Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

NUPAGADI – Masem navrch CD 2009, Cecek Records

Letos oslaví Nupagadi z Havlíčkova Brodu 10  let od založení, ale už loni si k výročí nadělili předčasný dáreček v podobě debutového plnohodnotného CD. Tomu předcházely tři demosnímky, přičemž na ten prostřední jsem před časem dělal recenzi. To se psal rok 2005 a Podvodní demo se mi celkem líbilo. A celkem se mi líbí i novinkový materiál.

Nupagadi se našli v nesnadno zařaditelné muzice – ctitelé škatulek s nimi budou mít problém... Už minule jsem psal, že „hudba Nupagadi zabírá poměrně široké stylové pole sahající od minimalistického rocku až po nabroušený hard core“ a u této formule bych zůstal i nadále, možná bych ještě ke každému žánru připojil slůvko „znepokojující“. Od prvních tónů je zřejmé, že Nupagadi svou hudbou nechtějí pohladit a nabídnout hudbu k relaxaci či vylepšení nálady. Ostře řezající kytary a expresivní řev, střídání tempa a silně depresivní texty, které řežou do živého s cílem dostat se až na kost. Žádné líbivé melodie, nic pozitivního, jen prázdnota a beznaděj.

Tam mezi krama zamrzla mi naděje
naděje na lepší čistší vody
spása je v betonovejch ulitách
ta je však ulitá moc daleko od přírody.

Texty jsou v češtině a velmi dobře do temné muziky pasují. Většina obratů je netradičních, místy ani nechápu, co tím chtěl básník říci, ale závěr je zřejmý – tento svět je pěkně z***veným místem pro život. Takže je nasnadě řešení nabízené v poslední skladbě...

Sedm pádů, jako z lešení
osmý pád, může být řešením
sedm pádů, jako kočka
tím osmým se smrti dočkáš.

Věřme, že o osmém pádu kapela nepřemýšlí a ani k němu nikoho nenabádá, jen používá výrazové prostředky, které se k sobě hodí. Pochvalu zaslouží i časté střídání „všeho“ – nálady, tempa, vokálních poloh..., takže takřka metalové rubanice znenadání přechází do odlehčených rockových poloh a skoročistý zpěv v nasraný řev. U zpěvu jsem už minule nezastíral určité nedostatky, pokrok tu asi je, ale stále platí, že v přirozených polohách není zpěvák zcela přesvědčivý.

K pozitivům je třeba zařadit čitelný zvuk z Haciendy i solidní booklet, ve kterém lze najít všechny texty, špatnou fotku, stromy a jejich kořeny i info o nahrávání (základy byly nahrány v říjnu 2008, mixovalo se do ledna 2009).

Nupagadi nejsou záležitostí na první poslech a své příznivce asi nebudou hledat lehko. Do noty by mohli padnout třeba fanouškům Illegal Illusion, Lewisit nebo H.A.T.E.

Seznam skladeb:
  1. Zastřel psa
  2. Nech to bejt
  3. Hausbót
  4. Terminál
  5. Pruhy modrobílý
  6. Na římse se nediv
  7. Zvony
  8. Bažina
  9. Slzy se vsákly do polí
  10. Osma
  11. Takovej pád by chtěl zažít každej
Čas: 39:34

http://bandzone.cz/nupagadi


Zveřejněno: 26. 01. 2010
Přečteno:
4214 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář