TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

NUNSLAUGHTER / RADIOLOKÁTOR split 7\" EP 2009, Doomentia Records

Výsledkem společného vystoupení dvou kapel může být těžká kocovina, dlouhotrvající přátelství nebo... společný nosič. Loni se americká skupina Nunslaughter toulala po Evropě a ve slovenském Žiaru nad Hronom se potkala s našinci Radiolokátor. Slovo dalo slovo, Nunslaughter prohrabali archiv, Radiolokator přichystali exkluzivní vlastní song, k obrazu svému upravili prahit od Kryptoru a výsledkem je pozoruhodný sedmipalec.

Doomentia v současné době vládne tuzemské vinylové produkci, asfaltové kotouče doslova chrlí... a zájem je obrovský. Takže není divu, že jednotlivé tituly vycházejí v různých verzích a krásně graficky vyvedené. V případě tohoto splitu jsou formy hned tři – 300 černých vinylů v rozevíracím obalu a 300 picture disků – po 150 kusech s výřezem titulky každé kapely. Uvnitř je navíc na kvalitním papíru infolist, na němž má každá kapela jednu stranu s fotkou, texty atd. Už dnes je celý náklad barevných vinylů rozebrán, černých zbývá pár...

Těžko říci, které kapele patří imaginární strana A, ale buďme velkorysí a dejme přednost zahraničním protagonistům  NUNSLAUGHTER se právem honosí přídomkem „legendární“, vždyť existují přes dvacet let a na kontě mají snad sto nosičů. Pro „náš“ případ sáhli po dva roky staré předprodukční nahrávce pro album Hex a předkládají dva songy v hodně syrovém balení. Zvuková kvalita není zrovna výstavní, obstarožní death/thrash jakbysmet. Co je platný kultovní status, když obě skladby působí jako první nahrávka začínající garážové kapely. (5/10)



RADIOLOKÁTOR drtí starý dobrý thrash metal ála 80. léta. Léta, kdy vládli (v zahraničí) Kreator, Sodom a (u nás) Arakain, Kryptor, Debustrol či Assesor. Všechny uvedené kapely mají Radiolokátoři v repertoáru, takže výběr cover verze byl asi náročný. Ale popořadě, nejdříve vlastní song s prapodivným názvem Windaloo Panzerfaust, navzdory „prapodivným“ slovům v češtině. Text namířený proti fašistickým extrémistům je napsán hodně útočně, stejně jako muzika. Klasický thrashový nážez v podání kvinteta Žrouttor (baskytara, kytara, doprovodný řev), Čertor (bicí), Korkator (kytara), Inyciator (řev), Honza Kapák (kytara) působí proti Američanům svěže a zvukově je ošetřen nesrovnatelně lépe. Oni jsou Radiolokátoři i podstatně lepší instrumentalisté a jejich nová skladba má skvělý odpich, prostě parádní thrashová jízda jako v roce 1989. Předělávka Kryptoru je o několik tříd lepší než originál a o něco rychlejší. Pocta stylu, kterou právě slova „rychlost vítězí“ dokonale charakterizují. (9/10)

Za zmínku určitě stojí i skvělé malby na obou stranách vinylu / obalu – na pohled luxusní záležitost – takže při bodovém hodnocení přidávám k aritmetickému průměru bodík právě za parádní grafiku.

Seznam skladeb:

Nunslaughter

  1. This Is Fucking War
  2. Ogrish

Radiolokátor

  1. Windaloo Panzerfaust
  2. Rychlost vítězí

Čas: 3:50 + 6:22

www.doomentia.com

 


Zveřejněno: 21. 01. 2010
Přečteno:
3833 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář