Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
F.O.B. - Outside The Palace Walls

LIVEEVIL – Unique Constellation CD 2009, Crystal Production

Šest let existují Liveevil, kapela, kterou založil po neslavném odchodu ze Silent Stream of Godless Elegy charismatický a svérázný Petr Staněk. Jestliže demo prvotina Lines nabídla hlavně experimentování s elektronikou a druhé album Arctangel líbivý elektro metal po vzoru Pain, nová deska je poněkud jinde.

Hned při prvním poslechu je jasné, že Liveevil dospěli do fáze „hotová kapela“. Proti minulosti je na vyšší úrovni prakticky všechno – hudba, zpěv, instrumentální výkony, využití samplů, zvuk... Hned při prvním poslechu je nepřeslechnutelná řada hitových momentů, ale žel i občasné „vycpávkové“ plochy.

Úvod je skvělý. První dvě skladby jsou hitovky se spoustou změn, nejen tempa, ale i nálad a stylů. Jestliže v úvodu Monster World ještě zazní ozvěna jungle rytmů ála Lines, následně se ke slovu dostanou majestátní nasamlplované smyčce a nečekaně ostře řízlé kytary. Nad vším ční Petrův hluboký vokál a v mezihře se do popředí derou klávesy ne nepodobné modelu, který používají artrockové kapely. Nejchytlavější momenty nabízí One Night Story. Na úvod chorál jak od ruského souboru písní a tanců (ostatně slovo „taneční“ k songu pasuje dokonale) a po něm industriální poloha silně připomínající Rammstein – a tak několikrát dokola. Refrén je neskutečně nakažlivý, nutí do skoku a na koncertech bude fungovat jako rozbuška. Další vážnohudební postupy uvozují We Are Newborn, která se rozjíždí trochu nesměle... aby se nakonec nerozjela. Střední tempa a sázka na elektronické hrátky až tak nezabírají – sice je ke slyšení řada různých pazvuků, cvrkotů, cinkotů, ale chybí nějaký nosný motiv. Třeba takový (samozřejmě ne ten samý), který zazní hned v úvodu čtvrté Roof Walkers a který se okamžitě zaryje do paměti. A Petr tentokrát nápady nešetří, skladba má několik odlišných, ale vesměs silných poloh. I ležérní zpěv se mi líbí, ale refrén opravdu zabírá, stejně jako takřka blackový skřehot – překvapení! Ostatně Petrův hlasový rejstřík je neobyčejně barevný, od čistého výrazu přechází do hlubokého klenutého zpěvu, někdejšího „silentovského“ řevu i různých pokusů, ve valné většině případů podařených.

Po tvrďárně následuje uklidnění, pomalejší „popová“ Elated jako kdyby (při vynechání elektro zvuků a samplů) vypadla z Iron či Behind The Shadows (SSOGE). I Monochromatic Puppets plyne volněji, jen v „období“ refrénovém se lehce zrychluje; v monotónním rytmu je určitá „ujetá“ krása, ale celkově jakoby kapele trochu začínal docházet dech. Žádné nadšení nebudí ani Moment, mnohem zajímavěji začíná Lost In Love, vzpomínka na někdejší doommetalové období Petra Staňka. Za doprovodu akustické kytary Petr procítěným a smutným hlasem vzpomíná... ale proč tak krátce? Škoda, téhle skladbě by slušela dvojnásobná stopáž, naopak ambientní závěr bych s klidem vynechal. Poslední vlastní skladba Resistance patří k těm nejsilnějším – hypnotické melodie, zkreslený (ale zajímavě!) zpěv se střídá s deklamativním a „zlé“ tóny kláves vyjíždějí nad kytarovou vozbu. Následující dvě cover verze jsou z trochu jiného světa. Melodie jsou mi sice povědomé, ale původní interprety určit nedokáži. Mě, jako povrchního znalce originálů, tyhle hrátky příliš neoslovují, ale třeba potěší znalce.

Zvuk byl pořízen v neznámém (v metalových kruzích) studiu Bomb Jack a – všechna čest. Překvapivě kvalitní sound, vše je perfektně slyšet, vše do sebe zapadá – no musela to být při mixu rychta. Titulní cover je možná na první pohled zajímavý, ale hned na ten druhý se objevuje řada nešťastných drobností, například paznak v oku, bílý proužek tamtéž nebo rozmazané řasy. O čí oko jde se mi rozluštit nepodařilo; snad nějakého „zlého“ tvora. Ve srovnání s hudební náplní působí obrázek klišovitě a odbytě.

Není u nás mnoho kapel, které se prezentují podobnou alchymií. Na úrovni, jakou dosáhli Liveevil na Unikátní konstelaci, se loni prezentovali akorát Rhodian (jistě, Rhodian jsou „jiní“) – a když obě experimentující kapely porovnám, vychází mi remíza. Ale remíza po lítém boji a po velmi dobrých výkonech.

Seznam skladeb:
  1. Monster World
  2. One Night Story
  3. We Are Newborn
  4. Roof Walkers
  5. Elated
  6. Monochromatic Puppets
  7. Moment
  8. Lost In Love
  9. Resistance
  10. Mercy (Duffy cover)
  11. Snow Brigade (Mew cover)

Čas: 42:22

Zveřejněno: 12. 01. 2010
Přečteno:
3521 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář