Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
HUSMAN FEST

LUNATIC GODS - Sitting by the fire CD 2004 - Hrom Rcs (re-edice)

Jak jsem slíbil pár dní tomu nazad, je tady pár slov k dalšímu počinu slovenských šílenců Lunatic Gods. První odstavec minulé recenze platí i pro tuhle, takže je-li tu dnes někdo poprvé, nechť je tak laskav a nejprve jukne do archívu recenzí a pak pokračuje zde ? díky.

Hned po zasunutí kotoučku so šuflíku playeru a stisku patřičného tlačítka je tu překvapení ? oproti Inhuman se posunujeme od deathu k melodičtějším odnožím těžkého kovu. Čím to? Za prvé vokálem, který je ve většině případů čistý, za druhé větším podílem kláves na celkovém soundu nahrávky. Nevím jak čistokrevní deathers, ale já s tím problém nemám. K téhle muzice se čistý či (také používaný) thrashový zpěv hodí možná lépe než nějaký murmur. Ale aby si někdo nemyslel, že Lunatic Gods opravdu zešíleli a hrají nějaký pop metal, tak to rozhodně ne, stačí si poslechnout rytmickou sekci, která se s tím vůbec nesere a hlavně bicí jsou v rychlejších pasážích vskutku zabijácké. Takže pěkně popořádku.

První song začíná pekelnou speedovou jízdou s velkým podílem kláves a vyjící kytarovou pasáží, dívčím výkřikem a pokračuje v nastoleném duchu čistým a thrashovým zpěvem. Bicí jsou ?death? a kytara je ?excelent?. Dvojka je ještě melodičtější a poslouchá se dobře, má spád, pěkně vymyšlený zpěv, kdy se pod hrubším ozývá čistý hluboký ? moc hezky udělaná věc. Soráč, ale trojka mi nesedí ? skoro bych řekl ?přepromyšlená?, jestli takový slovo tedy existuje. Následuje poměrně dlouhá instrumentálka, která je taky složitá jek písmo starejch Chetitů. Po dvou hůře stravitelných  skladbách se ke slovu dostává orchestr ? nejspíše made in klávesy, ale pak jsou tu LG tak jak mají být ? technicky náročný vál s drsným i čistým vokálem, v půli opět změna a ?orchestr? a pak zkreslený zpěv ? nuda nehrozí. Čarokrásnou melodií začíná šestka, aby se pak zvrhla v nářez skoro blackový, najednou melodický zpěv ? sakra samá změna i ve výrazu zpěváků ? v téhle věci je experimentů se zpěvem asi nejvíc. Sedmička ? nádhera ? ten dvojhlas na začátku ? to je žal sám, bez nástrojových exhibic vyjádřený smutek a zmar. Poté zběsilá vypalovačka, podle které se deska jmenuje, je také samý zvrat, stejně jako další dvě skladby zbývající do konce desky.

Pak následují dvě bonusové skladby, které se nevešly na následující CD The Wilderness a nemůžu si pomoci, moc do atmosféry alba Sitting nezapadají. Jednak zvuk je jiný, hlavně u bicích, jiný je i zpěv(ák) protože navrch má drsnější poloha. Sice je to stále plný změn, ale už ne tak složitý, jako to předtím? Neříkám, že skladby to jsou špatný, ale mě trochu kazí atmosféru skvělý nahrávky Sitting by the Fire. Chápu, že jich je tak nějak škoda, aby ležely někde na dně skříně, ale v tomhle případě by to snad bylo lepší. Raději bych počkal na dolis nebo znovuvydání Wilderness a lupnul je tam.

Když už jsem se dotknul zvuku, tak Sitting se nahrávalo u Dušana Antalíka v Martine a to dokonce tři měsíce v roce 1997, mastering se dělal až po půl roce v Rudolfinu a re-mastering v roce 2003 ve studiu radia Rebeca. Zvuk je OK (opět netuším jak to Hirax loni vylepšil)  a snese i ty nejpřísnější měřítka.

Zajímavý je také obal re-edice, na kterém je nějaký vousatý kmet a to rozhodně není metalové téma nambr van (na původním vydání bylo exotických postav ještě víc). Uvnitř už jsou tentokrát texty, které se motají kolem samých ?radostných? věcí a doufám, že třeba hned ten první nemyslel autor vážně. Přečíst si je můžete na velice pěkně zpracovaných webových stránkách kapely.

Takže závěr ? Sitting u mě poráží svého předchůdce Inhuman o prsa, nejspíš proto, že mám raději melodičtější zpěvy, kterými lze mnohdy vyjádřit myšlenky v textech stejně dobře, jako chrapotem (viz. nešťastný výraz zpěváka ve skladbě Echoes of Sadness plně korespondující  textem). Hudba je sice ještě o ždibec složitější, ale to bych nepovažoval za výtku, spíše za klad. Bonusy na předchozím cédé jsem strávil snadněji ? nepřipadaly mi tam tak rušivé, jako ty zde. Ale to je snad jediná výtka směrem k tomuto výbornému produktu.

www.lunaticgods.sk

čas: 60:41

Skladby:

1) Dead but Free

2) I?ll Never Betray

3) Smile

4) Return of Deads Thoughts (instr.)

5) The World is Full of Lies

6) Ocean of Hatred

7) Echoes of Sadness

8) Sitting by the Fire

9) At the Threshold of Life

10) Irreparable

Bonusy:

11) Counfounded in Dust of Sin

12) Show me your Soul


Zveřejněno: 20. 04. 2004
Přečteno:
3513 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář