Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

BYLO NÁS PĚT – Dva tisíce devět CD 2009, vlastní náklad

Jediný poslech debutového alba olomoucké skupiny Bylo nás pět mě dokonale otrávil. Muziku bych ještě snesl, ale poslech textů mi přináší neskonalé utrpení… Jak může mladá dívka zpívat takové stupidity? Jak vůbec může někdo takové bláboly napsat? Nejsem žádný puritán, ale co je moc, to je příliš. Při pohledu do bookletu se nedivím ničemu… název skladby Holky z višší třídy naznačuje… a krátký exkurs profilu na Bandzone vše potvrzuje – mateřský jazyk trpí a pláče.

Crossover, nu metal – takovou charakteristiku čtu z promo listu a asi s ní lze souhlasit. Hudební stránka tu textovou převyšuje o třídu, přesto to žádná extra paráda není. Mládežníci smíchali vše, co v daných žánrech použili jiní, takže střídají hutné pasáže s drsnými kytarami a melodické odlehčené úseky. Zpěv je relativně barevný – mužský čistý i řev, k tomu hostující Terez s projevem špatně frázující rebelky i zkažené barové zpěvačky… ach jo, při druhém poslechu Coury je mi za kapelu trapně. Přitom takřka metalové pasáže nezní vůbec špatně – nejen díky dusotu bicích a ostré kytaře refrény s mužským i ženským řevem zabírají. SK8 je věnovaná skejťákům a hudba je přesně taková, jakou ji skate komunita chce. Překvapení má název Deprese, alespoň tedy začátek koketující až s psychedelickým rockem – škoda, že po chvíli to pánové vzdávají a vracejí se k zásekům a cross-riffům. Dalším útokem na rozum je Vrána, kterou havrani nechtějí, protože… (neodvažuji se pokračovat v psaní textu). Kvůli dalším vulgarismům ze čtvrté cenové skupiny těžko vnímat muziku, přesto lze najít docela zajímavé hrátky se zvuky a nástroji. Když jsem u nástrojů – bubeník je chlapík na svém místě, ale ani ostatní za ním nezaostávají, v instrumentálních schopnostech problém téhle party není.

Problém není ani ve zvuku, ve studiu Davida Spilky v Olomouci byl pořízen velmi dobrý sound; možná sterilní, ale vše je velice dobře slyšet, žádný nástroj nezabírá prostor ostatním a hlasitost zpěvu je taky tak akorát. Obal je obyčejný, bez nápadu, sice obsahuje potřebné informace, ale grafik ničím nepřekvapí (když za překvapení neberu amatérsky jakoby potrhané papíry, na kterých jsou texty nebo části nástrojů u jednotlivých muzikantů), překlepy a chyby taky nepotěší.

Kapela se profiluje jako parta středoškoláků (přitom je minimálně dvěma přes dvacet), a protože se právě rozdávají pololetní vysvědčení, dám taky jedno. Hudba průměr (3), texty dno (5), obal podprůměr (4), zvuk slušný (2) – celkově tedy tři mínus (což v bodech znamená 4). Do konce školního roku je třeba hlavně doplnit vědomosti týkající se rodného jazyka (= najít nebo umravnit textaře) a polepšit se ve výtvarné výchově.

Seznam skladeb:
  1. Byznys
  2. Coura
  3. Sk8
  4. Deprese
  5. Vrána
  6. Každej jsme nějakej
  7. Holky z vyšší třídy
  8. Ilegál

Čas: 29:57

http://bandzone.cz/bylonaspet


Zveřejněno: 29. 01. 2010
Přečteno:
3531 x
Hodnocení autora:
4 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář