Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
F.O.B. - Outside The Palace Walls

FRAGMENTARY – Partially Born – Promo 2009 MCD-R 2009, vlastní náklad

Překvapivě vyspělé třískladbové promo ukuchtila nová akvizice na tuzemské metalové scéně. Fragmentary vznikli odštěpením většiny členů od olomoucké skupiny Dissolution a Partially Born je jejich prvním počinem. Kapelu tvoří vesměs zkušení muzikanti, kteří prošli řadou více či méně známých kapel, nebo v nich stále účinkují – namátkou Dying Passion, Venefica, Everlasting Dark či Godless Truth. Kvartet Petr Mahr – kytary, Martin Pánek – řev, Standa Pavlík – baskytara, Lucie Hrabalová – klávesy, doplňují dva hosté, z nichž David Spilka (ano, druhdy soutěžil v SuperStar, ale dnes si v jeho studiu metalisti podávají ruce) přispěl čistými vokály a Jiří M. Lýsek materiál nabubnoval. Když jsem nakousl studio DS – tak všechna čest, nahrávka má na promo velmi kvalitní, čitelný, vyvážený a plný zvuk – srovnatelný s řadovými alby věhlasnějších part. Ale třeba se časem Fragmentary dostanou také do míst, s nimiž se slůvko „věhlas“ pojí.

První krok mají pánové a slečna zdárně za sebou. Pouhé tři skladby bohatě stačí na to, aby si každý udělal obrázek – a ten je dostatečně ostrý. Krátké intro s „cizími“ zvuky nenásilně přechází v první regulérní skladbu, která se odvíjí v intencích melodického a technického death metalu. Nemalý hitový potenciál není dán jen střídáním (a překrýváním) čistého vysokého zpěvu se specifickým řevem (který je poměrně variabilní, od klasického murmuru po takřka blackový krákor), ale také chytlavými melodiemi, o které se většinou starají kytary. V druhé You Never Know When hitový potenciál lehce slábne, ale o to silnější jsou kytarová sóla. Skladba je pestrá, v závěru se ke slovu ve větší míře derou i klávesy, sem tam pobleskne cosi jako baskytarová vyhrávčička, zpěvů je opět přehršel… dobrá práce. Závěrečná instrumentálka mi až tak silná nepřijde – sice v ní nechybí další řada sól, ale to je věc, kterou od nezpívaného songu čeká každý – tady chybí něco navíc, něco, co by na delší dobu uvízlo v paměti – takže jen standard.

Velkou neznámou zůstává případné koncertní provedení – v případě, že David s kapelou na pódia nevyrazí, těžko říci, jak se s čistými zpěvy (bez nichž by to nebylo ono…) Fragmentary popasují. Martin je určitě zpívat nebude, protože často jdou obě polohy přes sebe – tak že by se „obětovala“ sličná klávesistka?

Fragmentary nenechali nic náhodě, i obal je na promo takřka parádní – k úplné spokojenosti chybí jen texty a Lucka na skupinové fotografii (smích), jinak je grafika vkusná, včetně loga… možná škoda trochu horšího rozlišení a „mázlých“ písmen.

Seznam skladeb:
  1. Sense Of Guilt
  2. You Never Know When
  3. Partially Born

Čas: 11:50

www.bandzone.cz/fragmentary


Zveřejněno: 03. 02. 2010
Přečteno:
3193 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

08. 02. 2010 10:39 napsal/a Johan
Sakra...
Při administraci vypadl kus textu, což je patrné ze slovosledu... opravíme...
08. 02. 2010 09:53 napsal/a adam
bubnoval
Na tomhle promu nahrál bicí Jiří \"Máza\" Lýsek...to jenom pro úplnost :-))