci někdo nějak uvede, představí krátce  kapely. Což se nekonalo. A asi by taky neškodilo, kdyby byla představena porota. Přiznávám, že jsme vlastně nevěděli, kdo ten večer rozhoduje. Ale třeba to byl úmysl, aby nemohli být  porotci ovlivňováni (smích).


Věděli jste, že v organizačním týmu je manažerka jedné soutěžící kapely a také členkou poroty je manažerka další kapely?

Dirty game:
Áno. Nemáme voči tomu žiadne vážnejšie pripomienky.

Crashpoint:
To jsme nevěděli a vyšlo to najevo až během večera. Upřímně nás to ani nenapadlo, vědět to, asi bychom se ani nehlásili. Byli jsme zřejmě trochu naivní.

Dying Passion:
Standa: To jsme se dověděli až když nám oznamovala mailem postup do semifinále. Veneficu nějaký čas znám a myslím že dělají svou hudbu velmi dobře. Ale od jejich manažerky a organizátorky bylo velmi neprofesionální je obsadit do této soutěže. Kapele to moc nepomohlo, spíš naopak. Což mě osobně moc mrzí. S kytaristou Petrem (Venefica) jsme se o víkendu náhodou potkali v místním klubu, dali po panáčku, pomluvili soutěže a usoudili, že do podobných sportovních událostí se už pouštět nebudeme.

Evarest:
Ano, dozvěděli jsme se to v průběhu soutěže. V porotě jsou ale kompetentní lidé s velkým přehledem.

F.O.B.:
Manafob: Ivu znám, takže i skutečnost, že je manažerkou Venefici. Co se týče Karly Černé, to jsem nevěděl, jednotlivé členy poroty jsem si dopředu nehledal.
Márty: Ano, že Iva dělá manažerku Venefice jsem věděl, stejně tak jako druhou záležitost...

Samhain:
No, věděli jsme, že v Dymytry hraje Jirka Urban mladší a mezi porotci byl napsán Jirka Urban starší. Ale ten snad ještě před prvním semifinále z poroty odstoupil. Jinak jsme o těch vazbách zpočátku nevěděli a vůbec nás nenapadlo o něčem podobném přemýšlet. Dočetli jsme se to až z reportáže na Musiczone. Přece jenom od nás z Podkrkonoší do těch vztahů moc nevidíme.


Věděli jste, kdo tvoří porotu, viděli jste porotce na koncertu nebo se s nimi setkali?

Dirty game:
Áno. Porotu sme videli a na mieste sme sa s nimi ne len my ale aj zvyšné dve kapely osobne stretli.

Crashpoint:
S porotou jsme se nesetkali, věděli jsme jen to, co bylo na webu MB. V podstatě jsme ani nevěděli, kdo z poroty bude přítomen v našem kole. Bohužel jsme si nedopátrali ani toho, že například Arakain jel turné s Veneficou nebo, že je Iva Boková manažerkou téže kapely. Večer nám došlo, že ta parta u baru s papíry WMB bude asi porota. To ale bylo  vše.

Dying Passion:
Standa: Při našem setu jsme porotu neviděli, ale pevně jsem věřil že sedí někde v křeslech a pečlivě si zapisuje své postřehy., které se pak sečtou a vyhlásí se vítěz. Když jsme ale dohráli a šli jsme se občerstvit na bar, porota tam taky byla. Když začala hrát Venefica, porota tam stále byla, během celého jejich setu tam stále byla. Když hráli Crashpoint porota tam boužel stále byla. Snad jen Bigbosse jsem zahledl u podia když se vracel z WC. Teď kde se stala chyba? Neměli jasné podmínky, že by měli opravdu zůstal po celou dobu setu před podiem v publiku? Co si o tom pak může člověk myslet? Není to opět organizační nedostatek?
Vjacki: Právě po zveřejnění poroty nastal onen zlom (čest vyjímkám, Michal Husák a Petr Korál přehled o tuzemské scéně mají), kdy jsme začali mít k celé soutěži nedůvěru a dokonce jsme zvažovali, jestli vůbec do Brna na semifinálové kolo pojedeme! Naše obavy se zcela potvrdily na koncertě v Brně, kdy se porota ani neukázala na sále a místo soutěžních tabulek tak v ruce leda zahřívali panáka nebo pivo. Později jsme se dozvěděli, že zrovna pan Kronek z kapely Kern pečlivě sledoval každou kapelu a zřejmě tak tlumočil ostatním sudím, co se na pódiu děje. Problém byl v tom, že nikdo netušil, že jde taky o jednoho z porotců, tuto skutečnost jsme se dozvěděli o pár dní později na diskuzním fóru!

Evarest:
Porota byla napsána na netu, ale osobně úplně všechny neznáme.

F.O.B.:
Manafob: Seznam porotců jsme dostali společně s informací, že jsme byli vybráni a informacemi k semifinále. Na místě koncertu jsem se s porotci nepotkal, resp. ty co tam byli osobně neznám, podle fotky jsem poznal jen bubeníka Black Majesty (doufám, že to byl on (smích), jinak ostatní jsem neznal. Předpokládám, že porotci byli osoby s formuláři v ruce (úsměv).
Márty: Kdo tvoří porotu jsem věděl, na koncertu jsem ale porotce nezaznamenal a nepotkal se s nimi, nicméně kluci prej jo, takže asi tam byli (úsměv).

Samhain:
Jména porotců pro všechna kola jsme znali z propozic, které jsme dostali mailem před koncertem. Stejná jména byla uvedena i na webu WMB. Myslím, že v Kainu porotci byli, občas někdo prošel kolem s papírem v ruce (úsměv) , vpředu, nalevo od stage seděl vždycky někdo u stolu a něco si zapisoval. Ale jak už jsem řekl,  konkrétní jména porotců toho večera neznám.


Působila na vás celá akce zmanipulovaně (t.j., že výsledky byly předem kdesi dohodnuty a na místě „o nic nešlo“)?

Dirty game:
Ťažko povedať. Vzhľadom na to, že poslednej kapele bolo umožnené použiť iné technické zabezpečenie ako zvyšným dvom kapelám (trigre na bicie, vlastný zvukár) je otázne do akej miery bol výsledný sound poslednej kapely smerodajný pre hodnotiacu porotu.

Crashpoint:
Upřímně - krom zmíněné poroty a organizátorů to tak působilo asi na všechny. Byť se odvážili ozvat jen někteří.

Dying Passion:
Standa: Opravdu nevím co si o tom myslet. Když se podivám na finalisty tak je tam velká propojenost s organizací soutěže. Co člověka prvně napadne? Týjo, není to zmanipulované? Když jsem dostal info k soutěži, tak jsem napsal Ivě Bokové, jestli je vše v pořádku a je to opravdu férové. Iva mě ale ujistila že její jméno v porotě nefiguruje a je vše v pořádku. Myslím, ale že se vše velice podcenilo. A organizační tým byl velice slabý. Taky by mě zajímalo kdo a jak vybral tento český organizační tým. Myslím že si to měla vzít na sebe nezávislá organizace. Co třeba Music City, Muzikus nebo něco podobného a ne manažeři kapel.
Vjacki: Jestli byly výsledky předem dohodnuty, to si netroufáme říci, ale některé vazby na porotce a pořadatele byly zarážející, škoda, že se třeba už v základním kole spolu nepotkali třeba Evarest a Dymytry...

Evarest:
Nepůsobila.

F.O.B.:
Manafob: Nepůsobilo to na mě tak na místě, čistě můj dojem, ale s porotci jsem nemluvil.
Márty: No tak když zná člověk skutečnosti uvedené výše, tak to určitě věrohodně nepůsobí a může to kdokoli jakkoli omlouvat. Je to prostě průhledný... Také porota složená z lidí, kteří poslouchají převážně totéž určitě pak nahrává pouze jednomu podžánru...

Samhain:
Když si ještě před vlastním koncertem přečteš tu reportáž na Musiczone a všechny ty příspěvky v diskusi, tak tě samozřejmě napadají různé věci. Takže my tam jeli s tím, že si poprvé zahrajeme v Kainu a poslechneme si ostatní kapely. Jinak my se samozřejmě můžeme vyjádřit jen ke 3. semifinále. A k tomu můžeme jen říct, že jak Evarest, tak F.O.B zahráli  parádně. No a Evarest se porotě líbili nejvíc. Na tuhle otázku se fakt špatně odpovídá, když víš, co se teď kolem WMB děje. Ale to naše semifinále zmanipulovaně nevypadalo. A pokud jde o vítěze, tedy Evarest, párkrát jsme s nimi už hráli a trochu se poznali. Osobně si myslím, že to jsou výborní muzikanti a fajn lidi, kteří nemají zapotřebí vyhledávat nějaké nečestné způsoby k vlastnímu prosazení. Určitě to nejsou naivkové, kteří by si mysleli, že účast na Wackenu jim  zásadně změní život, vynese slávu a balík peněz a tudíž tam musí za každou cenu být. A je mi líto, že jim celá tahle akce, tedy WMB, spíš uškodila.


Jaký máte s odstupem pár dní názor na celé klání?


Dirty game:
Trochu ma zamrzelo, že napriek avizovanej rovnosti pre kapely, a rovnakým podmienkam sa tak nestalo. To jest, že skupiny mali hrať na rovnaké aparáty, s podľa možnosti rovnakým zvukom. Bola to užitočná skúsenosť.

Crashpoint:
Soutěž evidentně neproběhla tak, jak měla. Nicméně samotný koncert byl perfektní, zvuk v Brně na Melodce vynikající, i lidi byli skvělí. Když se ohlédnu zpět, mám z toho dobrý pocit, protože díky tomu se o tom začalo mluvit a na povrch vylezla spousta zajímavých věcí. Možná díky tomu budou příští ročníky více kontrolovány ze strany médií a organizátoři si nedovolí podobné boty. A pokud to bylo neúmyslné, pak je to opravdu do nebe volající neprofesionalita pořadatelů, kteří, pakliže si opravdu neuvědomují jasný střet zájmů, neměli by dále v této soutěži figurovat a kazit jí jméno. Pokud opravdu nešlo vybrat jinou porotu, pak neměly být vybrány některé kapely s jasnými vazbami právě na porotce či organizátory. Ze 150 přihlášených by to neměl být až takový problém.

Dying Passion:
Standa: Z celého klání okolo soutěže mám negativní pocit. A nejde o nějakou závist, že to vyhrál někdo jiný, to určitě ne. Snad se tím organizace poučí a v budoucnu to pojmou mnohem profesionálněji. Byla by škoda, kdyby se této mezinárodní soutěže  Česká republika neúčastnila. Pro mě byla velice příjemná soutěž v Dobříši 1999 , to se s WMB nedá srovnat. Porota celý den pečlivě poslouchala kapely a psala si poznámky. Mělo to pro nás velkou váhu, když v porotě seděl Michal Pavlíček, Milan Broum a redaktoři z Muzikusu. Tenkrát to vyhrál ještě neznámý Divokej Bill.

Evarest:
Že se kolem toho kydá zbytečně tolik hnoje. V průběhu našeho klání byla Karla Černá mimo ČR a nemohla tak do hodnocení zasáhnout.

F.O.B.:
Manafob: No dost smíšené, výsledky dopadly dle spekulací. Spíš si myslím, že Iva a Petr udělali základní chybu ve výběru poroty. Asi by nikdo nezpochybňoval výsledky, pokud by porota byla složena z více osobností, jako jsou Michal Husák nebo Petr Korál. Dodatečné vysvětlování, že bylo všechno v pořádku, je pouze omlouvání vlastní prvotní chyby. Myslím, že J. Urban vyřešil situaci předem v pohodě (i když osobně bych do poroty v jeho případě nešel vůbec), K. Černá to měla udělat taky…
Márty: No výsledek jsem tak nějak očekával, i když na druhou stranu jsem si říkal, přece to nemůže takhle dopadnout, dyť to by byl výsměch... no a ... ono to tak dopadlo (smích).

Samhain:
Tak rozhodně došlo v organizaci k zásadním chybám. Ať už je to s těmi vazbami jak chce, určitě by neměli v porotě sedět lidé, kteří jsou jakkoli spjatí se soutěžící kapelou. A to se týká i organizátorů. Porotci měli být před každým kolem představeni, aby bylo jasné, kdo o postupu rozhoduje. A v neposlední řadě by se mělo vyjasnit, zda a proč docházelo k nevyzvednutí zaslaných CD. Na jednu stranu je dobře, že ve Wackenu projevili zájem o kapelu z Česka, nebo že někdo prosadil,  že si tam jedna česká kapela zahraje. Určitě se kolem organizace udělala spousta práce. Na druhou stranu se pojem Wacken přetřásá v nepříliš lichotivých souvislostech a to je škoda. Protože příště už třeba o naše kapely nebudou mít zájem.


Přihlásili byste se do podobné soutěže znovu?

Dirty game:
Áno. Ak by to súviselo s možnosťou vystúpiť na svetovo uznávanom a prestížnom festivale typu Wacken, radi sa podobnej súťaže zúčastnime.

Dying Passion:
Vjacki: S DP už se do žádné soutěže hlásit nebudeme, nechtěli jsme ani tentokrát, ale udělali jsme tak na mé přání. V hudbě by se soutěžit nemělo a ani to nejde!

Evarest:
To se uvidí (smích). Všeobecně nám přijde nemožné soutěžit v hudbě, ale jako propagace kapely je to zajímavá příležitost.

F.O.B.:
Manafob: Ne už ne.
Márty: Ne, už jsme na to starý, tohle byla chyba, přínos akce vidím pouze v propagaci kapely a v tom, že jsme na koncertu prodali něco z našeho merchandise...

Samhain:
Já myslím, že to byla naše první a poslední soutěž. Podle mě je soutěžení v hudbě blbost. Kolik existuje jen v metalu stylů. A co se líbí jednomu, nelíbí se druhému, ale to přece neznamená, že je to špatné. V muzice se nedá měřit čas nebo počítat góly, všechna hodnocení jsou subjektivní. Lidi se mají muzikou bavit a ne se kvůli ní hádat. To je asi tak vše, co k tomu můžeme říct.

Zveřejněno: 22. 03. 2010
Přečteno:
3786 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

22. 05. 2010 18:09 napsal/a DW
Ono
to hodnocení je takový dost subjektivní....................
22. 05. 2010 15:43 napsal/a k.eight.a
Exportní metal z ČR?
Je to ostuda, že Dymytry je to nejlepší co tady v té republice na metalovém písečku je... :-!
05. 05. 2010 10:23 napsal/a DW
Tak
k tomu mi ani nemusí hrát Urban ml.
04. 05. 2010 23:01 napsal/a IFA
Wacken
No, je to pěkná ostuda, co si budeme povídat... Být na Wackenu ve chvíli kdy spustí Dymytry,styděl bych se, že jsem Čech.
04. 05. 2010 14:19 napsal/a O.
to IFA
Naprosto tuctová kapela s melodickými linkami připomínajícími Michala Davida...Prostě to nejlepší z českého metalu! Navíc Jirka Urbna ml. za kytarou! Kdo by se odvážil hlasovat proti!? Stejně jako na Eurosong nemohl jet nikdo jiný než überskupína Kabát...