Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
INSANIA

SAX – re_kapitulace 2CD 2009, Underground Records

Firmička Underdround Records přichází s dalším archivním materiálem. Brněnský SAX zažil chvíle slávy na přelomu 80. a 90. let minulého století a dnes, s odstupem plus mínus dvaceti let, můžeme díky UgR opět zavzpomínat na začátky metalového běsnění v našich končinách.

Sax vznikl v roce 1984, ale poprvé na sebe výrazněji upozornil v revolučním roce 1989 demosnímkem With Satan in the Body. Na něm se prezentoval „moravským“ thrash metalem se silnými vlivy speed metalu. Tehdy se to ještě tak striktně neškatulkovalo, takže nepůsobilo nepatřičně, že Pavel Piják místy do thrashového lomozu zpíval čistým vysokým hlasem. Vedle Pavla tehdy kapelu tvořili Aleš Mikulášek (baskytara), Pavel Urbánek (kytara), Luděk Urbánek (kytara, zpěv) a Miloň Nahodil (bicí). Stejná sestava nahrála po roce druhé demo Zone of Fear, na kterém se prezentovala vyspělejším a dotaženějším materiálem, který se pohyboval v podobných stylových mantinelech. To nejlepší z obou demosnímků se v roce 1991 dostalo na LP desku Zóna strachu, která však součástí kompletu re_kapitulace není.

Po úspěšném debutu ale v kapele došlo k rozkolu – odešli Luděk Urbánek a Pavel Piják (který založil kapelu Sax-Piják) a na místo zpěváka a kytaristy přišel Luboš Kozdera. S novým zpěvákem došlo k posunu do lehce extrémnějších vod, jak v oblasti vokální, tak hudební. Nářeznický thrash metal s vyjícími kytarami a dusotem kopáků (skvělý výkon předvádí zejména Miloň Nahodil) zní jak z demáčové předprodukce Thrash of Moravia, tak z  alba Moravské nářez. Sax se od většiny tehdejších thrashmetalových kapel lišil v jedné podstatně věci – nesázel pouze na zběsilá tempa, ale dokázal v pravou chvíli zvolnit a muziku tím zpestřit. Škoda, že po vydání druhé desky se kapela rozpadla. Většina hudebníků ale zamířila do dalších kapel a někteří jsou aktivní dodnes. Mezi ně patří Pavel Urbánek, který kromě hraní Forgotten Silence postavil v roce 2003 projekt Chateau, ve kterém se vrátil k thrashovému rambajzu s veselými texty.

Celý komplet je zabalen ve velmi slušivém a informacemi nabitém bookletu. Nechybí dobové fotografie, historie kapely z pera Petra Korála, vzpomínky muzikantů a publicistů, kteří kapelu pamatují, seznamy skladeb, údaje o nahrávání – prostě vše, díky čemu je tenhle materiál skutečně reprezentativním svědectvím o existenci Sax.

Stejně jako všechny realizované retro výběry pod UgR, i tento je určen hlavně pamětníkům a sběratelům starých nahrávek. Navíc album Moravské nářez vyšlo před lety pouze na kazetě, takže teprve nyní, po šestnácti letech, se dočkalo premiéry na bytelnějším nosiči.

CD1
With Satan in the Body demo 1989
Zone of Fear demo 1990

CD2
Thrash of Moravia demo 1992
Moravské nářez album 1993
Chateau projekt 2003

Časy: 57:21 + 59:37

underground-records@centrum.cz

 

http://www.ugr.webnode.cz/


Zveřejněno: 07. 01. 2010
Přečteno:
3797 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář