Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
F.O.B. - Outside The Palace Walls

UCHÁZÍM / BLACK SPIRIT ROSE – Split kontrakultura CD 2009, Papagájův Hlasatel

Hudba na tomto nosiči je věnována těm, kteří stojí, žijí, loví a hledají mimo trendy. Těm, kterým je lépe na okraji. Tyto věty pocházejí z obalu splitka dvou prachatických kapel... ale ona skoro všechna hudba, o které se píše na tomto portálu, je z téže kategorie... takže vlastně slova, která se dostanou jen k těm, kteří na tom okraji jsou... jenže... Ucházím i BSR jsou na okraji okraje...

Ucházím sice patří mezi nejzajímavější a nebojím se napsat nejlepší tuzemské HC / punkové kapely, jenže se o nich příliš nemluví, nehrají na větších festivalech, nikam se netlačí. BSR jsou ještě hlouběji v podzemí, se svým alternativním psychedelickým rockem jakoby patřili do poloviny 70. let, kdy tahle hudba přežívala v hlubokém undergroundu a její protagonisté byli pronásledováni a vězněni. Škoda, že split nevyšel na vinylu... Pak bych mohl napsat, že na straně A se nachází šest skladeb od Ucházím a na „béčku“ stejný počet písniček od BSR.

Ucházím servírují rovnou polovinu převzatých skladeb, vedle kultovní Kritické situace si vzpomněli i na stále aktivní Šanov 1 a již takřka zapomenuté Modré tanky. Mě se nejvíc líbí předělávka Kritické situace, Podivná ZOO je silná už v originále, chytlavá a melodická, a Ucházím k ní přistoupili s pietou a zároveň po svým – možná škoda, že hostující Evva nedostala o něco větší prostor. Ná–řezničina od Šanova odsýpá v ultrarychlém tempu podobně jako v originále, snad jen zpěv je cyničtější a teatrálnější. Originál od Modrých tanků žel neznám, možná proto mě tahle věcička baví z Ucházející „strany“ nejméně. Zato vlastní tvorba kapely mě baví víc než je zdrávo (smích). Na první poslech hůře stravitelný mix punku a HC se postupně dostává „pod kůži“ a stále víc a víc musím souhlasně pokyvovat hlavou. Jak nad pestrou a netrendovou hudební složkou, tak nad zajímavými a překvapivě do vlastního (punkového) hnízda namířenými texty. Narozdíl od většiny kolegů Ucházím kritizují typické punkové „nadávací“ texty, a možná to ani při letmém poslechu někdo neodhalí... Začátek hovoří podobně jako většina:

Společnost je zkurvená
a systém stojí za hovno

jenže potom...

pravil chytrejch světa král
a já ho poslal do piče
rebela co živí stát
a nebo možná rodiče
umí dlouze blábolit
co všechno volá do nebe
a zatím ho nenapadlo
začít třeba u sebe.

Všechna čest, pánové.


Druhá polovina splitu je úplně jinde. BSR navzdory věku (podle fotky vypadají tak na dvacet, podle Bandzone jsou o nějaké dva tři roky starší) produkují hudbu dnes takřka zapomenutou. PPU, DG 307, Garáž – to jsou kapely, které mě napadají, když BSR poslouchám. Nejsem si v tomto (hudebním) směru příliš jistý v kramflecích, ale narozdíl od citovaných kapel se BSR nebojí občasného razantního přitvrzení až někam k hardcoreovému nářezu. Většinou ale vládnou pomalá tempa a ponuré nálady, navíc umocněné depresivními texty se specifickým přednesem Radka Štěpánka. Jeho zpěv není nijak extra cizelovaný, ale o to více je naléhavý a do podivné nálady dobře zapadá i občasná řeč a výkřiky. Do podivné muziky pak patří podivné nástroje (smích). BSR používají kromě klasických rockových nástrojů i saxofon a klarinet a bubeník pak asi nějaká netradiční otloukátka – když už jsem u instrumentů, tak pánové své nástroje ovládají s nečekanou suverenitou. Vlastně nevím, co téhle partě vytknout, snad jen občasné příliš ostré změny ve stavbě skladeb a pak cover Olympicu Ikarus blues s nemístnými melodickými pasážemi, které jednak do atmosféry poloalba nepasují, jednak v nich „vyniká“ nejistý zpěv. Naopak nejlepším kouskem je bezesporu Ideální člověk s textem plným rezignace:

Zavři oči
a už je nikdy neotvírej
přestaň mluvit
a už nikdy ani slovo
přestaň myslet...


Zvuk obou part ze studia Ludi Špilauera v Trhových Svinech je povedený, obal z dílny basáka Ucházím Bodzy obsahuje veškeré potřebné informace včetně všech textů a fotek obou kapel, snad jen titulní koláž je nevýrazná.

Zajímavý počin „dvou (rovnocenných partnerů) z jednoho města“.


Seznam skladeb:

Ucházím
  1. Odsouzení k doživotí ve tmě
  2. Podivná ZOO (cover Kritická situace)
  3. Jak řvou ovce
  4. Nahnáno (cover Šanov 1)
  5. Kdo se směje naposled
  6. Vzpoura (cover Modrý tanky)

Black Spirit Rose
  1. Revize stavu mozku č. 6
  2. Ztracený
  3. Ideální člověk
  4. Závrať
  5. Ikarus blues (cover Olympic)
  6. Stínohra

Čas: 44:48

http://bandzone.cz/uchazim


http://bandzone.cz/blackspiritrose


www.phr.cz


Zveřejněno: 19. 02. 2010
Přečteno:
3455 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář