Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

D.A.D. – Kompromisy CD 2010, vlastní náklad

Míra (kytara, zpěv), Dýža (bicí) a Rossi (baskytara) to spolu táhnou už nějaký ten pátek, kapela D.A.D.  jako taková úctyhodných 17 let, za které ušla dlouhou cestu od punku přes doom rock po současný mix metalu a HC. Od minulého alba Loutky uplynuly zhruba tři roky, během kterých D.A.D. doplnili sestavu o druhého kytaristu Thomsona.

Už zmíněné Loutky nabídly zdařilý materiál, ale Kompromisy jsou přece jen o krok dál. Hlavně úvod je hodně podařený, po krátkém intru následují dvě strhující kompozice, kterým v podstatě není co vytknout. Prázdná mysl disponuje tak nakažlivými a vtíravými kytarovými postupy, které právě nahradily Umrbtkovy Šedesátiny v mém podvědomí (smích). Přiznávám, že mě touhle skladbou D.A.D. dostali... A podobné pocity mám i z Prázdné mysli – ony jsou si obě skladby celkem podobné – skoro jako kdyby hrála pořád jedna a tatáž. Ale abych klukům nekřivdil – samozřejmě, že odlišností lze najít několik. To nejlepší sice zaznělo na samotném začátku, ale ani následující songy nejsou uvařeny bez potřebného koření, jakým je střídání agresivních metalizujících nářezů a volnějšími tempy, střídání ostrého řevu s čistějšími polohami (zejména) v refrénech či citlivé využití syntetických zvuků (kláves, samplů). Právě Bez tváře je typickým příkladem pro doložení tvrzení uvedených v předcházející větě – vedle řádného metalového drilu se objevují pasáže uvolněnější, skladba místo často používaného přitvrzování pokračuje přesně opačným směrem, přibývá kláves a závěr vyznívá takřka heavymetalově, včetně stylového sóla do ztracena...

V kleci se ocitla sama kapela ve stejnojmenné skladbě, která nepřináší nic, co by zatím nezaznělo – opět rachot, který zjemňuje další chytlavý refrén. Naopak Svět přináší nové hlasové polohy, vedle šepotu i čistý zpěv, který je vítaným zpestřením a který by možná snesl častější využití. A jako kdyby mě pánové slyšeli (smích),  sofistikovanější zpěv zní i v Blízko smrti, jinak na poměry D.A.D. průměrné skladbě. Sice odsýpá (tak jako všechny ostatní), ale chybí v ní nějaký záchytný moment. Závěrečné (z hlediska aktuálního materiálu) Kompromisy naopak svádí statečný boj o nej... skladbu kompletu s prvními dvěma zpívanými písněmi. Drtivé momenty se prolínají s atmosférickými, nechybí spousta kytarových vyhrávek, ani  hodně naštvaný zpěv, ani podařený refrén – důstojná tečka za prvním případem.

Druhý případ neboli tři roky stará nevydaná nahrávka se třemi přímočarými kousky přináší o poznání tvrdší muziku, v níž je méně místa pro melodie a vládne hrdelní řev. Nejlepší z triptychu je nářezničina Procitám, která válcuje vše okolo sebe.

České texty neurazí, naopak jsou vcelku podařené; podle očekávání řeší různé nepříjemné stavy mysli i životní peripetie. Zvuk ze studia B&B studia je hodně podařený (a lepší než ze Shaarku v případě bonusů), u bicích se nebojím slova nádherný... mám rád dunící kopáky a neplechový rytmičák...  Dýža je chlapík na svém místě, hraje razantně, přesně, pestře; ani ostatní za ním nezaostávají, instrumentálně je album na dobré úrovni.

Jednoduše řešený obal obsahuje všechny nezbytné údaje, texty, fotky i docela zajímavý titulní cover z dílny Sarah-L-B z Velké Británie – kulka mezi zuby funguje podle motta „obal prodává“ uspokojivě; snad jen letité logo volá po nějaké inovaci a na přední straně vypadá nepatřičně.

Seznam skladeb:
  1. Intro
  2. Prázdná mysl
  3. Kroky do prázdnoty
  4. Bez tváře
  5. V kleci
  6. Svět
  7. Blízko smrti
  8. Kompromisy
  9. Noční můra (bonus 2007)
  10. Procitám (bonus 2007)
  11. Nevinej (bonus 2007)

Čas: 36:50

http://bandzone.cz/dad

 

www.dadcz.com 


Zveřejněno: 22. 02. 2010
Přečteno:
3268 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář